Van Dokkum naar Electra

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. Dit is deel 4.  

Vlinderbalg en Babbelaar

Deze vaartocht voert tot in het noordelijkste puntje van Nederland, de Waddeneilanden daargelaten dan. Je komt door het ingepolderde Lauwersmeer, waar op elk stukje grasland paarden en koeien grazen. De geulen en prielen hebben namen als Vlinderbalg, Babbelaar en Robbengat. Langs Zoutkamp vaar je over het – in Groninger kringen – veelbezongen Reitdiep, dat in talloze kronkels naar Electra voert.

In deze video kun je onze vaartocht vanuit Dokkumer Nieuwe Zijlen over het Lauwersmeer bekijken

Specs Van Dokkum naar Electra: Deze tocht duurt een uur of vier. Via Dokkumer Nieuwe Zijlen vaar je over het Dokkumer Diep en het Lauwersmeer, langs Zoutkamp naar Electra. Op de route kom je vier beweegbare bruggen en een sluis tegen. De maximale diepgang op de route is 1.50, in de bocht rond het eiland in het Lauwersmeer. Je kunt ook vanuit het Dokkumer Diep rechtstreeks naar de Zoutkamperril.

Rondje Noord-Nederland: vaarroute van Dokkum naar Elektra - De Canicula

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

   

Routebeschrijving: Vaar vanuit Dokkum in oostelijke richting over het Dokkumer Grootdiep. Bij Dokkumer Nieuwe Zijlen door de sluis en dan rechtdoor het Dokkumer Diep op. Het Dokkumer Diep gaat over in de Slenk. Vaar rechtdoor in noordelijke richting. Ga niet meteen naar stuurboord zodra dat kan, maar vaar rechtdoor tot de boeien aangeven dat je opnieuw naar stuurboord kunt. Dat is het Oude Robbengat. De route maakt een paar mooie bochten. Bij de Vlinderbalg bakboord uit naar de Zoutkamperril. 

Zuidelijke Ballastplaat / Van Dokkum naar Electra - De Canicula
Achter de Zuidelijke Ballastplaat vind je een paar prachtige aanlegplaatsen

Vervolg routebeschrijving: De Zoutkamperril kronkelt mooi richting Zoutkamp. Met een beetje mazzel kom je nog een visserschip tegen. Na een klein uurtje varen doemt de oude sluis van Zoutkamp op. Vaar onder de Reitdiepbrug door en het voormalige vissersstadje ligt aan bakboord. Voorbij Zoutkamp is het een klein uurtje varen naar Electra.

De video van de vaartocht tussen Zoutkamp en Garnwerd

De Canicula YouTube banner
Vlaggetjesdagen

Waarom leggen we deze keer niet aan in Zoutkamp? Het is bijna Pinksteren en in Zoutkamp worden dan de Vlaggetjesdagen gehouden. Het is er dan ook erg druk, dus besluiten we nog een stukje door te varen…

Esonstad / Rondje Noord-Nederland/vaarroute van Dokkum naar Elektra - De Canicula
Esonstad, gebouwd tussen 2004 en 2007, is een quasi-historisch stadje. Het vakantiepark is genoemd naar een plaats die hier in de middeleeuwen zou hebben gelegen
   

Is het tijd voor de lunch? Dan kun je ook even aanmeren in vakantiepark Esonstad of in Oostmahorn aan de westkant van het Lauwersmeer. Brasserie De Waegh in Esonstad heeft niet zulke beste recensies, maar in restaurant De Gouden Stek bovenop de dijk is het heerlijk eten, kunnen we uit eigen ervaring melden.

Electra

Al van verre zie je ‘m opdoemen: gemaal De Waterwolf.  Het imposante gebouw staat op een kunstmatig schiereiland, dat in 1918 werd aangelegd in een meander van het Reitdiep. Het eiland is genoemd naar het waterschap Electra dat het gemaal beheerde.

Gemaal De Waterwolf Electra / Rondje Noord-Nederland/vaarroute van Dokkum naar Elektra - De Canicula
Gemaal De Waterwolf is een van de grootste gemalen van Nederland
Aanlegsteigers met brandnetels

Naast het gemaal ligt jachthaven De Waterwolf. De website ziet er goed uit, in werkelijkheid is het allemaal iets minder idyllisch. We zakken bijna door de met brandnetels begroeide aanlegsteigers en geen enkele stroomkast doet wat-ie doen moet.

Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Paradijselijk plekje

Aan het huisje van de havenmeester zit gelukkig nog een walstroomcontactdoos (??) en zo heb ik toch stroom om op m’n laptop een filmpje in elkaar te knutselen. Ach, en zo’n haventje heeft toch ook wel wat charmants. De bewoners van de vakantiehuisjes langs de haven hebben in ieder geval een paradijselijk plekje.

Jachthaven Electra Rondje Noord-Nederland/vaarroute van Dokkum naar Elektra - De Canicula
Zicht op Jachthaven Electra. Achter de jachthaven ligt een grote camping met zwembad

Hier varen we verder van Electra naar het Paterswoldsemeer

Varen met de Canicula - Vaarroute van Electra naar het Paterswoldsemeer

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? Jouw verhaal kan andere watersporters helpen!

Bootjes-aanlegkaart

Op de hieronder kaart kun je info vinden over vrijwel alle aanlegplaatsen waar we met de Canicula hebben aangemeerd. Je kunt ze bekijken door op de kaart op een bootje te klikken.

Ha lezer!

We hopen dat je de vaarroute van Dokkum naar Elektra leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018