Van Assen naar Dieverbrug

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. Dit is deel 7.  

In deze video varen we tussen Assen en Meppel. Kijk maar even mee…

12 meter hoogteverschil

De Drentse Hoofdvaart is in totaal 48 kilometer lang, met 25 bruggen en zes sluizen, die allemaal voor jou worden bediend. Het hoogteverschil tussen Assen en Meppel is ongeveer 12 meter. Deze tocht doen wij in twee dagen, maar als je stevig doorvaart en het zit mee met de bruggen en de sluizen zou je ‘m in één dag kunnen doen. Het eerste stuk vaar je kilometers langs de bebouwing van de Smildes, daarna wordt het landschap groener en afwisselender.

Specs: Tussen Assen en Dieverbrug kom je 16 beweegbare bruggen tegen en twee sluizen. Als je in plaats van in het kommetje in de passantenhaven wilt liggen moet je ook de Dieversluis nog door. 

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

De Canicula Dieverbrug
Het kolkje in Dieverbrug
Varen op de Drentse Hoofdvaart

Routebeschrijving: Het is niet ingewikkeld: vaar Assen uit in westelijke richting en dan gewoon rechtdoor.  Vlak voor Geeuwenbrug kom je de eerste sluis tegen, de tweede volgt vlak erna en de derde passeer je bij Dieverbrug. De passantenhaven van Dieverbrug met alle voorzieningen is na de sluis, maar voor de sluis kun je leuker liggen. Daar is ook walstroom. 

Lees ook: Aanleggen in Dieverbrug

Je kunt er een geweldige tocht van maken als je de tijd neemt en met fiets en al van boord stapt in Hoogersmilde, Dieverbrug en Havelte. De omgeving is schitterend.

   

Turfvaart

Net als veel andere kanalen is ook de Drentse Hoofdvaart vooral gegraven voor het vervoer van turf naar het westen van Nederland. Ook passagiers, suikerbieten, aardappelen en bouwmaterialen werden tot diep in de 20e eeuw over het water vervoerd. Even voorbij Smilde is aan stuurboord de aansluiting naar de Opsterlandse Compagnonsvaart, de Friese Turfroute.

Dubbel rood

De bruggen en sluizen in de Drentse Hoofdvaart worden in juni, juli en augustus bediend tussen 09.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 17.00 uur. Niet schrikken als je tijdens de openingstijden de lichten op dubbel rood ziet staan: de brugwachters nemen het niet zo nauw met de schakelaars. Gelukkig doen ze de bruggen wél gewoon open en weer dicht. Alle bedieningstijden vind je hier.

Naast deze Koopbakkersdraai is het winkelcentrum van Smilde - De Canicula
Naast deze Koopbakkersdraai is het winkelcentrum van Smilde

   

Aanlegplaatsen

Op veel plekken langs de Drentse Hoofdvaart mag je aanleggen. Bij de Pieter Hummelenbrug in Hoogersmilde en in Dieverbrug is walstroom en sanitair. Bij de Uffelterbrug in Uffelte en bij de Boschkampsbrug bij Havelte is geen walstroom, maar er zijn wel douches en toiletten. Als je aanlegt bij de Koopbakkersdraai even voorbij de Koepelkerk van Smilde kun je boodschappen doen bij de supermarkt of de bakker. Ook in Hoogersmilde vind je een supermarkt langs de vaart.

Naast de passantenhaven in Dieverbrug zijn drie restaurants. De Sluiswachter en het tapasrestaurant zijn aan het begin van de week gesloten. Bij het Chinese restaurant kun je de hele week terecht. - De Canicula
Bij de passantenhaven in Dieverbrug zijn drie restaurants.
Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Hier vervolgen we de route van Dieverbrug naar Zwartsluis

Vaarroute Rondje Noord-Nederland van Dieverbrug naar Zwartsluis - De Canicula

Aanleggen in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je nog meer leuke aanlegplaatsen.

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018