De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

Ossenzijl

Varen met de Canicula - Aanleggen in Ossenzijl
Ossenzijl, toegangspoort naar Nationaal Park de Weerribben-Wieden
Aanleggen in Ossenzijl

Het kleine plaatsje Ossenzijl is gebouwd rond de sluis. Daar zijn ook de restaurants. Ossenzijl ligt aan de Kalenbergergracht, tussen Friesland en de meren in noord-west Overijssel. Het is een van de drukst bevaren wateren van Nederland. Ossenzijl is de toegangspoort naar Nationaal Park Weerribben-Wieden, een prachtig gebied waar je ogen tekort komt.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Ossenzijl
Door de slootjes van Nationaal Park de Weerribben -Wieden kun je alleen met kleine bootjes varen.
Jachthaven Ossenzijl

Vanuit het Noorden zie je na de brug en de afslag Steenwijk na een paar honderd meter aan bakboord de invaart naar recreatiecentrum De Kluft. Het is een groot park, met diverse overnachtingsmogelijkheden. Ook aan het water!

Je kunt ook aanleggen noordelijk van de brug langs de kant van de Ossenzijlersloot. Daar zijn geen voorzieningen. Aan de Ossenzijlersloot zijn nog twee jachthavens met plaats voor passanten.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Ossenzijl
Ossenzijl in de richting van de Weerribben-Wieden
Opstoppingen

Vaar je richting het zuiden, dan kom je waarschijnlijk over de mooie Kalenbergergracht. Die is vooral in Kalenberg erg smal. Als er grote schepen voorbij komen, ontstaan er geregeld opstoppingen. Afgelopen zomer kon ik zo’n momentje filmen. Let vooral ook even op het stukje met de brugwachter. Het is opgenomen op twee verschillende dagen. 

Het jachthaven scorelijstje:
  • Sanitair: uitstekend
  • Privacy: je ligt naast elkaar in boxen
  • Wifi: weet ik niet meer
  • Winkels: op het terrein is een winkel. Aan de gracht zit een supermarkt
  • Schaduw: ligt eraan waar je ligt. Genoeg op het terrein
  • Havenmeester: prima
  • Blote voeten in het gras: ligt eraan waar je ligt. Wij wel!
  • Geluidsoverlast: niet geconstateerd
Varen met de Canicula - Aanleggen in Ossenzijl
Ossenzijl richting Tjeukemeer. Je kunt een leuke (en lekkere) uitstap maken door aan het einde van de Ossenzijlersloot bakboord uit naar Schoterzijl te gaan. Kijk maar even bij Aanleggen in Schoterzijl.

Aanleggen in de buurt?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

 

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Ossenzijl nuttig vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2018