Tijdens deze vaartocht Rondje Heerenveen-Aldeboarn-Akkrum-Heerenveen kom je door een iets minder bekend vaargebied van Friesland. Je vaart dwars door Heerenveen en komt langs natuurgebied De Deelen, waar je een mooie wandeling kunt maken. Over de Hooivaart en het Nieuwe Diep gaan we naar Aldeboarn met z’n karakteristieke draaibruggen. We komen door Akkrum en varen dan over de Noorder Oudeweg naar de Langweerder Wielen, de Scharster Rijn, het Tjeukemeer en de Tjonger. Na de Engelenvaart maken we het rondje af in Heerenveen.

In deze video kun je een deel van de route bekijken, tussen het Tjeukemeer en Akkrum

Specs Rondje-Heerenveen-Aldeboarn-Akkrum-Heerenveen: De lengte van de tocht is 68 km en duurt dus een uur of acht bij een gemiddelde snelheid van acht tot negen kilometer per uur. De laagste vaste brug in het traject is 2.50 meter. Is die brug te laag voor jou, dan hebben we een alternatief opgenomen in de route. Neem je die alternatieve route, dan is de laagste vaste brug 3.44 meter. In de Hooivaart kom je een zelfbedieningsbrug tegen, bij een paar andere bruggen moet je de brugwachter waarschuwen met een drukknop. In de route liggen geen sluizen. Onderweg kun je op veel plekken aanleggen, zowel in jachthavens als op Marrekriteplaatsen.

De Canicula vaarroute-rondje-heerenveen-aldeboarn-akkrum-heerenveen

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Download route in Waterkaarten app

Wij gebruiken de Waterkaarten app. Heb jij die app al geïnstalleerd en ben je ingelogd met een actief (proef)abonnement? Sla dan Stap 1 over en ga meteen naar Stap 2 om de route te downloaden. De vaarroute wordt dan automatisch geopend in de Waterkaarten app in de tab ‘Routes’.

Heb je de Waterkaarten app nog niet? Dan kun je de app hieronder downloaden en 7 dagen gratis uitproberen. Download eerst de app (Stap 1) en klik daarna op Stap 2 om de route in je tablet of mobiel te openen.

Met een klik op de banner hieronder kun je nu de vaarroute openen op je tablet of je mobiele telefoon.

Heeresloot

Routebeschrijving: start in de Heeresloot in Heerenveen. Vaar in noordelijke richting door de bruggen van Heerenveen die allemaal geopend worden door dezelfde brugwachter. Voorbij het snelwegviaduct kom je langs het tweelingdorp Nieuwebrug en Haskerdijken. Ga voorbij Haskerdijken stuurboord uit de Nieuwe Pompsloot in.  Voorbij de twee bruggen heet het water Hooivaart en kom je langs natuurgebied De Deelen. Je kunt ernaast aanleggen om de voormalige veenafgraving te bekijken. Eigenaar Staatsbosbeheer heeft er prachtige wandelroutes uitgezet.

De Canicula vaarroute-rondje-heerenveen-aldeboarn-akkrum-heerenveen Natuurgebied de Deelen
Met vlonderpaden en hangbruggen is een mooie route uitgezet door natuurgebied De Deelen
Zelf bedienen

Vervolg routebeschrijving: Ga verder door de Hooivaart, je passeert de Poolsbrug die je zelf mag bedienen. Dat is niet moeilijk; eén druk op de knop en klaar is Kees. Ga na de volgende brug op de splitsing bakboord uit. Vlak voordat het water de Boarn heet krijg je een paar mooie bochten. Na de volgende brug (H3.44) vaar je Aldeboarn binnen. De drie sierlijke draaibruggen worden gelukkig nog steeds met de hand bediend.

De Canicula vaarroute-rondje-heerenveen-aldeboarn-akkrum-heerenveen Aldeboarn
Aldeboarn met in de verte de eerste draaibrug

   

Akkrum’s huisreuzen

Vervolg routebeschrijving: voorbij Aldeboarn vaar je op Akkrum aan.  Maak na de brug een scherpe bocht naar stuurboord, waar je weer een brug tegenkomt. Je vaart om een woonwijk en over de snelweg. Vlak voor de spoorbrug zie je aan bakboord Manke Meine en Kromme Knilles, de huisreuzen van Akkrum. Voorbij de spoorbrug meteen stuurboord aanhouden, waarbij je weer een beweegbare brug passeert. Ga voorbij de bocht bakboord uit door de brug. Je vaart voorbij jachthaven Tusken de Marren. Op het kruispunt rechtdoor, je vaart dan de Terhernster Poelen op.

