Het leukste watersportdorp van Friesland, zeggen ze wel. Heel druk daar, horen we en lezen we overal. Wij mijden Lemmer in ons eerste vaarjaar dus maar. En dat is heel jammer.

Lemmer binnenhaven - De Canicula
Drukte in de binnenhaven van Lemmer
Aanleggen in Lemmer

Want als we in het najaar de gok wagen blijkt het een hele genoeglijke en aangename plaats. We liggen niet in de binnenhaven maar in de gemeentelijke jachthaven in de Sylroede. Liggeld betalen gaat via de betaalautomaat op de brug in de Flevostraat. Ook in gemeentehaven van Lemmer kun je alleen stroom krijgen en douchen met de jachthavenbetaalkaart. Die kun je ook kopen bij de betaalautomaat op de brug. Meer info hier. Er zijn nog een stuk of tien jachthavens, binnen én buiten de sluis.

In deze video varen we dwars door Lemmer tijdens onze vaartocht naar Stavoren

   
Ideaal voor watersporters

De locatie van Lemmer tussen de Friese meren en het IJsselmeer is ideaal voor watersporters. Lemmer is dan ook één en al haven en veel bewoners van de nieuwe wijken richting Grote Brekken hebben de boot voor de deur. Die strategische ligging was vroeger wat minder prettig voor de bewoners. Er zijn heel wat oorlogen gevoerd om De Lemmer in handen te krijgen.

Op deze historische foto zien we midden boven de Grote Sluis richting IJsselmeer. Buiten de dijk ligt het tegenwoordig vol met jachthavens. Bakboord door de polder gaat richting Emmeloord
Restaurants en winkels

Lemmer is een prettige plaats om een nachtje over te blijven. Rond de binnenhaven aan de Korte- en de Langestreek zijn volop restaurants en winkeltjes te vinden. Een supermarkt is op loopafstand. Voor een wandeling langs de historische panden in Lemmer kun je hier terecht.

Beschut door de polder

Sinds de aanleg van de Noordoostpolder kijk je bij het uitvaren van de Lemstersluis aan tegen de lange, rechte polderdijk, met ernaast een enorm windmolenpark. Toch heeft die polder ook voor ons watersporters best voordelen. Als het hard waait kun je over de Lemstervaart beschut naar Urk varen. Hoe dat gaat kun je bekijken in deze video:

Aanleggen in de buurt?

Onderaan de pagina vind je meer jachthavens. En heb je aanvullingen of tips? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!