Dieverbrug ligt halverwege Assen en Meppel. De brug met achterliggende sluis is meer dan een eeuw oud. In de hoogtijdagen van de vrachtvaart kwamen er elke dag wel honderd schepen langs. Deze plek ademt historie. In Dieverbrug mag je de boot overal aanleggen. 

Aanleggen in Dieverbrug

Bijvoorbeeld in de nieuwe passantenhaven naast de sluis in Dieverbrug. Een leukere plek om aan te leggen is aan de Veerkade tussen de brug en de sluis. Alle voorzieningen zijn aanwezig. De ligplaats en walstroom moet je betalen via de app AanUit.net. Naast het benzinestation kun je aanleggen om de boot vol te tanken.

Restaurants

Zelf koken hoeft niet. In de voormalige opzichterswoning naast de sluis zit restaurant De Sluiswachter. In de oude goederenloods heeft een tapasrestaurant onderdak gevonden. In het voormalige hotel aan het begin van de haven zit nu een Chinees restaurant. De Sluiswachter en het tapasrestaurant zijn aan het begin van de week gesloten. Bij het Chinese restaurant kun je de hele week terecht. [Update: de Sluiswachter is inmiddels helaas gesloten. Het restaurant is onlangs overgenomen.]

Varen met de Canicula - aanleggen in Dieverbrug
Restaurant de Sluiswachter heeft onderdak gevonden in de voormalige opzichterswoning van Rijkswaterstaat.
   

Drentse dorpjes

Twee kilometer ten westen van Dieverbrug ligt Dwingeloo, twee kilometer ten oosten ligt Diever. Dit zijn prachtige, authentieke Drentse dorpjes met huizen, winkels en terrasjes rond de centrale brink. Ze grenzen allebei aan een Nationaal Park met mooie fiets- en wandelroutes. 

Nationaal Park Drents-Friese Wold / Aanleggen in Dieverbrug - De Canicula
Stuifzand en heidevelden in Nationaal Park Drents-Friese Wold
Havezathen

Dwingeloo herken je al van verre aan de Sint Nicolaaskerk met z’n uivormige toren. Rond de Brink zijn gezellige terrassen, winkels en monumentale boerderijen. In Dwingeloo stonden vroeger maar liefst vier kleine kasteeltjes, in Drenthe havezathen genoemd. Er zijn er nog twee over. Westrup is nu een wit gepleisterd landhuis. Meer tot de verbeelding spreekt havezathe Oldengaerde, even buiten het centrum. Oldengaerde is doorgaans niet toegankelijk voor het publiek, maar tijdens Open Monumentendag mochten we er een kijkje nemen.

Havezathe Oldengaerde in Dwingeloo / Aanleggen in Dieverbrug - De Canicula
Havezate Oldengaerde is inmiddels van het Drentse Landschap, die het grondig laat verbouwen
Wat is er te doen in Dwingeloo

De grootste attractie van Dwingeloo is misschien wel het Nationaal Park Dwingelderveld, een groot bos- en heidegebied mét schaapskudde, aan de zuidkant van het dorp. Op de website vind je fiets- en wandelroutes.

Hier nog een prachtige fietsroute dwars door het park. En beschik je alleen maar over bootfietsjes, dan kun je hier fietsen huren voor een langere afstand.

Prachtig keramiek en kleurige schilderijen zijn te bewonderen in pottenbakkerij De Brinksteen aan de Entingheweg, vlakbij de kerk. Uit eigen ervaring kunnen we melden dat je erg hebberig wordt van alle potten, kannen en superleuke vogeltjes van aardewerk. 

Aan de rand van het gebied staat het Planetron, waar je op een groot scherm boven je hoofd prachtige films over de sterren kunt bekijken. 

Varen met de Canicula - Aanleggen in Dieverbrug
Aan de rand van het Dwingelderveld staat deze radiotelescoop. Ooit de eerste en grootste draaibare radiotelescoop ter wereld voor professionele astronomie.
   

Diever

Diever is een Drents brinkdorp met gezellige cafés, eethuisjes en terrassen. Midden op de Brink staat de romaanse Sint-Pancratiuskerk uit de twaalfde eeuw, een van de mooiste kerken van Drenthe. Aan de Brink staat ook het voormalige Schultehuis, het huis van de ambtenaar die in vroeger tijden de openbare orde moest bewaken.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Dieverbrug
Het OERmuseum is gevestigd in het Schultehuus, ooit de zetel van de schulte en later het gemeentehuis van Diever.
Wat is er te doen in Diever

Even boven Diever ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden van Nederland met bos, heide en stuifzand. Op de website staan wandel- en fietsroutes. Heb je de hond mee aan boord, dan kun je hier lezen waar de losloop-routes zijn. Er is zelfs een speciale “natteneuzen-route”.

Diep in de bossen van het Drents-Friese Wold tussen Diever en Wapse ligt het Onderduikershol Diever. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er soms wel twintig mensen verstopt. Het verhaal erachter kun je hier lezen.

Ben je met de (klein)kinderen op pad? Neem een kijkje bij het OERmuseum, met mammoetresten en andere archeologische vondsten.  Kinderen kunnen er zelf archeologische schatten opgraven of een minihunebed bouwen.

Diever staat bekend als “Shakespeare-city”. Elk jaar speelt toneelvereniging Diever in het openluchttheater in de bossen één van de stukken van Shakespeare. Ook al hou je niet van Shakespeare, het is de moeite waard en een hele bijzondere ervaring, weten we uit eigen ervaring. Wel even reserveren.

Shakespeare in Diever / Aanleggen in Dieverbrug - De Canicula
Een voorstelling van Shakespeare in de zomer van 2018. Foto: Jan Dijk

Je komt door Dieverbrug tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Noord-Nederland. Klik op de afbeelding voor de routebeschrijving.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Nederland

Overnachten in de buurt? Meer leuke aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018