Van Assen naar Dieverbrug

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. Dit is deel 7.  

Varen en fietsen

Het is een lang, recht kanaal, deze Drentse Hoofdvaart. Het eerste stuk vaar je kilometers langs de bebouwing van de Smildes. Bij Geeuwenbrug wordt het landschap afwisselender. Je kunt er een geweldige tocht van maken als je de tijd neemt en met fiets en al van boord stapt in Hoogersmilde, Dieverbrug en Havelte. De omgeving is schitterend, klik maar even op onderstaande foto voor meer info!

Varen met de Canicula - Aanleggen in Dieverbrug
   
Varen op de Drentse Hoofdvaart

Het kanaal tussen Assen en Meppel is 48 kilometer lang. Je passeert 25 bruggen en zes sluizen, die allemaal voor jou worden bediend. Het hoogteverschil tussen Assen en Meppel is ongeveer 12 meter. Even voorbij Smilde kun je stuurboord uit de Opsterlandse Compagnonsvaart op richting Appelscha om de Turfroute te varen.

Turfvaart

Net als veel andere kanalen is ook de Drentse Hoofdvaart vooral gegraven voor het vervoer van turf naar het westen van Nederland. Ook passagiers, suikerbieten, aardappelen en bouwmaterialen werden tot diep in de 20e eeuw over het water vervoerd.

In deze video de vaartocht tussen Assen en Meppel. Kijk maar even mee…

Van Assen naar Dieverbrug video

<center+>

Dubbel rood

De bruggen en sluizen in de Drentse Hoofdvaart worden in juni, juli en augustus bediend tussen 09.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 17.00 uur. Niet schrikken als je tijdens de openingstijden de lichten op dubbel rood ziet staan: de brugwachters nemen het niet zo nauw met de schakelaars. Gelukkig doen ze de bruggen wél gewoon open en weer dicht. Bedieningstijden in de overige maanden vind je hier.

Naast deze Koopbakkersdraai is het winkelcentrum van Smilde - De Canicula
Naast deze Koopbakkersdraai is het winkelcentrum van Smilde
   
Aanlegplaatsen

Op veel plekken langs de Drentse Hoofdvaart mag je aanleggen. Bij de Pieter Hummelenbrug in Hoogersmilde en in Dieverbrug is walstroom en sanitair. Bij de Uffelterbrug in Uffelte en bij de Boschkampsbrug bij Havelte is geen walstroom, maar er zijn wel douches en toiletten. Als je aanlegt bij de Koopbakkersdraai even voorbij de Koepelkerk van Smilde kun je boodschappen doen bij de supermarkt of de bakker. Ook in Hoogersmilde vind je een supermarkt langs de vaart.

Naast de passantenhaven in Dieverbrug zijn drie restaurants. De Sluiswachter en het tapasrestaurant zijn aan het begin van de week gesloten. Bij het Chinese restaurant kun je de hele week terecht. - De Canicula
Bij de passantenhaven in Dieverbrug zijn drie restaurants.
Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Hier vervolgen we de route van Dieverbrug naar Zwartsluis

Vaarroute Rondje Noord-Nederland van Dieverbrug naar Zwartsluis - De Canicula

Aanleggen in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je nog meer leuke aanlegplaatsen.

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018