Zwartsluis heeft een prachtige haven en ligt heel mooi langs het Meppelerdiep, het Zwarte Water en de Arembergergracht. Wij leggen de Canicula meestal aan de Jaap Buitsteiger, een passantenhaven van de gemeente. Voor het sanitair moet je vanaf die plek een paar minuten lopen. In het stadje zijn diverse winkels en restaurants.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Zwartsluis

Aanleggen in Zwartsluis

Het sanitairgebouw staat op een van de turfeilandjes midden in de haven. De eilandjes werden vroeger gebruikt om turf op te drogen. Je komt er langs met het tochtje met de Sluuspoort I (zie onder). Naast het sanitairgebouw ligt de oudste nog varende botter van Nederland, de ZS13. Een speciale stichting zorgt voor het behoud van dit bijzondere schip en organiseert ook vaartochten.

In deze video zie je Zwartsluis vanuit de lucht!

   
Swartesluys

Tijdens de Tachtigjarige oorlog werd Zwartsluis omgebouwd tot een zogenoemde Fortresse door de aanleg van stenen muren en aarden wallen. Vijf bolwerken en drie poorten moesten de stad beschermen tegen de Spanjaarden. De naam van restaurant ‘De Vollenhoofsche Poort’ herinnert nog aan die tijd.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Zwartsluis
Zwartsluis op een kaart uit 1649. De Vollenhoofsche Poort is rechts van het midden.
Wat is er te doen in Zwartsluis

Loop eerst even naar de Sluuspoort, een opvallend gebouw in de haven. Je vindt er de Tourist Info en verschillende winkeltjes.

Maak een gratis rondvaart door de haven met het pontje Sluuspoort I. Je krijgt onderweg info over de highlights van Zwartsluis.

In de Zintuigentuin worden kleuren, geuren en smaken gebruikt om al je zintuigen te prikkelen. Een bijzondere ervaring.

Tip extra: Aan de Baanstraat (tegenover de supermarkt) zit groente- en fruitwinkel De Groentemannen. Hier vind je een geweldige sortering salades en maaltijden. Ze zijn buitengewoon smakelijk, kunnen we uit eigen ervaring zeggen.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Zwartsluis
De passantenplaatsen in het centrum van Zwartsluis
Het jachthaven scorelijstje:
  • Sanitair: uitstekend
  • Privacy: prima
  • Wifi: ja en doet het ook
  • Supermarkt: plm 400 meter ver
  • Schaduw: niet
  • Havenmeester: prima
  • Blote voeten in het gras: nee
  • Geluidsoverlast: komt voor. Café’s zijn dichtbij

Je komt door Zwartsluis tijdens de Canicula-vaarroutes Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis en Rondje Noord-Nederland. Klik op de afbeelding voor de routebeschrijving.

Bekijk hier een stukje van de vaarroute!

Meer mooie aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

De Grote Kolksluis

Sinds de aanleg van de Meppelerdiepsluis is de Grote Kolksluis eigenlijk niet meer nodig. Omdat het geld kost wil Rijkswaterstaat de bruggen niet meer bedienen. De gemeente wil wel graag dat ze bedienbaar blijven, voor evenementen als Zwartsluis onder Zeil en de Nationale Sleepbootdagen. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd.

De Grote Kolksluis Zwartsluis - Varen met de Canicula
In april 1945 was de Grote Kolksluis helemaal niet te gebruiken: de Duitsers lieten er twee schepen in afzinken… Foto: B. de Graaf

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Zwartsluis leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2018