’s Hertogenbosch, Den Bosch of Oeteldonk?

Daar willen we af zijn… Wij kiezen voor de naam Den Bosch, waar je vanaf de Maas naar toe kunt varen over de Gekanaliseerde Dieze. We liggen altijd in de gemeentelijke passantenhaven aan de Dommel. De haven ligt op loopafstand van het gezellige centrum.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Den Bosch
De gemeentelijke jachthaven in de Dommel. Foto: Ineke Roos
Aanleggen in Den Bosch

De havenmeester wil graag dat je even belt om een ligplaats aan te vragen, 06-12047342. Je kunt ook afmeren aan de meldsteiger rechts voor de Havenbrug aan de Oliemolensingel. De voorzieningen zijn goed. Ze zijn te vinden in het voormalig brugwachtershuisje op de hoek van de Oliemolensingel. Als je hebt aangelegd in de Dommel moet je wel een klein stukje lopen.

Varen met de Canicula - Aanleggen in jachthaven Den Bosch
De aanmeerplaatsen in de Dommel zie je rechtsboven, in de cirkel zit het sanitair verstopt. Foto: Google Maps

Hou je van shoppen dan ben je in Den Bosch aan het goede adres. Een heel stadscentrum vol winkels en winkeltjes, verspreid over brede straten en sfeervolle steegjes. Restaurants en terrassen te over. Blogster Sylvie uit Den Bosch tipt hier over haar favoriete eet- en drinkplekken.

Pronkjuweel

Den Bosch ligt op het punt waar de Aa, de Dommel en de Zuid-Willemsvaart samenstromen. Het middeleeuwse stadscentrum is één van de oudste en bovendien het grootste ommuurde gebied van heel Nederland, zegt Wikipedia. Binnen en buiten de muren telt Den Bosch meer dan honderdduizend inwoners. Bijna de helft daarvan was in 2015 Rooms-Katholiek. Dat ligt voor de hand in deze bisschopsstad. Het pronkjuweel is de Sint-Janskathedraal.

Varen met de Canicula - Aanleggen in jachthaven Den Bosch
De Sint-Janskathedraal imponeert door zijn omvang en rijkdom. Foto: Google Maps

De eerste wat zullen we gaan doen-tip is dan ook: breng een bezoek aan de Sint-Jan. De kathedraal is elke dag open. Neem wel wat geld mee, de noordkant wordt gerestaureerd en daarvoor is nog twee ton nodig.

Ben je uitgekeken in de kathedraal? Maak een stadswandeling. Begin bij de Moriaan aan de Markt, een huis dat aan het begin van de 13e eeuw werd gebouwd. Het staat bekend als het oudste bakstenen huis van Nederland en tegenwoordig is de VVV er gehuisvest. Een gratis stadswandeling vind je hier. En wil je je thuis alvast wat voorbereiden op Den Bosch? Hier vind je veel info: www.bezoekdenbosch.nl. En op deze site staat een virtuele wandeling.

In- én onder Den Bosch stromen talloze waterlopen. Ze worden samen de Binnendieze genoemd. Omdat de stad vroeger geen ruimte had om uit te breiden zijn veel huizen over deze waterstromen gebouwd. Van 1 april tot en met eind oktober kun je een vaartocht maken over de Binnendieze.

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

Papenbril

Midden in Den Bosch staat de citadel. Dit fort, gebouwd in tussen 1637 en 1645, moest de stad verdedigen tegen de Spanjaarden, maar vanuit het fort werden ook de inwoners van Den Bosch bespioneerd. Want de inwoners waren allemaal katholiek en mochten beslist niet terug keren in de armen van de Spaanse koning. Het fort kreeg daarom de bijnaam Papenbril (een paap is de bijnaam van een katholiek).

Het fort had vijf bastions, waarvan er eentje uitstak in de (later gegraven) Zuid-Willemsvaart. De scheepvaart had daar zoveel last van dat die punt werd gesloopt.  

Varen met de Canicula - Aanleggen in jachthaven Den Bosch
Op deze foto van Google Maps is duidelijk te zien dat het fort is geamputeerd

In het fort is nu het Brabants Historisch Informatie Centrum gevestigd. Neem vooral een kijkje op de inspirerende website van dit centrum. Naast verhalen uit het recente verleden vind je er natuurlijk van alles over de beroemde belegering van de vestingstad in 1629.

Moeras Den Bosch

Den Bosch werd in de Tachtigjarige oorlog beschouwd als onneembaar. De zoon van Willem van Oranje, prins Frederik Hendrik, slaagde er in het moeras rond Den Bosch te dempen en de stad in te nemen. Deze overwinning betekende een ommekeer in de moeizame strijd tegen Spanje. Het Brabants Historisch Centrum heeft een interessante interactieve kaart gemaakt. Klik op de afbeelding voor meer info.

Varen met de Canicula - Aanleggen in jachthaven Den Bosch

Op dit schilderij uit 1631 van Pauwels van Hillegaert is goed te zien dat Den Bosch midden in zeer moerassig gebied lag. De stad had dan ook een bijzondere bijnaam.  

MoerasdraakVaren met de Canicula - Aanleggen in jachthaven Den Bosch

Een vierde naam dus, naast ’s Hertogenbosch, Den Bosch en het carnavaleske Oeteldonk. Het verhaal gaat dat de draak is afgebeeld op de Drakenfontein op het Stationsplein. Het is zeker een draak. Maar of het de moerasdraak is? 

En nu? Terug over de Gekanaliseerde Dieze? Of verder over de Zuid-Willemsvaart?

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken:

Meer aanmeerplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips en aanvullingen? We vinden het heel leuk als je een berichtje stuurt!

Februari 2018