De Canicula vaarroute-rondje-heerenveen-aldeboarn-akkrum-heerenveen
De Terhornster-, Terkaplester- en Goengarijpster Poelen op rij. Je kunt leuk tussen de eilandjes doorvaren.

De Meinesloot en Kromme Knilles zijn genoemd naar de huisreuzen van Akkrum. De reuzen groeven er heel lang geleden een vaart. Meine maakte richting Terherne een kaarsrecht kanaal, maar Knilles maakte er naar het noorden een bochtig watertje van. Toen hij teleurgesteld tegen Meine riep: ‘Ach krom!’ , dachten een paar boeren in de buurt duidelijk ‘Akkrom’ te verstaan. En zo komt Akkrum aan z’n naam én aan z’n huisreuzen.

Noorder Oudeweg

Vervolg routebeschrijving: je kunt de boeien volgen of tussen de eilandjes doorvaren; het maakt allemaal niet zoveel uit als je maar richting zuidwesten gaat. Aan het eind van de Terkaplester Poelen moet je door de Heerenzijlbrug. Ga meteen bakboord uit in zuidelijke richting, vaar over de Goengarijpster Poelen en ga bij het ribbaken in zuidelijke richting de Noorder Oudeweg in. Na het snelwegviaduct kom je op de Langweerder Wielen. Neem de eerste vaart aan bakboord, de Scharster Rijn. Die komt uit in het Tjeukemeer.

De Canicula vaarroute-rondje-heerenveen-aldeboarn-akkrum-heerenveen
Vaar vooral tussen de eilandjes door op de Terhernster Poelen

   
Alternatieve route

Wil je in verband met de brughoogte de alternatieve route varen, steek dan het Tjeukemeer dwars over in zuidoostelijke richting. Volg de vaargeul, het meer is vrij ondiep. Je komt uit in Echtenerbrug, waar je bij de brug twee euro in de klomp mag deponeren. Vaar rechtdoor en ga op de T-splitsing bakboord uit en vaar op de Kuinder of de Tjonger (zo heet de rivier écht) rechtdoor tot je aan bakboord een klein eilandje ziet. Je bent weer op onze vaarroute. Blijf rechtdoor varen totdat je aan stuurboord een groen bord ziet met ‘Heerenveen’ erop. Even verder kun je bakboord uit de Engelenvaart in.

De Canicula YouTube banner

Engelenvaart

Kun je wel een brughoogte van 2.50 hebben, vaar dan het Tjeukemeer over in oostelijke richting. Volg de vaargeul, het meer is vrij ondiep. Aan de overkant vaar je onder de Ruytenschildbrug door de Broeresloot binnen. Aan het eind vaar je onder een houten brug door en zie je aan stuurboord een piepklein eilandje. Ga bakboord uit de Kuinder of Tjonger op en blijf een paar kilometer rechtdoor varen totdat je aan stuurboord een groen bord ziet met ‘Heerenveen’ erop. Even verder kun je bakboord uit de Engelenvaart in.

De Canicula vaarroute-rondje-heerenveen-aldeboarn-akkrum-heerenveen
Over de Veenscheiding vaar je langs het voormalige Zuurkoolpakhuis Heerenveen binnen
Veenscheiding

Je passeert twee bruggen en komt dan op een kruispunt waar je stuurboord uit de Veenscheiding opgaat. Je vaart nu Heerenveen weer binnen. Vier bruggen verder kun je bakboord uit de Heeresloot in, waarna we weer op het beginpunt van ons rondje zijn. Bekijk vooral Heerenveen even, het is een leuke plaats met prachtige states.

De Canicula vaarroute-rondje-heerenveen-aldeboarn-akkrum-heerenveen
De Crackstate uit 1648 was ooit van een burgemeester. Inmiddels is het gerechtsgebouw, gevangenis en gemeentehuis geweest. Tegenwoordig kun je trouwen in het monumentale pand.
Aanleggen onderweg

Op diverse plekken langs de route kun je aanleggen; onder andere in Heerenveen langs de Heeresloot, naast natuurgebied De Deelen, in Aldeboarn, in Akkrum, langs de Noorder Oudeweg of in een van de eilandjes in het Tjeukemeer. Of net zoals wij in het piepkleine eilandje in de splitsing van Broeresloot en Tjonger. Veel plezier!

Laat je weten wat je van de vaarroute vond? Ga met de pijltjestoetsen naar het volgende veld, als je te snel op enter klikt wordt het bericht verzonden.

Assen, december 2020, Marieke