Van Dieverbrug naar Zwartsluis

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. Dit is deel 8.  

Bekijk hier de haven van Zwartsluis van boven!

Gehuchtjes

Het is niet het meest inspirerende stuk van het vaarrondje Noord-Nederland, de tocht van Dieverbrug naar Zwartsluis. In Meppel kom je door de industriehaven. Het Meppelerdiep stroomt langs stille landerijen, met wat gehuchtjes langszij. De beloning komt in het aantrekkelijke haventje van Zwartsluis.

De Canicula vaarroute rondje Noord Nederland

Specs van Dieverbrug naar Zwartsluis: Je komt tussen Dieverbrug en Meppel nog drie sluizen en negen bruggen tegen. Na de Paradijssluis en de brug in de N375 (5.80 m hoog) kom je door de Galgenkampsbrug (bediening alleen op de hele en halve uren) en de Kaapbrug. Voorbij de Kleine Kaapbrug zie je de passantenhaven van Meppel al liggen. Wij varen over het Meppelerdiep door naar Zwartsluis (geen sluizen in dit stukje vaarwater).

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Varen met de Canicula - Vaarroute rondje noord-nederland van dieverbrug naar zwartsluis
Er zijn meer aanlegplaatsen dan deze foto laat zien, maar de haven ligt wel geregeld vol
   
Varen op de Drentse Hoofdvaart

De Drentse Hoofdvaart tussen Assen en Meppel is 48 kilometer lang. Je passeert 25 bruggen en zes sluizen. Ze worden in juni, juli en augustus bediend tussen 09.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 17.00 uur. Op veel plekken langs de Drentse Hoofdvaart mag je aanleggen. Bij de Uffelterbrug in Uffelte en bij de Boschkampsbrug bij Havelte is geen walstroom, maar er zijn wel douches en toiletten.  

Tussen Dieverbrug en Meppel

Routebeschrijving: Vanaf Dieverbrug is het een koud kunstje om in Meppel te komen: gewoon rechtdoor. Je komt langs de dorpjes Wittelte, Uffelte en Havelte. Vlak voor Meppel kom je onder de A32 door, even verderop is de spoorbrug. Die opent twee keer per uur. Meteen na de Paradijssluis zie je aan stuurboord de opvallende kalkovens van Meppel.

Varen met de Canicula - Vaarroute van Dieverbrug naar Zwartsluis
Naast de historische kalkovens van Meppel is een restaurant gebouwd.

Vervolg routebeschrijving: Via de industriehaven en de Galgenkampsbrug kom je op het Meppelerdiep. Wil je aanleggen in Meppel, ga dan na de Kleine Kaapbrug bakboord uit de passantenhaven in, of vaar door naar de historische grachten. Wij gaan verder over het Meppelerdiep.

Lees ook: Aanleggen in Meppel

Varen met de Canicula - Vaarroute van Dieverbrug naar Zwartsluis

Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Vervolg routebeschrijving: Even voorbij Meppel kun je bakboord uit de Hoogeveense Vaart op. Dat doen we een andere keer. We varen nu langs de gehuchten Doosje en Baarlo langs de Beukersluis (niet erdoor) bakboord uit. Na een paar honderd meter bereik je Zwartsluis. Ga na de grote scheepswerf rechts in de bocht stuurboord uit richting het centrum.

Varen met de Canicula - Vaarroute van Dieverbrug naar Zwartsluis
De haven in het centrum van Zwartsluis
   
Aanleggen in Zwartsluis

Je kunt aanleggen aan de loswal, de tegenover gelegen Jaap Buitsteiger of in de jachthaven van Recreatiecentrum het Zwarte Water op de vrije plaatsen met het groene bordje. Even buiten Zwartsluis heeft het Recreatiecentrum ook passantenplaatsen meteen aan het Zwarte Water. Zie ook Aanleggen in Zwartsluis.

De volgende keer varen we van Zwartsluis naar Ossenzijl

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Nederland van Zwartsluis naar Ossenzijl

Aanleggen in de buurt? Meer mooie aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Bootjes-aanlegkaart

Op de hieronder kaart kun je info vinden over vrijwel alle aanlegplaatsen waar we met de Canicula hebben aangemeerd. Je kunt ze bekijken door op de kaart op een bootje te klikken.

Ha lezer!

We hopen dat je de vaarroute leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2018