De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Omdat we nog lang niet alle wateren hebben bevaren beschrijft gastschrijver Ineke Roos een aantal zuidelijke havens.

Door Ineke Roos

Geertruidenberg aan de Donge

We komen Geertruidenberg binnen uit zuidelijke richting over het Markkanaal en de Donge. Langs het water staan veel bedrijventerreinen. De stad wordt gedomineerd door de Amercentrale.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Geertruidenberg
De Amercentrale vanaf de vestingwallen van Geertruidenberg. Foto: Wikipedia/Michiel1972 CC BY-SA 4.0

Aanleggen in Geertruidenberg

Je kunt kiezen tussen twee jachthavens en een passantenhaven. De passantenhaven ligt ter hoogte van de Bergse Brug naast het centrum. Leg je de boot aan in jachthaven WSV Geertruidenberg of WSV De Donge dan moet je iets verder lopen naar de binnenstad. Wij leggen aan bij WSV Geertruidenberg. De jachthaven ligt een beetje afgelegen, maar heeft alle voorzieningen, tot en met wifi en leenfietsen voor de boodschappen. Als de wind uit de verkeerde hoek komt kun je wat last hebben van stof uit de kolencentrale.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Geertruidenberg
Aanlegplaatsen langs de Donge
   

Door de strategische ligging wordt vestingstad Geertruidenberg vroeger ook wel de ‘Sleutel van Holland’ genoemd. Veel van de vestingwerken zijn bewaard gebleven. De plaats heeft een opvallend groot marktplein dat omzoomd is met leilinden. Het plein wordt gedomineerd door de robuuste Geertruidskerk uit 1539.

Geertruidenberg, Geertruidskerk - De Canicula
Vanaf de toren van de kerk kun je alle vaarwegen bekijken.  Foto: WikipediaMichielVerbeek CC BY-SA 4.0
Wat is er te doen in Geertruidenberg

Aan de markt is het VVV-Biesbosch informatiepunt. Als je niet met je eigen schip de Biesbosch wilt bevaren (vanwege de diepgang misschien?) kun je hier elektrische sloepjes huren.

Wil je de het uitzicht bekijken vanuit de toren van de Gertruidskerk? Dat kan. In de zomermaanden is de Geertruidskerk elke middag open van 13.30 tot 17.00 uur, behalve op zondag.

In de maanden juli en augustus kun je elke donderdag meedoen aan een historische wandeling, die begint om 14.00 uur.

Elke eerste zondag van juli, augustus en september wordt een demonstratie kanonschieten gegeven door de Bergsche Battery met piekeniers, musketiers en vaandelwacht. 

In deze video varen we vanaf Geertruidenberg over de Bergse Maas

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

De Biesbosch

Voor veel watersporters is de grootste attractie van Geertruidenberg de nabijheid van de Biesbosch aan de andere kant van de Amer. Een prachtig gebied met veel eilandjes en steigers waar je gratis mag liggen. Geen wc’s, geen douches, geen walstroom, er zijn alleen prullenbakken. De leukste plek vinden wij de Petrus Plaat. Wij komen er geregeld langs en zien op vrijdagmiddag bij mooi weer heel veel lokaaltjes (vaak veel te snel) de Biesbosch invaren om een aanlegplaats te bemachtigen. Het is er dan ook erg druk in de weekeinden. Wil je verzekerd zijn van een ligplaats probeer dan op vrijdag voor 12.00 uur in de Biesbosch te zijn. Vanwege de vele ondiepten kun je het beste binnen de betonning varen.

In deze video kom je de Biesbosch binnen via de Spieringsluis aan de Nieuwe Merwede.

De Canicula YouTube banner

Meer mooie aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

update: februari 2018