“De eerste keer de Gelderse IJssel opvaren vanaf Arnhem is best spannend. Eerst de kop ronden, daarna de binnenvaart trotseren. Vóór ons zag ik een plezierjacht midden op de rivier varen. Dat leek me wat vreemd, maar bij het eerste tegemoetkomende binnenvaartschip snapte ik het. Je hebt méér tijd om naar bakboord of stuurboord te gaan.” – schipper Pieter van de Canicula

Van deze tocht hebben we geen kmz-bestand gemaakt omdat de route zich vanzelf wijst…

IJsselkop - Varen met De Canicula - Vaarroute varen op de IJssel
Driesprong Nederrijn-Pannerdensch Kanaal-Gelderse IJssel. Foto: Wikipedia Egbert de Ruiter CC BY 3.0
Dertien bruggen

De Gelderse IJssel stroomt vanaf de Nederrijn bij Westervoort tot het Ketelmeer. In verband met de stroming kun je de vaartocht het beste beginnen bij de IJsselkop bij Arnhem. De rivier is 127 kilometer lang. Om ‘m helemaal af te varen ben je zo’n 12 tot 15 uur onderweg. Onderweg passeer je 13 bruggen. Ze zijn voor de meeste motorjachten hoog genoeg. Denk wel even aan je brandstof, langs de IJssel hebben we maar 2 pompen gespot, in de jachthaven van Marina Strandbad even voorbij Doesburg en bij Zeilclub ’37 ter hoogte van Kampen.

"Ik heb er zo'n 11 uur over gedaan. Non-stop gevaren. Koffie en boterhammen van tevoren klaargemaakt. In het begin, boven dus, stroom van zo'n 7 a 8 km/h mee. Bij Zwolle was dat nog 1,5 a 2 km/h." Jan van der Gauw - Fb-pagina Varen met de Canicula
   
Stroming

Op de IJssel kan een stevige stroming staan. Ook vaart links en rechts de beroepsvaart voorbij. De binnenvaartschippers houden stroomopwaarts meestal de binnenbocht aan. Ze geven dit aan met een lichtblauw bord met knipperlicht dat naast de stuurhut hangt. Als je een schip met zo’n bord tegenkomt moet je naar de buitenbocht uitwijken. Op rechte stukken kun je gewoon stuurboord aanhouden. Bekijk vooral de aanwijzingen in deel I van de ANWB Wateralmanak en de ANWB Wateratlas Gelderse IJssel.

Comfortabel slapen

Vaar je in een sloep en wil je comfortabel overnachten langs het water? Als je hier je accomodatie boekt, krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden.Booking.com

 

Mooiste rivier

De IJssel wordt ook wel de mooiste rivier van Nederland genoemd. Je vaart voorbij prachtige Hanzesteden als Doesburg, Zutphen, Deventer en Kampen, rijk geworden door hun ligging aan de rivier. Het landschap is afwisselend en op de meeste plaatsen buitengewoon indrukwekkend.

Brug Deventer - Varen met De Canicula - vaarroute varen op de ijssel
De brug bij Deventer
Aanleggen langs de IJssel

Wil je onderweg aanleggen? Keus genoeg. Je kunt bijvoorbeeld aanmeren in recreatiegebied Rhederlaag bij Giesbeek. Er zijn maar liefst vijf jachthavens in deze voormalige zandwinplas. Voor de boodschappen kun je terecht in het naastgelegen Giesbeek. In de zomer kun je met het voetveer naar Rheden aan de andere kant van de IJssel.

Voorbij Doesburg kun je aanmeren in de dode IJssel-arm Het Zwarte Schaar. Daar zijn drie jachthavens. Verder zijn er ligplaatsen bij Dieren naast de sluis, bij recreatiepark de Scherpenhof in Terwolde, in de nieuwe Kozakkenhaven bij Veessen en in de passantenhaven van Wijhe.

Voor een shotje Hanzeverleden stap je natuurlijk van boord in een van de mooie Hanzesteden die je onderweg passeert. Voor meer info klik op het kaartje.

