De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Laat je inspireren!

Assen, stad der paleizen

In de Drentse hoofdstad kun je sinds kort een rondje varen. Dan moet je wel drie sluizen (waarvan één fikse) en een stuk of tien bruggen passeren. Het idee is leuk, maar eerlijk is eerlijk, Rondje Assen is wel een beetje saai. Ons advies: vaar gewoon De Vaart in en leg je boot neer voor het pannenkoekenschip, dan lig je pal naast het centrum, met leuke winkels en gezellige terrassen.

De Vaart Assen- De Canicula
De Vaart in Assen. Op de Kop staat tijdelijk een vrijheidsbeeld, met een blikje bruine bonen in de hand. Waarom? Bruine bonen werden gehaat door het Drentse boegbeeld Bartje. Hij weigerde dan ook ervoor te bidden…

Ook al is-ie wat saai, onze liefde voor de watersport is te danken aan Rondje van Assen. Want tijdens de aanleg van het rondje kwam ik op het idee een klein bootje te kopen om het vaartochtje te maken. De kapitein – die toen natuurlijk nog geen kapitein was – zag zijn kans schoon en kwam met een complete sloep aanzetten. En van het één kwam het ander.

Assen - De Canicula
We kunnen ivm vakantiedagengebrek niet vaak met de Canicula aanmeren in Assen. In het voorjaar van 2018 lukt het tijdens ons vaarrondje Noord-Nederland
   
Aanleggen in Assen

Bij de ligplaatsen in de Vaart zijn alle voorzieningen. Het kantoor van de havenmeester (06-25503225) is links naast het grote pannenkoekenschip. Het kan wat lawaaiig zijn door het verkeer. De supermarkt is ongeveer tien minuten lopen. Je kunt ook afmeren in de Industriehaven, tussen de Blauwe Klap en Sluis 2. Daar is alleen walstroom en een supermarkt op steenworp afstand. En wees gewaarschuwd: de omgeving is niet heel erg inspirerend…

Aanleggen in Assen / De Markt - De Canicula
Op nog geen honderd meter van De Vaart vind je gezellige terrassen en winkels
TT-festival

Assen is een rustig provinciestadje. Behalve tijdens het TT-festival, als de stad overspoeld wordt door 150.000 feestgangers. En als het Drents Museum weer eens een spraakmakende tentoonstelling organiseert, waar doorgaans zo’n 200.000 bezoekers op afkomen. Op woensdag en zaterdag is er markt.

Stad der Paleizen

De stad ontstond in 1200 rond een klooster. Daarvan is alleen de Abdijkerk nog over. Langs de Vaart staan monumentale panden van de welgestelde inwoners uit de achttiende eeuw. Nog meer enorme woningen staan tussen De Vaart en het Asserbos. Aan die huizen dankt Assen de naam ‘Stad der Paleizen’.

Asserbos / Aanleggen in Assen - De Canicula
Zin om je benen even te strekken? Vijf minuten lopen vanaf de jachthaven ligt het Asserbos, achter het gebouw van RTV Drenthe aan de Beilerstraat

Wat is er te doen in Assen

Maak een stadswandeling langs de bezienswaardigheden onder beleiding van een gids.

Bezoek het Drents Museum. Er worden geregeld nieuwe tentoonstellingen georganiseerd. Je kunt ook naar het Stoottroepenmuseum in de JWF-kazerne langs de Vaart.

Naast De Vaart staat De Nieuwe Kolk, waar je theatervoorstellingen kunt bezoeken of een filmpje kunt pakken. 

Tip extra: Ga voor lekkere broodjes naar d’Olderwetse Bakkerieje aan de kop van de Vaart, even naast het Wapen van Drenthe. Daar krijg je beslist geen spijt van.

Assen Drents Museum / Aanleggen in Assen - De Canicula
Het Drents Museum in Assen organiseert geregeld spraakmakende tentoonstellingen.

Je komt door Assen tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Noord-Nederland. Klik op de afbeelding voor de routebeschrijving.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Nederland

Aanleggen in de buurt? Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

Heb je tips of aanvullingen? Stuur dan een berichtje. Je kunt er andere watersporters mee helpen!

Meer mooie aanlegplaatsen bekijken?

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Assen leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juni 2018