Het leukste watersportdorp van Friesland, zeggen ze wel. Heel druk daar, horen we en lezen we overal. Wij mijden Lemmer in het eerste vaarjaar dus maar. En dat is heel jammer.

Lemmer binnenhaven - De Canicula
Drukte in de binnenhaven van Lemmer
Aanleggen in Lemmer

Want als we in het najaar de gok wagen blijkt het een hele genoeglijke en aangename plaats. We liggen niet in de binnenhaven maar in de gemeentelijke jachthaven in de Sylroede. Liggeld betalen gaat via de betaalautomaat op de brug. Ook in gemeentehaven van Lemmer kun je alleen stroom krijgen en douchen met de jachthavenbetaalkaart. Die kun je ook kopen bij de betaalautomaat op de brug in de Flevostraat. Meer info hier. Er zijn nog een stuk of tien jachthavens, binnen én buiten de sluis.

Sylroede Lemmer - De Canicula
Zicht op de Sylroede. Het ligt daar iets rustiger dan in de binnenhaven achter m’n rug.
   
Ideaal voor watersporters

Lemmer is één en al haven.  Veel bewoners van de nieuwe wijken richting Grote Brekken hebben de boot voor de deur. De locatie van Lemmer tussen de Friese meren en het IJsselmeer is dan ook ideaal voor watersporters. Die strategische ligging was vroeger wat minder prettig voor de bewoners. Er zijn heel wat oorlogen gevoerd om De Lemmer in handen te krijgen.

Op deze historische foto zien we midden boven de Grote Sluis richting IJsselmeer. Buiten de dijk ligt het tegenwoordig vol met jachthavens. Bakboord door de polder gaat richting Emmeloord

Grote Sluis Lemmer - De Canicula
Hartje zomer is het heel wat drukker in deze sluis
Restaurants en winkels

Lemmer is een prettige plaats om een nachtje over te blijven. Rond de binnenhaven aan de Korte- en de Langestreek zijn volop restaurants en winkeltjes te vinden. Een supermarkt is op loopafstand. Voor een wandeling langs de historische panden in Lemmer kun je hier terecht.

Een vaartochtje over het IJsselmeer vanuit Lemmer

Historische reddingboten

Kom je het laatste weekeind van september, dan heb je mazzel, want dan liggen er allemaal historische reddingboten in de Binnenhaven. Filmpje!

Het scorelijstje van de gemeentehaven:

  • Sanitair: geen idee, zijn we niet geweest
  • Privacy: in september prima
  • Wifi: niet
  • Winkels: dichtbij. Supermarkt prima te lopen
  • Schaduw: niet
  • Havenmeester: niet gezien
  • Blote voeten in het gras: nee
  • Geluidsoverlast: niet in september.

Aanleggen in de buurt?

Onderaan de pagina vind je meer jachthavens. En heb je aanvullingen of tips? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!