Het kleine plaatsje Ossenzijl ligt aan de Kalenbergergracht, tussen Friesland en de meren in noord-west Overijssel. De Kalenbergergracht is een van de drukst bevaren wateren van Nederland. De gracht loopt dwars door Nationaal Park Weerribben-Wieden, een prachtig gebied waar je ogen tekort komt en prachtig kunt aanleggen.

In deze video varen we langs Schokland over de Kalenbergracht door Ossenzijl naar onze thuishaven Sloten

Aanleggen in Ossenzijl

Vanuit het Noorden zie je even na de brug en de afslag Steenwijk de invaart naar recreatiecentrum De Kluft. Het is een groot park met een jachthaven, met veel groen en voorzieningen voor kinderen. Vanaf de jachthaven is het een klein kwartiertje lopen naar de brug van Ossenzijl, waar een paar restaurants te vinden zijn.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Ossenzijl
Door de slootjes van Nationaal Park de Weerribben -Wieden kun je alleen met kleine bootjes varen.

De Canicula YouTube banner

Aanleggen langs de Ossenzijlersloot

Je kunt ook aanleggen noordelijk van de brug langs de kant van de Ossenzijlersloot. Daar zijn geen voorzieningen. Aan de Ossenzijlersloot zijn nog twee jachthavens met plaats voor passanten. En naast de driesprong aan de Linde ligt jachthaven De Lindehoek met alle voorzieningen.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Ossenzijl
Ossenzijl in de richting van de Weerribben-Wieden
   
De Kalenbergergracht

De Kalenbergergracht is misschien wel het mooiste vaarwater van Nederland. Het kanaal, genoemd naar het gehuchtje Kalenberg, loopt dwars door natuurgebied De Weerribben. Langs het water staan verveners- en arbeidershuisjes, die vroeger alleen bereikbaar waren over het water. Het natuurgebied is ontstaan door het afgraven van veen voor de winning van turf.

De video van de tocht over de Kalenbergergracht

Opstoppingen

De Kalenbergergracht is vooral in het dorpje Kalenberg erg smal. Als er grote schepen voorbij komen, ontstaan er geregeld opstoppingen. Een paar zomers geleden zomer kon ik zo’n momentje filmen. Let vooral ook even op het stukje met de brugwachter. Het is opgenomen op twee verschillende dagen. 

Lekker uitstapje

Vaar je richting de Friese meren, dan kom je door de Ossenzijlersloot. Je kunt een leuk (en lekker) uitstapje maken door aan het einde van de sloot bakboord uit naar Schoterzijl te gaan.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Ossenzijl
Ossenzijl richting Tjeukemeer.

Je komt door Ossenzijl tijdens de Canicula-vaarroutes Rondje Noord-Nederland en Rondje Ossenzijl-Kuinre-Schoterzijl-Ossenzijl. Klik op de afbeelding voor de routebeschrijving.

Aanleggen in de buurt?

De video van onze vaartocht tussen Hasselt en Ossenzijl. Aan het eind varen we met een fluisterbootje door het veen…

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

 

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Ossenzijl nuttig vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2018