Tijdens dit Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis kom je door prachtige grachten, over mooie meren en door interessante…

voormalige Zuiderzeestadjes. Blokzijl bijvoorbeeld doet met z’n koopmanshuizen denken aan Amsterdam. En de grote kerk van Vollenhove imponeert al van verre.

Het rondje is een uurtje of vier, vijf varen.

Specs: De routebeschrijving begint in Zwartsluis, maar je kunt natuurlijk ook in Vollenhove of Blokzijl starten. Je komt onderweg twee ‘echte’ sluizen tegen, bij Zwartsluis en in Blokzijl. De Kadoelerkeersluis halverwege Vollenhove en het Zwarte Water staat meestal open, net zoals de Grote Kolksluis in Zwartsluis. De laagste vaste brug in de route is H3.38. Bij Jonen vaart een kabelpont. 

Comfortabel overnachten

Vaar je in een sloep en wil je liever iets comfortabeler overnachten? Vul de gewenste data in, klik op ‘zoek’ en bekijk de beschikbare accomodaties langs de route. In Zwartsluis kun je zelfs een houseboat huren waarin je niet alleen kunt overnachten, maar zelfs mee kunt varen!Booking.com

 

Wil je alvast van de trip genieten? Bekijk dan deze video, gemaakt in hetzelfde gebied, maar dan in omgekeerde richting.

   
Witte brug

Routebeschrijving: Lig je in de binnenhaven van Zwartsluis en is de boot maximaal 2.20 meter hoog, dan kun je rechtdoor onder de witte brug over de Grote Kolksluis door. De brug aan de andere kant van de sluis is H2.60. Beide bruggen worden niet meer bediend. De Grote Kolksluis staat meestal open. Ga stuurboord uit tot je even verder aan sb de toegang naar de Waa ziet. Vaar het leuke kolkje binnen en schut in de kleine Arembergersluis (H34 W46 D17,5 L279).

Is jouw boot hoger, vaar dan een stukje terug, houd op de splitsing stuurboord aan en vaar door de openstaande keersluis stuurboord uit het Zwarte Water op. Al snel zie je achter de brug over de N-331 aan stuurboord de invaart van de Waa. Vaar het kolkje binnen en schut in de kleine Arembergersluis (H34 W46 D17,5 L279).

Varen met de Canicula - Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis
Wij kunnen met het dakzeil naar beneden maar net onder deze witte brug door. Aan de andere kant van de Grote Kolksluis ligt het Zwarte Water.
"Sterke stroming tijdens het schutten in de Arembergersluis. Goed de trossen vasthouden anders trekt de achterkant weg. We werden er door verrast maar ging goed." - Leo Ike via het mailformulier

Vervolg routebeschrijving: Voorlopig gewoon recht zo die gaat over deze Arembergergracht, helemaal tot aan het Giethoornse Meer. Je komt langs Belt-Schutsloot en de Kleine Belterwijde en na het passeren van de grote Belterwijde kom je de brug bij Ronduite tegen.

Varen met de Canicula - Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis
De brug bij Ronduite wordt op afstand bediend.
Pontje Jonen

Vervolg routebeschrijving: De Beulakerwijde ontvouwt zich in volle glorie. Steek het meer recht over, de Walengracht in. Je passeert het voet- en fietsveer bij Jonen. Let op, de pont wordt overgetrokken met een stalen kabel.

Varen met de Canicula - Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis
Wacht even tot de pont is afgemeerd en de kabel is vastgezet.
Valse Trog

Vervolg routebeschrijving: Daar is het Giethoornse Meer. Houd bakboord aan en vaar via de Valse Trog en het Noorderdiep naar Blokzijl. Van verre zie je de markante toren van de Grote Kerk opdoemen. Schut omhoog en dan vaar je de prachtige havenkom van Blokzijl binnen. Blokzijl is een uitstekende plek om een of meerdere nachten te verblijven.

 

Varen met de Canicula - Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis
Blokzijl by night. De markante toren zie je al van verre.
Zuiderzeehaven

Vervolg de tocht door de openstaande voormalige zeesluis en het Vollenhover kanaal. Na het Vollenhover Meer passeer je aan bakboord Vollenhove, een voormalige Zuiderzeehaven met een zeer rijke geschiedenis. De Grote of St. Niklaaskerk met het aangebouwde voormalige stadhuis ziet er indrukwekkend uit.

Varen met de Canicula - Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis
Het oude raadhuis van Vollenhove naast de Grote Kerk is een juweeltje van bouwkunst.
   
Nieuw land

Vervolg routebeschrijving: Na een paar minuten varen zie je aan stuurboord de Voorstersluis. Achter de sluis ligt de Noordoostpolder met de toegang naar Lemmer. Wij houden bakboord aan en varen over het Kadoelermeer. 

Niet alles is nieuw op dit nieuwe land! Klik op de foto om te lezen hoe dat zit!

Kadoelerkeersluis

Vervolg routebeschrijving: Na het Kadoelermeer passeer je de openstaande Kadoelerkeersluis. Even daarna ontvouwt zich het Zwarte Water. Houd bakboord aan en vaar langs het Vogeleiland het Zwarte Water in. Je passeert Genemuiden aan stuurboord en vaart vervolgens weer recht op Zwartsluis aan.

Overnachten in Zwartsluis, Blokzijl of Vollenhove?

Ha lezer!

We hopen dat je het vaarrondje leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via het formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2018