Van Leeuwarden via Oudkerk naar Dokkum

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. In deel 3 gaan we van Leeuwarden via Oudkerk naar Dokkum.

Tijdens deze vaartocht kom je namen tegen die heel bekend zijn van de Elfstedentocht: de Bonkevaart bijvoorbeeld, Bartlehiem en natuurlijk Dokkum, het eindpunt van de legendarische schaatstochten. Maar in tegenstelling tot de schaatsers maken wij geen barre reis, integendeel. De Dokkumer Ee is bij zomerdag onvergetelijk mooi zoals je kunt zien in deze video

Specs: We gaan van Leeuwarden over de Bonkevaart naar Oudkerk, Bartlehiem, Burdaard, via de Dokkumer Ee naar Dokkum. De tocht duurt een uur of vier bij 8 tot 9 kilometer per uur. De maximale diepgang is 1.50 meter. De laagste vaste bruggen in de route zijn 2.50 meter. 

Rondje Noord-Nederland: Van Leeuwarden via Oudkerk naar Dokkum - De Canicula

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

De Canicula Leeuwarden Prinsentuin
Bij de Noorderbrug vaar je de Prinsentuin binnen, waar je aan beide kanten mag aanleggen

Over de Bonkevaart

Routebeschrijving: Vaar vanuit stadshaven Prinsentuin in noordelijke richting via de Noorderbrug naar de Dokkumer Ee. Neem de eerste vaart aan stuurboord, de Bonkevaart. Die maakt na de nieuwe wijk Blitsaerd een scherpe bocht naar bakboord. Je komt ter hoogte van Giekerk onder de Kanterlandsebrug door, de tegeltjesbrug die een ode is aan de elfstedentocht.

De Kanterlandsebrug / Vaarroute Rondje Noord-Nederland: Van Leeuwarden via Oudkerk naar Dokkum - De Canicula
De Kanterlandsebrug

De tegeltjes moesten eigenlijk op de betonnen brug over de Oudkerkstervaart in Bartlehiem komen, maar na protest van de inwoners van Bartlehiem werd een andere brug uitgezocht.

   

Vervolg routebeschrijving: Neem na de zelfbedieningsbrug bij Oudkerk (inworp 2 euro) de Oudkerkstervaart naar Bartlehiem. Daar aangekomen heb je goed zicht op het beroemde elfstedenbruggetje, waar je tijdens de elfstedentocht de schaatsers twee keer voorbij kan zien komen.

Afgaande op de website heeft Oudkerk een geschikte passantenhaven met alle voorzieningen. Wij zijn er helaas nog niet geweest…

Burdaard tijdens de vaarroute Rondje Noord-Nederland: Van Leeuwarden naar Dokkum - De Canicula
Burdaard met de Van Steenhuizenbrug op de achtergrond. Doorvaart 3,50 euro.

Vervolg routebeschrijving: Ga op de kruising stuurboord uit, je bent dan weer op de Dokkumer Ee. Je passeert Burdaard. Na een klein uurtje varen is Dokkum in zicht. Voor het passeren van de Altenabrug (en de overige bruggen in Dokkum) moet je 5 euro betalen.

De Canicula YouTube banner

Kleurrijke taferelen in Burdaard

Het is de moeite waard even in Burdaard aan te leggen.  Neem een kijkje in koren-, pel- en houtzaagmolen De Zwaluw, de hoogste molen van Friesland. Of breng een bezoek aan het huis van melkvaarder Ruurd Wiersma die alle wanden én z’n plafonds én al z’n meubilair heeft opgesierd met kleurrijke taferelen. Burdaard heeft een gemeentelijke passantenhaven met voorzieningen. Passanten kunnen zich melden bij de naastgelegen molen.

Vervolg routebeschrijving: Is jouw boot hoger dan 2.40 meter dan kun je niet dwars door Dokkum. Hou dan na de Altenabrug stuurboord aan en ga via de Sudergracht en de Woudpoortsgracht onder de beweegbare Woudpoortbrug door naar het Dokkumer Grootdiep. 

Lees ook: Aanleggen in Dokkum

Hier vervolgen we de route van Dokkum naar Electra

Varen met de Canicula - Vaarroute van Dokkum naar Electra

Aanleggen in Leeuwarden, Dokkum of Dokkumer Nieuwe Zijlen? Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Hier vind je alle plaatsen waar we met de Canicula hebben aangelegd. Klik op een bootje!

Ha lezer!

We hopen dat je de vaartocht van Leeuwarden naar Dokkum leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018