Maar liefst twee keer in één week krijgen we de tip om eens in de Alblasserwaard te gaan kijken. Er stroomt een leuk riviertje en je kunt naar de molens van Kinderdijk varen, vertellen de tipgevers. Wat doe je dan? Je gáát! En het was mooi!

Specs Alblasserwaard: Om er te komen moet je eerst door de Peulensluis bij Hardinxveld en vervolgens door de Damsluis in Giessendam. Kijk voordat je gaat varen even naar de (beperkte) bedieningstijden: de Peulensluis is gesloten tussen 12-13, de Damsluis is dan juist open. Voorbij de Damsluis mag je alleen varen met schepen korter dan vijftien meter, max vier meter breed en een maximale diepgang van tachtig centimeter. De bruggen variëren van twee-en-half tot twee meter hoogte. De laagste brug kom je meteen na de Damsluis tegen, die is H23.7/W5. Ga je ook nog via de Sluis in de Middelkade en de Alblas (zie onder) naar Bleskensgraaf, dan kom je een vaste brug van H19.5 tegen.

Vergunningsplichtig?

De Waterkaarten App geeft sinds de update 2022 aan dat de Giessen vergunningsplichtig is. Dit klopt niet. Volgens Waterschap Rivierenland is de rivier zonder vergunning bevaarbaar voor schepen van 15 meter lang, 4 meter breed en tachtig centimeter diep (maart 2022).

De Canicula Damsluis Giessendam
De pijp lijkt erg laag, maar als het water eenmaal gezakt is kunnen we er ruim onderdoor

Verder lezen?

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

   

Zingende kids onder de brug

Misschien is het jullie opgevallen in de video, de zingende kinderen onder de brug vlak voor Pinkeveer. Wij hadden geen idee waarom ze zo plotseling in gezang uitbarstten. Maar het raadsel is opgelost dankzij de mail van Jennina Zwijnenburg: “Wij komen uit Giessenburg en hebben ook een boot. Onze kinderen hebben van kleins af van opa Nico geleerd dat je bij het passeren van een brug altijd moet roepen: Ouwe pipo! Toen mijn schoonvader dus jullie filmpje zat te kijken, kon dit maar één ding betekenen…  En inderdaad daar onder de provinciale brug komt onze boot door, vol kinderen vanwege het kinderfeestje van onze jongste zoon. En allemaal roepen we: Ouwe Pipo! Hopelijk hebben jullie genoten van ‘ons’ mooie stukje Giessen. Hartelijke groet, Frank en Jennina”. 

   

Lees ook: Waarom de sluis in Alblasserdam dicht is

Aanleggen in de buurt?

Heb jij tips? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Assen, januari 2021, Marieke