De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Laat je inspireren!

Door Ineke Roos

Aanleggen in Willemstad aan het Hollands Diep

Willemstad is een vestingstad aan het Volkerak en het Hollands Diep. Geliefd bij watersporters maar ook bij heel veel andere toeristen die de oude binnenstad komen bewonderen. Je kunt aanleggen binnen of buiten de vestingmuren.

benedenkade willemstad - de Canicula
Naast de Benedenkade binnen de vestingmuren ligt de pleziervaart afgemeerd, vaak twee- of driedubbel. Foto: Google Maps
Gemeentelijke jachthaven

Wij gaan altijd naar de gemeentelijke jachthaven. Bij binnenkomst direct afmeren bij de aardige havenmeesters. Ze wijzen je een plaats toe. Een prima passantensteiger. 

Passantenhaven Willemstad - De Canicula
De gemeentelijke passantenhaven buiten de vestingmuren kan wat rustiger zijn.

Sanitair buiten de vestingwal

En je kunt ook in de dorpskom van Willemstad binnen de vestingmuren aanleggen. Voor het prima sanitair moet je dan even de vestingwal over naar de buitenhaven. Ook de wifi-ontvangst is goed.

Willemstad binnenhaven - De Canicula
De binnenhaven van Willemstad is niet ruim, maar wel gezellig

In deze video varen we over het Hollands Diep naar Willemstad en de haven binnen. Kijk maar even mee…

Stadswandeling

In het stadje is een grote supermarkt op loopafstand. Iedere zondag tijdens de zomermaanden kun je een stadwandeling met een gids maken. Ben je er op een andere dag, dan kun je hier ook zonder gids wandelen.

d'Orangemolen Willemstad - De Canicula
d’Orangemolen aan de Benedenkade in Willemstad was vroeger van de Prinsen van Oranje. De molen werd ook wel de ‘dwangmolen’ genoemd omdat alle Willemstadse boeren verplicht waren hier hun graan te laten malen.

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

Ruigenhil

Willemstad is een prachtig stadje met leuke restaurantjes en een rijke historie. De plaats ontstaat in de zestiende eeuw en heet dan nog Ruigenhil. Tijdens de strijd tegen Spanje laat Willem van Oranje Ruigenhil versterken. Na de moord op Willem in 1584 krijgt de plaats de naam Willem’s stad.

En waarom je de naam ‘Groningen’ tegen komt op de afbeelding van dit Brabantse plaatsje bovenaan deze pagina? De bastions op de punten van de vesting zijn genoemd naar de zeven provinciën die samen streden tegen Spanje. Nog altijd bestaat er een band tussen Willemstad en de familie Van Oranje, één van de titels van koning Willem-Alexander is Heer van Willemstad.

Vanuit Willemstad kan je via de Volkeraksluizen naar Brabant en Zeeland varen, via het Haringvliet naar de Noordzee of over het Hollands Diep naar de Biesbosch en verder Nederland in.

Willemstad Hollands Diep - De Canicula
Het is goed vertoeven bij de havenmond aan het Hollands Diep. Vaak is er veel beroepsvaart te zien.
"Als je in Willemstad ligt kun je via de Mark langs Oudenbosch, Etten-Leur, Oosterhout en Raamsdonksveer een prachtig rondje varen. Deze dorpen hebben gezellige havens. Ook Terheijden en Breda even aandoen, is zeer de moeite waard." - Frans Bruinsma

Aanmeren in de buurt? Bekijk ook deze aanlegplaatsen!

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt en misschien kan je er andere watersporters mee helpen.

We hopen je de beschrijving van Willemstad nuttig vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op mijn YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juli 2018