Tijdens dit Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis kom je door prachtige grachten, over mooie meren en door historisch interessante plaatsen. Blokzijl bijvoorbeeld doet met z’n koopmanshuizen denken aan Amsterdam. En de grote kerk van Vollenhove imponeert al van verre.

Het rondje is een uurtje of vier, vijf varen.

Specs: De routebeschrijving begint in Zwartsluis, maar je kunt natuurlijk ook in Vollenhove of Blokzijl starten. Onderweg kom je even buiten Zwartsluis de Arembergersluis tegen. Daar is ook de enige vaste brug in de route, van H3.38. Ook in Blokzijl moet je door de sluis. De bruggen in de route zijn verder allemaal beweegbaar. Bij Jonen vaart een kabelpont. De Kadoelerkeersluis halverwege Vollenhove en het Zwartewater staat meestal open.

Witte brug

Routebeschrijving: Lig je in de binnenhaven van Zwartsluis en is de boot maximaal 2.10 meter hoog, dan kun je rechtdoor onder de witte brug door, de meestal openstaande sluis in. Let op, deze brug staat niet op onze waterkaart en ook niet op de app van de ANWB. De brug aan de andere kant van de sluis is H2.20. Is jouw boot hoger, vaar dan een stukje terug, houd op de splitsing stuurboord aan en vaar door de openstaande keersluis rechtsaf het Zwarte Water op. Al snel zie je achter de brug over de N-331 aan stuurboord de invaart van de Waa. Vaar het leuke kolkje binnen en schut in de kleine Arembergersluis.

Varen met de Canicula - Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis
Wij kunnen met het dakzeil naar beneden maar net onder deze witte brug door.
"Sterke stroming tijdens het schutten in de Arembergersluis. Goed de trossen vasthouden anders trekt de achterkant weg. We werden er door verrast maar ging goed." - Leo Ike via het mailformulier

Vervolg routebeschrijving: Voorlopig gewoon recht zo die gaat over deze Arembergergracht, helemaal tot aan het Giethoornse Meer. Je komt langs Belt-Schutsloot en de Kleine Belterwijde en na het passeren van de grote Belterwijde kom je de brug bij Ronduite tegen.

Varen met de Canicula - Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis
De brug bij Ronduite wordt op afstand bediend.

Vervolg routebeschrijving: De Beulakerwijde ontvouwt zich in volle glorie. Steek het meer recht over, de Walengracht in. Je passeert de pont bij Jonen (let op, de pont wordt overgetrokken met een stalen kabel).

Varen met de Canicula - Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis
Wacht even tot de pont is afgemeerd en de kabel is vastgezet.

Vervolg routebeschrijving: Daar is het Giethoornse Meer. Houd bakboord aan en vaar via de Valse Trog en het Noorderdiep naar Blokzijl.

De markante kerktoren van de Grote Kerk steekt overal boven uit.

Schut omhoog en dan vaar je de prachtige havenkom van Blokzijl binnen. Blokzijl is een uitstekende plek om een of meerdere nachten te verblijven.

Varen met de Canicula - Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis
Blokzijl by night. De markante toren zie je al van verre.

Vervolg de tocht door de openstaande keersluis en het Vollenhover kanaal. Na het Vollenhover Meer passeer je aan bakboord Vollenhove, een plaats met een zeer rijke geschiedenis. De Grote of St. Niklaaskerk met het aangebouwde voormalige stadhuis ziet er indrukwekkend uit.

Varen met de Canicula - Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis
Het oude raadhuis van Vollenhove naast de Grote Kerk is een juweeltje van bouwkunst.

Vervolg routebeschrijving: Na een paar minuten varen zie je aan stuurboord de Voorstersluis. Achter de sluis ligt de Noordoostpolder. Niet alles is nieuw op dit nieuwe land! (Klik op de foto)

Vervolg routebeschrijving: Na het Kadoeler Meer passeer je de openstaande Kadoelerkeersluis. Even daarna ontvouwt zich het Zwarte Water. Houd bakboord aan en vaar langs het Vogeleiland het Zwarte Water in. Je passeert Genemuiden aan stuurboord en vaart vervolgens weer recht op Zwartsluis aan.

Wil je alvast van de trip genieten? Bekijk dan deze video. Hij is zeven minuten maar zeker de moeite waard…

In deze video’s zie je een deel van de route in omgekeerde richting. Dat kan natuurlijk ook!

Vind je de video’s leuk? Abonneer je dan op ons YouTubekanaal! Klik op de YouTube-button!

Overnachten in Zwartsluis, Blokzijl of Vollenhove?

Ha lezer!

We hopen dat je het vaarrondje leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via het formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2018