Van Zwartsluis naar Ossenzijl

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. De tocht tussen Zwartsluis en Ossenzijl is deel 9. 

In het laatste stukje van deze video kun je de vaartocht over de Kalenbergergracht naar Ossenzijl bekijken

Ogen te kort

De vaartocht van Zwartsluis naar Ossenzijl is een van de mooiste vaarroutes van Nederland. Via de Arembergergracht varen we over de Beulakerwijde, de Walengracht en het Giethoornse Meer naar de Kalenbergergracht en Ossenzijl. Je vaart door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Je komt ogen te kort voor al het natuurschoon en de prachtige huisjes langs de route.

De Canicula vaarroute rondje Noord Nederland

Specs van Zwartsluis naar Ossenzijl: De afmetingen van de vaste brug en de Arembergersluis zijn H 3.38/ B 4.62. Bij Belt-Schutsloot is de vaste brug H 3.41. Verder kom je alleen beweegbare bruggen tegen. In Kalenberg kost de doorvaart 2,20 euro. In Muggenbeet kun je voor lunch of diner aanleggen voor het befaamde café Geertien. 

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Ook in dit filmpje kun je een stukje van de vaarroute bekijken

Routebeschrijving: Vaar vanuit de binnenhaven van Zwartsluis een stukje terug, houd op de splitsing stuurboord aan en vaar door de openstaande keersluis stuurboord uit het Zwarte Water op. Na een paar honderd meter kun je stuurboord uit door de keersluis kolk de Whaa op. Schut in de kleine Arembergersluis.

Varen met de Canicula - Vaarroute van Zwartsluis naar Ossenzijl
Via de Arembergersluis kom je in de prachtige Arembergergracht, oorspronkelijk gegraven voor het vervoer van turf.

   

Giethoornse Meer

Vervolg routebeschrijving: Voorlopig gewoon recht zo die gaat. Je komt langs Belt-Schutsloot en de Kleine Belterwijde en na het het passeren van de grote Belterwijde kom je de brug bij Ronduite tegen. Na de brug ontvouwt de Beulakerwijde zich in volle glorie. Steek het meer recht over, de Walengracht in. Je passeert de pont bij Jonen. Let op, de pont wordt overgetrokken met een stalen kabel. Wacht even tot-ie is afgemeerd en de kabel vastgelegd. Even verderop is het Giethoornse Meer.

Langs de route kun je aanleggen voor Belt-Schutsloot langs de Arembergergracht. Ook langs de Walengracht en aan de overkant van het Giethoornse Meer bij Muggenbeet zijn aanmeerplaatsen. Verder kun je aanleggen halverwege de Wetering, op twee mooie plaatsen langs de Heuvengracht en vóór de brug in Kalenberg.

Varen met de Canicula - Vaarroute van Zwartsluis naar Ossenzijl
De betoverende Kalenbergergracht

   

Kalenbergergracht

Vervolg routebeschrijving: Steek het Giethoornse Meer recht over en vaar de Riete op. Na de bocht en de brug in de Blokzijlseweg heet het water Wetering. Aan weerszijden staan de mooiste huizen. Het water maakt een bocht naar bakboord en even verder weer naar stuurboord en heet dan de Kalenbergergracht. Hier is het hart van het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Kalenberg was tot rond 1950 alleen bereikbaar met de boot. Nu kun je met de auto aan de oostkant van de Kalenbergergracht komen, aan de westkant is alleen een fietspad. De Kalenbergergracht is bevaarbaar voor grotere schepen, de trekgaten, sloten en vaarten midden in de Weerribben zijn vrijwel alleen te bevaren met kano’s, punters en fluisterboten.

Varen met de Canicula - Vaarroute van Zwartsluis naar Ossenzijl
Ossenzijl in de richting van de Weerribben-Wieden
Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Aanleggen in Ossenzijl

Na een adembenemend mooie tocht kom je aan in Ossenzijl. Je kunt aanleggen in jachthaven De Kluft, of even voorbij de brug langs de kant van de Ossenzijlersloot. Daar zijn ook nog twee jachthavens met plaats voor passanten. Kijk voor meer informatie bij Aanleggen in Ossenzijl.

Tip: Vanuit Zwartsluis of het Giethoornse Meer kun je ook aanhaken op de Canicula-vaarroute Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis

Varen met de Canicula - Vaarroute van Zwartsluis naar Ossenzijl

Wil je verder naar eindpunt Sloten? Of maken we nog een uitstapje naar Schoterzijl?

Aanleggen in de buurt? Meer mooie aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Bootjes-aanlegkaart

Op de hieronder kaart kun je info vinden over vrijwel alle aanlegplaatsen waar we met de Canicula hebben aangemeerd. Je kunt ze bekijken door op de kaart op een bootje te klikken.

Ha lezer!

We hopen dat je de vaarroute tussen Zwartsluis en Ossenzijl leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2018