De oranje bootjes geven de plaatsen aan waar de Canicula al heeft aangelegd. Daar vind je ook info, foto’s en video’s. Onder de grijze bootjes vind je alleen een link naar de website of wat summiere informatie.  We vullen de info aan zodra we er hebben aangemeerd. 

De kaart is het beste te bekijken met de browsers Google Chrome, Safari of Firefox. Meer aanlegplaatsen in heel Nederland vind je op de kaart helemaal onderaan de pagina.

Kastelen langs de Gelderse IJssel

De IJsselprovincies Gelderland en Overijssel staan vol met kastelen. Zichtbaar langs de rivier hebben we er twee gespot, de Gelderse Toren bij Spankeren en de ruïne van kasteel De Nijenbeek bij Voorst.

De Nijenbeek werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kapot geschoten. Van het hele kasteel is alleen de vierkante toren over. Helaas kun je er niet naast aanleggen. Maar op deze website kun je wel een virtuele rondleiding maken!

Even voorbij Dieren vang je een glimp op van de Gelderse Toren. Het kasteel was altijd van de graven van Zutphen en later van de hertogen van Gelre. Het is nu particulier bezit en wordt bewoond. Jammer genoeg is de Gelderse Toren niet toegankelijk voor publiek.

Veerpontjes

Bij Dieren, Bronkhorst, Olst en Wijhe varen veerponten aan een kabel tussen de oevers heen-en-weer. Wacht even met voorbij varen totdat de pont de rivier over is. In Rheden, Deventer, Hattem, Gorssel, Veessen en Zalk varen veerponten ‘los’ van de ene naar de andere kant.

De Canicula YouTube banner

Het verhaal van de IJssel

Heeft de Romeinse veldheer Drusus een verbinding laten graven tussen de Nederrijn en de IJssel? Historici ruziën nog steeds over de vraag hoe en wanneer de IJssel is ontstaan. Een nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit laat zien dat Drusus en z’n Romeinen er niks mee te maken hadden. De IJssel ontstond pas toen de Romeinen allang weer vertrokken waren, als een klein riviertje in een moerassig gebied. (bron: Wikipedia)

Varen met de Canicula - vaarroute varen op de IJssel
Zestig kilometer lang slingert de rivier door het IJsseldal
   
Uitstapjes

Wil je een uitstapje maken? Bij Zutphen begint het Twentekanaal dat richting Enschede gaat. En denk je ter hoogte van Dieren “Hé, wat is dat?” Jammer dan. Achter de imposante sluisdeur is de toegang naar het Apeldoorns Kanaal, maar dat kanaal is niet meer bevaarbaar. Bij Doesburg kun je de Oude IJssel op. Die is bevaarbaar tot aan Ulft en dan moet je weer terug.

"Dat moet je zeker doen. In Doetinchem bij Watersportvereniging De Ank overnachten en in Ulft bij de DRU. Prachtige route en heerlijk rustig!" Marja Bergevoet - Fbpagina Varen met de Canicula
Sluis Dieren - Varen met De Canicula - vaarroute varen op de ijssel
Links naast de sluis bij Dieren een aanlegplaats. De sluis is de toegang naar het niet meer te bevaren Apeldoorns Kanaal.

De video van onze vaartocht tussen Doesburg en Deventer

In deze video het laatste deel van de tocht tussen Zwolle en Kampen

Varen op de IJssel

Een vaartocht over de IJssel vraagt om wat voorbereiding. Dit filmpje van Varen doe je Samen kan daarbij helpen. Onder deze link meer informatie. Je vindt er onder meer een handig kaartje waarop je kunt zien hoe je de rivier het beste kunt opvaren.

Deze website is zorgvuldig samengesteld maar je bent zelf verantwoordelijk voor een veilige vaart. Je kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud van deze website. Raadpleeg vooral de reglementen en de meest recente kaarten.

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Maart 2018