De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Omdat we nog lang niet alle wateren hebben bevaren beschrijft gastschrijver Ineke Roos een aantal zuidelijke havens.

Door Ineke Roos

Geertruidenberg aan de Donge

WV Geertruidenberg tussen de Amer en de Donge ligt een beetje afgelegen. De jachthaven heeft alle voorzieningen, tot en met wifi en leenfietsen voor de boodschappen. We zijn er één keer geweest.  De volgende morgen was onze boot grijs. De wind stond voor ons verkeerd ten opzichte van de kolencentrale.

Amercentrale Geertruidenberg - De Canicula
De Amercentrale vanaf de vestingwallen van Geertruidenberg. Foto: WikipediaMichiel1972

Door de strategische ligging wordt vestingstad Geertruidenberg vroeger ook wel de ‘Sleutel van Holland’ genoemd. Veel van de vestingwerken zijn bewaard gebleven. De plaats heeft een opvallend groot marktplein dat omzoomd is met leilinden. Het plein wordt gedomineerd door de robuuste Geertruidskerk uit 1539. 

Geertruidenberg, Geertruidskerk - De Canicula
Vanaf de toren van de kerk kun je alle vaarwegen bekijken.  Foto: WikipediaMichielVerbeek
Wat is er te doen in Geertruidenberg

Aan de markt is het VVV-Biesbosch informatiepunt. Als je niet met je eigen schip de Biesbosch wilt bevaren (vanwege de diepgang misschien?) kun je hier elektrische sloepjes huren.

Wil je de het uitzicht bekijken vanuit de toren van de Gertruidskerk? Dat kan. In de zomermaanden is de Geertruidskerk elke middag open van 13.30 tot 17.00 uur, behalve op zondag.

In de maanden juli en augustus kun je elke donderdag meedoen aan een historische wandeling, die begint om 14.00 uur.

Elke eerste zondag van juli, augustus en september wordt een demonstratie kanonschieten gegeven door de Bergsche Battery met piekeniers, musketiers en vaandelwacht. Zo’n beetje als in onderstaand filmpje…

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

De Biesbosch

Voor veel watersporters is de grootste attractie van Geertruidenberg de nabijheid van de Biesbosch aan de andere kant van de Amer. Een prachtig gebied met veel eilandjes en steigers waar je gratis mag liggen. Geen wc’s, geen douches, geen walstroom, er zijn alleen prullenbakken. De leukste plek vinden wij de Petrus Plaat. Wij komen er geregeld langs en zien op vrijdagmiddag bij mooi weer heel veel lokaaltjes (vaak veel te snel) de Biesbosch invaren om een aanlegplaats te bemachtigen. Erg druk daar dan. Dus wanneer mensen een of meerdere nachten in de Biesbosch willen blijven, adviseer ik om vrijdags voor 12.00 uur in de Biesbosch te zijn. Vanwege de vele ondiepten kun je het beste binnen de betonning varen.

In deze video kom je de Biesbosch binnen via de Spieringsluis aan de Nieuwe Merwede.

Meer mooie aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

update: februari 2018