Van Leeuwarden via Oudkerk naar Dokkum

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. In deel 3 gaan we van Leeuwarden via Oudkerk naar Dokkum.  

Rondje Noord-Nederland: Van Leeuwarden via Oudkerk naar Dokkum - De Canicula

Van Leeuwarden via Oudkerk naar Dokkum

We gaan van Leeuwarden over de Bonkevaart naar Oudkerk, Bartlehiem, Burdaard, via de Dokkumer Ee naar Dokkum. Je mag in Dokkum overal gratis aanleggen. De tocht duurt een uur of vier bij 8 tot 9 kilometer per uur. De maximale diepgang is 1.50 meter. De laagste vaste bruggen in de route zijn 2.50 meter.   

Vaarroute Rondje Noord-Nederland: Van Leeuwarden via Oudkerk naar Dokkum - De Canicula
Stadshaven Prinsentuin met het symbool van Leeuwarden, de Oldehove

Routebeschrijving: Vaar vanuit stadshaven Prinsentuin in noordelijke richting via de Noorderbrug naar de Dokkumer Ee. Neem de eerste vaart aan stuurboord, de Bonkevaart. Die maakt na de nieuwe wijk Blitsaerd een scherpe bocht naar bakboord. Je komt ter hoogte van Giekerk onder de Kanterlandsebrug door, de tegeltjesbrug die een ode is aan de elfstedentocht.

De Kanterlandsebrug / Vaarroute Rondje Noord-Nederland: Van Leeuwarden via Oudkerk naar Dokkum - De Canicula
De Kanterlandsebrug
   
Protest

De tegeltjes moesten eigenlijk op de betonnen brug over de Oudkerkstervaart in Bartlehiem komen, maar na protest van de inwoners van Bartlehiem werd een andere brug uitgezocht…

Vervolg routebeschrijving: Neem na de zelfbedieningsbrug bij Oudkerk (inworp 2 euro) de Oudkerkstervaart naar Bartlehiem. Daar aangekomen heb je goed zicht op het beroemde elfstedenbruggetje, waar je tijdens de elfstedentocht de schaatsers twee keer voorbij kan zien komen.

Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Afgaande op de website heeft Oudkerk een geschikte passantenhaven met alle voorzieningen. Wij zijn er helaas nog niet geweest…

Burdaard tijdens de vaarroute Rondje Noord-Nederland: Van Leeuwarden naar Dokkum - De Canicula
Burdaard met de Van Steenhuizenbrug op de achtergrond. Doorvaart 3,50 euro

Vervolg routebeschrijving: Ga op de kruising stuurboord uit, je bent dan weer op de Dokkumer Ee. Je passeert Burdaard. Het is de moeite waard hier even aan te leggen. Na een klein uurtje varen is Dokkum in zicht. Voor het passeren van de Altenabrug (en de overige bruggen in Dokkum) moet je 5 euro betalen.

Kleurrijke taferelen in Burdaard

Neem een kijkje in koren-, pel- en houtzaagmolen De Zwaluw, de hoogste molen van Friesland. Of breng een bezoek aan het huis van melkvaarder Ruurd Wiersma die alle wanden én z’n plafonds én al z’n meubilair heeft opgesierd met kleurrijke taferelen. Burdaard heeft een gemeentelijke passantenhaven met voorzieningen. Passanten kunnen zich melden bij de naastgelegen molen.

   

Vervolg routebeschrijving: Is jouw boot hoger dan 2.40 meter dan kun je niet dwars door Dokkum. Hou dan na de Altenabrug stuurboord aan en ga via de Sudergracht en de Woudpoortsgracht onder de beweegbare Woudpoortbrug door naar het Dokkumer Grootdiep. 

De video van de vaartocht

Hier vervolgen we de route van Dokkum naar Electra

Varen met de Canicula - Vaarroute van Dokkum naar Electra

Aanleggen in Leeuwarden, Dokkum of Dokkumer Nieuwe Zijlen? Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de vaartocht van Leeuwarden naar Dokkum leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018