Alle beken van zuidwest-Drenthe komen samen in het lager gelegen Meppel. Al dat Drentse water stroomt door het Meppelerdiep naar het het IJsselmeer. Meppel is daarom de poort naar Drenthe, over het water én over het land. Het is een sfeervolle plaats met z’n grachten, de pakhuizen langs het water en de middeleeuwse kerk. Het Mokum van het Noorden!

Er is doorgaans veel gezelligheid rond de Grote of Mariakerk. Foto: Wikipedia/Michiel Verbeek
Er is doorgaans veel gezelligheid rond de Grote of Mariakerk. Foto: Wikipedia/Michiel Verbeek CC BY-SA 3.0 

De Canicula YouTube banner

Galgenkampsbrug

Je komt in Meppel over het Meppelerdiep, of zoals wij, over de Drentse Hoofdvaart. Achter de Paradijssluis ligt het industriegebied: niet fraai, maar goed voor de economie zullen we maar zeggen. En bij de Galgenkampsbrug moet je afwachten wanneer-ie wordt bediend. Wachtplaatsen zijn er niet, dus met winderig weer blijf je “boegschroeven”.

   
Aanleggen in Meppel

Bij binnenkomst mag je aanmeren in de jachthaven aan het Westeinde. Je kunt ook doorvaren tot in de historische binnenstad, waar je mag aanleggen langs de grachten. Voor de douches moet je dan wel een eindje teruglopen: de sanitaire voorzieningen zijn bij de camperplaats aan het Westeinde 43.

Achter deze brug ligt de Meppelersluis, met daarachter de ligplaatsen in het centrum
Achter deze brug ligt de Meppelersluis, met daarachter de ligplaatsen in het centrum. Foto: Frieda Seinen
Wat is er te doen in Meppel

Ga een avondje naar Schouwburg Ogterop. De schouwburg heeft een verrassend aanbod. Neem wel de fiets mee… het is niet vlak naast de haven.

De computer vervangt steeds vaker het papier, de e-reader verdringt het boek. Toch blijft de techniek van het drukken een interessant proces. Je kunt het bekijken in het Drukkerijmuseum.

In het voormalige gemeentehuis aan de Hoofdstraat worden het hele jaar wisselende tentoonstellingen gehouden. In dit Kunsthuis Secretarie is ook een kunst-cadeaushop.

Je komt langs het Drukkerijmuseum tijdens deze stadswandeling van 2 kilometer. Of wil je liever iets verder lopen? 

In deze video varen we over de Drentse Hoofdvaart langs Meppel richting Zwartsluis

Mokum in Meppel

Net als Amsterdam heeft Meppel een Herengracht, een Keizersgracht en een Prinsengracht. Deze namen laten zien hoe innig de banden van Meppel met Amsterdam waren. Meppel wordt zelfs wel het Mokum van het Noorden genoemd. Eén keer per jaar komen er bussen vol Amsterdammers naar Meppel om hier ‘Mokum in Meppel’ te vieren. Geloof je het niet? Kijk maar naar deze reportage van RTV Drenthe…

“Grachten dicht, geen gezicht”. Het is de slogan die inwoners van Meppel rond 1970 gebruiken om te protesteren tegen de plannen van de gemeente om de grachten te dempen. Die wil op de plaats van de grachten parkeerterreinen aanleggen. Dankzij de protestacties kunnen we nog steeds Meppel binnenvaren.

Je komt langs Meppel tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Noord-Nederland. Klik op de afbeelding voor de routebeschrijving.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Nederland

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken? Op de kaart onderaan de pagina vind je nog meer leuke aanlegplaatsen.

En heb je tips of aanvullingen? Stuur een berichtje, dat vinden we leuk!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over aanleggen in Meppel leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018