Varend over het Eemmeer valt-ie bijna niet op, de toegang naar de Eem die naar Amersfoort voert. Eenmaal in de stad aangekomen kun je niet verder met je motorboot: de Eem gaat over in de Heiligenbergerbeek en de Barneveldsebeek die respectievelijk door en langs de stad stromen. Het wordt dus een heen-en-weertje, maar dat is niet erg, want het is de moeite waard om een paar dagen te verblijven in Amersfoort.

Niet over de Zaan maar over de Eem

Eigenlijk waren we van plan om richting Zaandam te varen voor een tochtje over de Zaan. De vakantie is bijna op, dus wordt het een laatste tocht voordat we weer richting thuishaven moeten varen. We liggen op dat moment in Amsterdam en als we wakker worden is het zwaar bewolkt, totaal ongeschikt voor het maken van een mooie video op de kleurrijke Zaan. Dat gaan we dus niet doen. Ik ben erg teleurgesteld, maar Pieter beurt me op met zijn plan om op de terugweg een uitstapje te maken. Want een tocht over de rivier de Eem naar Amersfoort zie ik beslist wel zitten!

Aanleggen in Amersfoort

We leggen aan in de Eemhaven. De passantenhaven heeft plaats voor schepen tot 20 meter en een diepgang van 2 meter. Alle faciliteiten zijn er: walstroom, water, sanitair en afvalcontainers. Blijf je een nachtje slapen dan kun je het havengeld overmaken via de Blue Water App, maar wij kunnen ook gewoon betalen bij de havenmeester. Ennuh, de haven is heel dicht bij het centrum. Even onder de Koppelpoort door en je bent er al! Net zoals bij de supermarkt, die op loopafstand aan het Eemplein zit.

Amersfoort rond 1700, met links de Koppelpoort. Gravure Wikipedia/Utrechts Archief
Het Mirakel van Amersfoort

Amersfoort heeft een mooi historisch centrum. De Koppelpoort achter de spoorlijn is een echte blikvanger, net zoals de straat die gebouwd is op de plek van de oude stadsmuur, die heel toepasselijk Muurhuizen heet. En zoals elke rechtgeaarde roomse gemeenschap hebben ook de katholieken in Amersfoort hun eigen Marialegende, het Mirakel van Amersfoort. De stad heeft er zelfs de Onze Lieve Vrouwentoren aan te danken, de op-twee-na-hoogste kerktoren van Nederland. Maria kon helaas niet voorkomen dat de bijbehorende kerk ontplofte, toen het gebouw na de reformatie in gebruik was als opslagplaats voor buskruit.

De Eem gaat over in deze Heiligenbergerbeek
Wat is er te doen in Amersfoort?

Is jouw boot te hoog voor een tochtje over de grachten? Maak dan een rondvaart, je komt langs de mooiste plekken!

Wandel langs de negen hotspots van de stad met deze culturele wandelroute.

Beklim de 346 treden van de Onze Lieve Vrouwetoren. Een gids vertelt je alle bijzonderheden van de toren, waarbij natuurlijk ook het Mirakel van Amersfoort voorbij komt!

De Onze Lieve Vrouwetoren geldt als het middelpunt van Nederland
De langste rivier van Nederland

Je komt in Amersfoort over de Eem, die met z’n 18 kilometer ook wel de langste rivier van Nederland genoemd. Dat is niet zo heel erg lang denken wij, want neem bijvoorbeeld de Linge, die is meer dan 100 kilometer. Maar het zit zo: de Eem is de langste rivier die zowel in Nederland ontspringt als uitmondt en dat geldt niet voor onze andere rivieren. De Giessen in de Alblasserwaard bijvoorbeeld is met z’n 16 kilometer iets korter.

Lees ook: Varen in de Alblasserwaard

Vroeger werd de Eem ook wel de Amer genoemd, vandaar de naam Amersfoort. Maar dat is al heel lang geleden. Van later tijd is de naam Eem en daarvan zijn de plaatsnamen Eemdijk, Eembrugge en Eemnes afgeleid. De dorpen lijken in het voorbijvaren niet heel bijzonder, maar toch leuk om gezien te hebben. Karakteristiek zijn de huizen op de Grote Melm, in een afgesneden bocht van de rivier. En het kleine Eembrugge blijkt stadsrechten te hebben. Heel bijzonder!

Wil je meer zien van onze vaartochten door Nederland? Abonneer je hier op ons YouTubekanaal, het is helemaal gratis!

Heb je tips of aanvullingen? We horen het graag!

Nog meer aanlegplaatsen bekijken?