Nog nooit lukte het ons om vanuit Friesland naar Urk te varen. Altijd staat de wind nét te hard of nét verkeerd. En zul je zien: dit jaar komen we er maar liefst twee keer terecht Maar dat is beslist geen straf, Urk is een heel bijzonder plekje. Waarom? Lees verder!

Jammer genoeg staat de vuurbaak in de steigers. Rechts van het midden zie je nog nét de torenspits van het Kerkje aan Zee
Aanleggen op Urk

Je kunt op twee manieren op Urk aanvaren: over het IJsselmeer en over de Urkervaart door de polder. Tussen de Urkervaart en Urk ligt de Urkersluis, waarin je zo’n vijf meter omhoog schut. De gemeentelijke jachthaven ligt aan de kant van het centrum. Reserveren is niet nodig, je kunt aanleggen in de boxen met een groen bordje, als teken dat ze vrij zijn. Ook langs het zogenoemde plankier langs de westelijke havendam is plaats, maar vooral voor de grotere schepen. Het sanitair is modern en goed. De havenmeester komt langs om af te rekenen en van hem krijg je meteen de code voor het sanitair.  Walstroom en water is op de steigers aanwezig.

Tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Urk kom je door heel Nederland!

   
Zondagsrust

Je kunt ook aanmeren bij WSV De Zuiderzee meteen na de sluis aan bakboord, dan moet je iets verder lopen naar het centrum. Ook hier zijn alle voorzieningen aanwezig. Op loopafstand zitten de supermarkt en de restaurants. Hou er rekening mee dat op Urk de zondagsrust nog wordt geheiligd en dat niet alle restaurants en café’s dan open zijn.

De gemeentehaven van Urk. Foto Mieke Beerlage/Pixabay
Het eiland Urk

Urk lag ooit midden in de Zuiderzee en de meeste bewoners leefden van de visserij. De Zuiderzeewerken, waarbij de Afsluitdijk werd aangelegd en grote delen van het water werden ingepolderd, hadden dan ook grote gevolgen voor het eiland. De zoute Zuiderzee veranderde na de aanleg van de Afsluitdijk in het zoete IJsselmeer waardoor veel vissers uitweken naar de Noordzee. Urk werd vervolgens ‘opgeslokt’ door de Noordoostpolder, waarna het eiland af was. Maar nog steeds voelt de plaats aan als een eiland, al was het alleen al om het verschil tussen de hoge keileembult die Urk feitelijk is en het naastgelegen vlakke polderland.

Vanuit Lemmer via Emmeloord naar Urk: bekijk hier de video van onze vaartocht mét onze belevenissen onderweg

Wat is er te doen op Urk

Heel leuk is het Rondje Urk langs de gerestaureerde palenwand. Je krijgt een goed idee van de omvang van het eiland en op diverse plekken langs de route staan informatieborden met de beschrijving van historische gebeurtenissen.  

Wij zijn er jammer genoeg niet aantoe gekomen, maar in museum Het Oude Raadhuis kun je naar de bodem van de Zuiderzee duiken. Niet echt natuurlijk, maar met een VR-bril. Je kunt het wrak van een vissersschip bekijken in 360 graden!

De huizen op de keileembult van Urk stonden ooit zó dichtbij elkaar dat overwogen werd om het grootste deel van het eiland te slopen. Gelukkig is Urk dat lot bespaard gebleven en zo kun je nog mooi door de nauwe steegjes lopen die op Urk Ginkies heten. Deze tocht en nog veel meer interessante uitjes kun je bezoeken via de Tourist Info op Urk.

Elke vier weken een nieuwe video! Abonneer je hier gratis op ons YouTubekanaal!

Mooie overnachtingsplaatsen in de buurt bekijken?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!