De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

Lemmer binnenhaven - De Canicula
Drukte in de binnenhaven van Lemmer

Lemmer

Het leukste watersportdorp van Friesland zeggen ze wel. Zo leuk dat wij Lemmer in de zomermaanden het eerste vaarjaar maar mijden. En dat is heel jammer.

Heel druk daar, horen we en lezen we overal

Maar als we in het najaar de gok wagen blijkt het een hele genoeglijke en aangename plaats. We liggen niet in de binnenhaven maar in de Sylroede.

Sylroede Lemmer - De Canicula
Zicht op de Sylroede. Het ligt daar iets rustiger dan in de binnenhaven achter m’n rug.

Lemmer ligt vol met jachthavens.  Veel bewoners van de nieuwe wijken richting Grote Brekken hebben de boot voor de deur. De ligging van Lemmer tussen de Friese meren en het IJsselmeer is ideaal voor watersporters. Die strategische ligging aan de Zuiderzee was vroeger wat minder prettig voor de bewoners. Er zijn heel wat oorlogen gevoerd om De Lemmer in handen te krijgen.

Op deze historische foto zien we midden boven de Grote Sluis richting IJsselmeer. Buiten de dijk ligt het tegenwoordig vol met jachthavens. Bakboord door de polder gaat richting Emmeloord
Grote Sluis Lemmer - De Canicula
Hartje zomer is het heel wat drukker in deze sluis

Lemmer is een prettige plaats om een nachtje over te blijven. Rond de binnenhaven aan de Korte- en de Langestreek zijn volop restaurants en winkeltjes te vinden. Een supermarkt is op loopafstand.

Voor een leuke wandeling langs de historische panden in Lemmer kun je hier terecht.

In Lemmer begint deze video van een vaartochtje over het IJsselmeer

Kom je het laatste weekeind van september, dan heb je mazzel, want dan liggen er allemaal historische reddingboten in de Binnenhaven. Filmpje!

Het scorelijstje van de gemeentehaven:

  • Sanitair: geen idee, zijn we niet geweest
  • Privacy: in september prima
  • Wifi: niet
  • Winkels: dichtbij. Supermarkt prima te lopen
  • Schaduw: niet
  • Havenmeester: niet gezien
  • Blote voeten in het gras: nee
  • Geluidsoverlast: niet in september.

Ook in gemeentehaven van Lemmer kun je alleen stroom krijgen en douchen met de jachthavenbetaalkaart. Die kun je onder meer kopen bij de betaalautomaat op de brug in de Flevostraat. Meer info hier.

Aanleggen in de buurt?

Onderaan de pagina vind je meer jachthavens. En heb je aanvullingen of tips? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!