Na een zeer afwisselende tocht over de Hollandse IJssel, de Nieuwe Maas en de Noord komen we aan in Dordrecht. Voor de kade varen binnenvaartschepen, waterbussen en motorboten heen en weer. Wij meren aan in jachthaven Maartensgat.

Jachthaven Maartensgat ligt verscholen achter de Mazelaarsbrug.
Aanleggen in Dordrecht

In het centrum van Dordrecht kun je behalve bij jachthaven Maartensgat ook aanleggen bij de Koninklijke Dordrechtse Roei- en zeilvereniging en bij WSV de Wijnhaven. Kom je alleen even buurten, dan kun je aanleggen bij de Wijnbrug.

Om in jachthaven Maartensgat te komen moet je de bel gebruiken die vlak voor de Mazelaarsbrug aan een paal zit. De havenmeester komt persoonlijk de brug opendoen en wijst je een plek. De haven ligt aan de voet van de Grote Kerk en met een beetje mazzel speelt het carrillon. De jachthaven beschikt over alle voorzieningen, inclusief wasmachine en droger. De dichtsbijzijnde supermarkt zit op loopafstand aan de Korte Parallelweg.

Aan de voet van de Grote Kerk ligt jachthaven Maartensgat. Je ziet nog net de slagboom naast de brug.
   

Het eiland van Dordrecht

Dordrecht ligt op een eiland, midden tussen druk bevaren rivieren en vlakbij de Biesbosch. De winkels in de binnenstad vind je in de Voorstraat, rond het Statenplein en de Sarisgang. Iedere eerste zondag van de maand zijn vrijwel alle antiquairs in de binnenstad open.

De Wolwevershaven in het centrum van Dordrecht.
Oudste stad

Dordrecht, de oudste stad van Noord- en Zuid-Holland, lag op een zeer strategische plek langs de rivieren. Alle goederen moesten via Dordrecht verhandeld worden. Het bracht de stad grote rijkdom. Je ziet het nog steeds aan de monumentale panden langs het water.   

Tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Urk kom je door heel Nederland!

De Damiatebrug met zicht op de voormalige pakhuizen aan de Kuipershaven
Wat is er te doen in Dordrecht

Met de fluisterboot Dordtevaar kom je door de stadsgrachten én over de rivier, zodat je mooi zicht hebt op de Groothoofdspoort vanaf het water. Een hele andere beleving dan met je eigen schip…

Elke vrijdag en zaterdag is er markt op het Statenplein.

De toren van de Grote Kerk van Dordrecht heeft 275 treden. Als je die beklimt word je beloond met een prachtig uitzicht over de rivieren.  

Heb je interesse in de binnenvaart? Aan de Maasstraat 13 is het enige Binnenvaartmuseum van Nederland gevestigd.

In deze video varen we langs Dordrecht over het Wantij naar een mooi plekje in de Biesbosch…

De Noord

Je komt langs Dordrecht tijdens de afwisselende Canicula-vaarroute Rondje Gouda-Biesbosch-Gorinchem-Gouda. Vooral het stukje over de Noord kan wat onstuimig zijn door de vele binnenvaartschepen die langs varen op hun weg van en naar Rotterdam. In onderstaande video kun je deze vaartocht tussen de Nieuwe Maas over de Noord naar Dordrecht bekijken.

Dordrecht was ooit een belangrijke vestingstad. Toch moet je goed zoeken om nog een stukje vestinghistorie te vinden. In 2018 werden in het water van jachthaven Maartensgat de resten van een stadsmuur en een middeleeuws torentje aangetroffen. Maar of die onderdeel waren van de vesting? Wie het weet mag het zeggen… Feit blijft wel dat Dordrecht de oudste stad van de regio Holland is. En een hele leuke plek om van boord te stappen!

Overnachtingsplaatsen in de buurt bekijken? (meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina)

Heb je tips of aanvullingen? Stuur dan een berichtje!

Februari 2018