Van Electra naar het Paterswoldsemeer

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. Dit is deel 5.  

In deze video kun je onze vaartocht door Groningen bekijken

Dwars door Groningen

Is varen over het Reitdiep al een feestje, het tochtje dwars door de stad Groningen is helemaal superleuk! Helaas kunnen we met de Canicula niet het héle rondje door de diepen maken, maar de vaartocht over de A maakt het helemaal goed. We vervolgen de route door het Noord-Willemskanaal en eindigen in het Paterswoldsemeer.

Rondje Noord-Nederland: Van Electra naar het Paterswoldsemeer - De Canicula

Specs: De tocht van Electra naar het Paterswoldsemeer duurt een uur of vier. Dat lijkt niet lang, maar je komt onderweg 2 sluizen en 17 bruggen tegen, waaronder 2 spoorbruggen. Je kunt dus wat vertraging oplopen, vooral bij de spoorbruggen. Hier een overzicht van de brugbediening in de stad Groningen. De spoorbrug in het Noord-Willemskanaal wordt op afstand bediend (Telefoonnummer: 0840 835460) en hier een overzicht van de bedieningstijden van de bruggen in het Noord-Willemskanaal ten zuiden van de stad. De maximale diepgang op het Hoornsediep is 1 meter. De Nijveensterkolksluis tussen het Noord-Willemskanaal en het Paterswoldsemeer is 4 meter breed en 18 meter lang, met een drempeldiepte van 1,4 meter. Is jouw boot te groot voor dit sluisje, dan kun je ook langs het Noord-Willemskanaal overnachten. Daar zijn geen voorzieningen. 

Een vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Rondje Noord-Nederland: Van Electra naar het Paterswoldsemeer - De Canicula

Routebeschrijving: Richting de stad wijst het zich vanzelf, vaar door sluis en brug Lammerburen in zuidelijke richting. Onderweg kun je langs het Reitdiep aanleggen bij jachthaven de Waterwolf in Electra, in Roodehaan, Aduarderzijl en in Garnwerd. Bij de Waterwolf en in Roodehaan zijn (betaalde) trailerhellingen.

Rondje Noord-Nederland / Vaarroute van Electra naar het Paterswoldsemeer - Varen met de Canicula
Vlak na Roodehaan ligt de buitenplaats Allersmaborg. Net niet te zien vanaf het Reitdiep, maar dankzij de bemanning van Varen met de Canicula hier wel een foto!
   

Vervolg routebeschrijving: Steek na de laatste brug (de Platvoetbrug) het Van Starkenborghkanaal over (let op binnenvaart!), de Dorkwerdersluis in en vaar verder in zuidelijke richting naar Groningen-stad. Na de Plantsoenbrug stuurboord uit. Je passeert drie bruggen en komt uit in de Westerhaven.

Hoornsediep

Vervolg routebeschrijving: Wil je een nachtje overblijven, vaar dan bakboord uit richting Oosterhaven (zie video). Wij gaan op deze tocht vanaf de Museumbrug rechtdoor naar het Noord-Willemskanaal. Na de Eelderbrug kom je de spoorbrug tegen, waar je nog al eens even moet wachten. Op deze tocht hebben we geluk en gaat de brug meteen open. Vijf bruggen verder kun je stuurboord uit het Hoornsediep in. Het stukje naar de Nijveensterkolksluis is heel mooi en helaas veel te kort.

De Nijeveensterkolksluis in Haren tijdens ons Rondje Noord-Nederland: Van Electra naar het Paterswoldsemeer - De Canicula
De Nijveensterkolksluis uit 1927 met de brug is een rijksmonument. De Canicula past er net in.

Het Paterswoldsemeer ontstond vierhonderd jaar geleden door de afgraving van veen. In het begin van de 20e eeuw werden aan de zuidkant kapitale villa’s gebouwd door rijke inwoners van Groningen. Aan de noordkant zijn tientallen recreatiehuisjes gebouwd op voormalige volkstuintjes. Het is een leuke plek om rond te varen en alle paradijsjes te bewonderen. Aan de westkant naast Beachclub Kaap Hoorn is een mooie, gratis trailerhelling. Het is superleuk om met je sloep vanuit het meer naar stad-Groningen te varen!

In deze video varen we door de Nijveensterkolksluis het Paterswoldsemeer op

De Canicula YouTube banner

   

Vervolg routebeschrijving: Wil je overnachten in een jachthaven, steek dan het Paterswoldsemeer over in zuidoostelijke richting. Aan het eind van het meer vind je jachthaven Zuidwesthoek. De passantenhaven ligt onbeschut, dus met wat wind uit de verkeerde hoek lig je aardig te klotsen. Je kunt ook gratis overnachten aan een van de eilandjes in het meer.

Hier varen we verder naar Assen

Varen met de Canicula - Vaarroute van het Paterswoldsemeer naar Assen

Aanleggen in de buurt? Meer mooie aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

Heb je tips of aanvullingen? Jouw verhaal kan andere watersporters helpen!

Bootjes-aanlegkaart

Op de hieronder kaart kun je info vinden over vrijwel alle aanlegplaatsen waar we met de Canicula hebben aangemeerd. Je kunt ze bekijken door op de kaart op een bootje te klikken.

Ha lezer!

We hopen dat je de vaartocht van Electra naar het Paterswoldsemeer leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018