Van het Paterswoldsemeer naar Assen

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. Dit is deel 6.  

In deze video kun je onze tocht over het Noord-Willemskanaal naar Assen bekijken

Houtwallen en landgoederen

Het tochtje over het Paterswoldsemeer met de kapitale zomerhuizen blijft bijzonder. Aan de eilandjes kun je heel leuk aanleggen. Wij vervolgen onze tocht over het Noord-Willemskanaal, door het rustieke Noord-Drentse landschap met akkers, houtwallen en indrukwekkende landgoederen.

Varen met de Canicula - Vaarroute van het Paterswoldsemeer naar Assen

Specs van het Paterswoldsemeer naar Assen: In het Hoornsediep is de maximale diepgang een meter. De Nijveensterkolksluis is 4 meter breed en 18 meter lang. Je kunt ook op diverse plaatsen langs het Noord-Willemskanaal aanleggen, maar er zijn geen voorzieningen. Hou rekening met de middagpauze van de brugwachters. Ook de drie sluizen in het kanaal kosten tijd. Als je ruim vóór vieren bij Assen bent, kun je rechtdoor via het Havenkanaal de nieuwe vaarroute door de stad varen. 

Een vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Volg de Canicula ook op YouTube, dan zie je de nieuwste video’s het eerst!

De Canicula YouTube banner

Witte Molen

Routebeschrijving: Verlaat het Paterswoldsemeer door de Nijveensterkolksluis. Stuurboord uit het Noord-Willemskanaal op. Ter hoogte van Glimmen passeer je de Witte Molen, niet alleen een baken voor watersporters, maar ook voor automobilisten langs de A28.

Varen met de Canicula - Van het Paterswoldsemeer naar Assen
Poldermolen De Witte Molen uit 1892 wordt af en toe nog ingezet om de polder Glimmen droog te malen
   

Vervolg routebeschrijving: Vlak na de molen kom je de Oosterbroeksebrug, de brug bij De Punt, sluis De Punt en sluis Vries tegen. Na de sluizen passeer je nog vier bruggen, waaronder de snelwegbrug. Onderweg mag je op een enkele plek aanleggen. Even vóór en even ná Vries kom je twee opmerkelijke huizen tegen.

Landgoed Bosch en Vaart - Varen met de Canicula - Vaarroute van het Paterswoldsemeer naar Assen
Landgoed Bosch en Vaart
Bosch en Vaart

Villa Bosch en Vaart lijkt eerder thuis te horen in Haren of in Paterswolde dan aan het Noord-Willemskanaal. Het huis werd in 1881 gebouwd door een rijke bonthandelaar uit Groningen, die in de zomermaanden graag de stad ontvluchtte. Het verhaal gaat dat prins Bernard na de bevrijding van Groningen thee heeft gedronken in de villa.

Landgoed Heidenheim - Varen met de Canicula - Vaarroute van het Paterswoldsemeer naar Assen
Landgoed Heidenheim
Heidenheim

Huize Heidenheim werd in 1883 gebouwd door tabakshandelaar Fenteling. Hij kocht aan beide kanten van het Noord-Willemskanaal stukken heidegrond om te ontginnen en bouwde naast de villa ook een paar dienstwoningen. Rond 1946 werd Heidenheim een tehuis voor jongens. Inmiddels hoort Heidenheim bij het Drentse Landschap.

   

Het Noord-Willemskanaal was honderd jaar lang de belangrijkste verbinding tussen Assen en Groningen. Het was het eerste grote kanaal in Drenthe dat niet meer voor de turfwinning werd gegraven. Het Noord-Willemskanaal liep eerst langs Assen over het tracé dat nu nog steeds Het Kanaal heet. Tussen 1965 en 1975 werd het om de stad heen gelegd en werd het oude Kanaal afgesloten. Inmiddels is deze route weer bevaarbaar gemaakt, zodat schepen weer de oorspronkelijke route dwars door de stad kunnen volgen.

Vervolg routebeschrijving: Na Vries volgen nog twee bruggen: de Oude Molensebrug en de Taarlosebrug. Op de splitsing kun je kiezen: rechtdoor via het Havenkanaal naar het centrum van Assen. De bruggen en sluizen langs het Havenkanaal worden maar tot 16.00 uur bediend. Je kunt aanleggen in de Industriehaven (alleen walstroom) of in het centrum.

Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Aanleggen in Assen

Je kunt ook stuurboord uit richting de Drentse Hoofdvaart. Via die route (bediening tot 17.00 uur) kom je ook in het Asser centrum. Halverwege de splitsing en sluis Peelo kun je aanleggen in de passantenhaven Marsdijk. Daar is alleen walstroom. Vaar je via de Veenlustbrug Assen in, dan kun je doorvaren tot de passantenhaven in het centrum met alle voorzieningen.

Lees ook  Aanleggen in Assen.

Vervolg je tocht van Assen naar Dieverbrug

Varen met de Canicula - vaarroute van assen naar dieverbrug

Aanleggen in de buurt? Meer mooie aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Bootjes-aanlegkaart

Op de hieronder kaart kun je info vinden over vrijwel alle aanlegplaatsen waar we met de Canicula hebben aangemeerd. Je kunt ze bekijken door op de kaart op een bootje te klikken.

Ha lezer!

We hopen dat je de vaarroute leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2018