Maar liefst twee keer in één week krijgen we de tip om eens in de Alblasserwaard te gaan kijken. Er stroomt een leuk riviertje en je kunt naar de molens van Kinderdijk varen, vertellen de tipgevers. Wat doe je dan? Je gáát! 

De Groote- of Achterwaterschap
De Alblasserwaard

Om er te komen moet je eerst door de Peulensluis bij Hardinxveld en vervolgens door de Damsluis in Giessendam. Kijk voordat je gaat varen even naar de (beperkte) bedieningstijden: de Peulensluis is gesloten tussen 12-13, de Damsluis is dan juist open. Voorbij de Damsluis mag je alleen varen met schepen korter dan tien meter, max drie meter breed en een maximale diepgang van tachtig centimeter. De bruggen variëren van twee-en-half tot twee meter hoogte. Ga je ook nog via de Sluis in de Middelkade en de Alblas (zie onder) naar Bleskensgraaf dan kom je een vaste brug van H19.5 tegen.

Wat valt er eigenlijk te varen?

Door de Alblasserwaard stromen twee rivieren: de Giessen en de Alblas. De Giessen is zestien kilometer lang en stroomt tussen Giessendam en Noordeloos. In Giessenburg en bij Pinkeveer kun je bakboord uit de boezem invaren. De molens van Kinderdijk bereik je alleen over de  Groote- of Achterwaterschap. Op de kaart hieronder de routes die wij hebben gevaren: in zwart de Giessen, die ongeveer tot aan Noordeloos te bevaren valt, afhankelijk van de hoogte van het schip. In rood de tocht naar Kinderdijk vanaf Pinkeveer. (24.5 km)

Sluis in de Middelkade

Even voor Kinderdijk kun je via het sluisje in de Middelkade (H24, W35, D12.5, L11.00, 2 euro) naar Alblasserdam varen of stuurboord uit over de Alblas naar Bleskensgraaf/Molenaarsgraaf. De vaste brug even voor Bleskensgraaf is H19.5.

De video van onze vaartocht

Aanleggen onderweg

Langs de Giessen zijn behalve in Giessenburg niet veel mogelijkheden om aan te leggen. In de boezem is meer keus: langs de Dwarsgang vlakbij Goudriaan is een mooie plek langs een graskant, het Kraaienbos. Verderop richting Kinderdijk zijn heel veel aanlegplaatsen aan steigers.

Jachthavens zijn er tussen de Peulensluis en de Damsluis in Hardingveld-Giessendam (WSV De Snap), in de Overwaard vlakbij de molens van Kinderdijk,  in de Nederwaard aan de Alblasserdamse kant en in de zogenoemde Buitenhaven in Alblasserdam. Deze laatste drie worden beheerd door Watersportvereniging d’Alblasserwaerdt. Omdat de sluis in Alblasserdam definitief is gesloten kun je vanaf de Buitenhaven niet de Alblasserwaard invaren.

De aanlegplaatsen bij het Kraaienbos
Aanleggen in de buurt
Trailerhelling

Op de website Trailerhelling.com staan een paar trailerhellingen in de Alblasserwaard. Bij de gratis hellingen langs de Alblas staat helaas geen info, in Giessenburg is een betaalde trailerhelling. Let op: de helling in Alblasserdam voert naar de Merwede, niet naar de Alblas.

De molens

De Alblasserwaard was ooit ruig veenmoeras. Om het land te ontginnen werden sloten en weteringen gegraven. Dat had tot gevolg dat het veen inklonk en de bodem zakte. Omdat het waterpeil in de omliggende rivieren steeg, werd het steeds moeilijker om het water de waard uit te krijgen. Nieuwe molens boden uitkomst, ze maalden het water via het laagst gelegen punt bij Kinderdijk de Lek in. Hun werk is inmiddels overgenomen door moderne gemalen. Maar omdat de molens model staan voor de manier waarop Nederland met water omgaat, staan ze op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Trijntje

Dwars door de Alblasserwaard loopt de Betuweroute, tussen de Maasvlakte en Duitsland. Om het karakteristieke landschap te sparen is onder de Giessen een spoortunnel aangelegd. Bij het werk werd een skelet opgegraven, het oudste skelet dat ooit in Nederland is gevonden. De reconstructie van het skelet werd Trijntje genoemd, als verwijzing naar de spoorlijn. Trijntje is te bekijken in museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam.

Trijntje leefde vermoedelijk rond 5500 voor Christus. Foto: Museum De Koperen Knop.

Heb jij tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Assen, januari 2021, Marieke