Tussen Maasbommel en Appeltern ligt recreatiegebied de Gouden Ham. Het recreatiegebied is ontstaan in een dode Maasarm door zandwinning, waarna in de waterplas drie schiereilanden zijn aangelegd.

Aanleggen in de Gouden Ham

De plas heeft drie jachthavens en 250 ligplaatsen in de natuur met electra, water en sanitair. Het is een mooi gebied waar je ook om de plas kunt wandelen en fietsen. Meteen bij de ingang ligt WSV de Gouden Ham, met bijzonder aardige havenmeesters en erg gezellig in het clubhuis. Er is een speeltuintje en goede sanitaire voorzieningen.

In de zomer varen dagelijks voet/fietsveren over de Maas vanaf Maasbommel en even voorbij Megen weer terug, zodat je een rondje kunt fietsen.

Pontje over de Maas - De Canicula
Heen-en-weer over de Maas. Foto: Ineke Roos
   

In deze video zie je de tocht van de Biesbosch via de Aakvlaai en Den Bosch naar de Gouden Ham. 

Wat is er verder te doen in de buurt?

Moeke Mooren in Appeltern (nog gelegen aan de Gouden Ham) biedt rondvaarten gecombineerd met uitstapjes en binnenactiviteiten als bowlen.

In Appeltern kun je de befaamde Tuinen van Appeltern bezoeken. Volgens de ANWB-routeplanner is het vanaf WV de Gouden Ham 6,1 kilometer.

In Alphen aan de Maas is een tingieterij waar presentaties en excursies worden gegeven. Daar worden al jaren de bekers en borden gemaakt voor voetballend Nederland, zowel voor de landelijke Europese en Wereldbeker. Vanuit de haven is het een kleine vijf kilometer fietsen over de dijk. Vind je dat te ver op bootfietsjes, dan kun je misschien met de solex, want…

…In Maasbommel verhuurt Warempel deze nostalgische motorfietsen. Dat kan in combinatie met allerlei leuke uitstapjes. Warempel heeft zelfs een solexmuseum. Het is alleen op afspraak te bezoeken.

Maasbommel Hanzestad

In Maasbommel vind je een buurtsuper, een bakker, wat souvenirwinkeltjes, een doe-het-zelfzaak en een paar restaurants. Verder is het vooral een rustig dijkdorpje. Maar de plaats heeft grote ambities. Uit een onlangs teruggevonden historisch document blijkt dat Maasbommel een Hanzestadje was. De gemeente gaat hiermee fors inzetten op het binnenhalen van extra toeristen. Dat zal best een klus worden. Het enige historische element van Maasbommel is een weiland waarop ooit een kasteel heeft gestaan…

De Canicula YouTube banner

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

Reinoud de Vette

Behalve het weiland met de gracht is er niets te zien van enige Hanze-glorie. Er zijn nog wel verhalen uit die tijd. Bijvoorbeeld dat het stadje een tol op de Maas had en marktrecht bezat. En een eigen munt, geslagen in de tijd van Reinoud III van Gelre. Voor wie wel eens op de IJssel vaart: deze Reinoud werd door zijn broer gevangen gehouden op kasteel De Nijenbeek bij Voorst. Tijdens zijn gevangenschap werd Reinoud zo dik dat de deuren van zijn cel gewoon open konden blijven, want hij paste toch niet meer door de deur. De ruïne is vanaf de IJssel duidelijk te zien.

Kasteel Nijenbeek - De Canicula
De ruïne van kasteel Nijenbeek is ook te bezichtigen. Foto: WikipediaApdency CC BY-SA 3.0

We varen verder de Maas op naar Batenburg…

Aanleggen in de buurt?

Meer aanlegplaatsen op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Februari 2018