Van Grou naar Leeuwarden

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland. Een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. Dit is deel 2.  

In deze video zie een stukje van onze vaartocht tussen Grou en Leeuwarden, waarbij we ook door het smalle watertje in Wergea varen

Specs van Grou naar Leeuwarden: De route begint zo’n beetje onder de toren van de Sint-Pieterkerk, die het baken is van Grou, een gezellige plaats met veel cafe’s, terrasjes en winkeltjes. Het ligt in het hart van het merengebied Pikmeer, Wide Ie en de Alde Feanen. Het Prinses Margrietkanaal loopt er vlak langs. In de zomermaanden is er altijd wat te zien of te doen. Deze tocht duurt een uur of vier bij 8 tot 9 kilometer per uur. De enige ‘hindernis’ die je tegenkomt is de smalle doortocht door Wergea. Geen probleem: is jouw boot breder dan vier meter, dan kun je gemakkelijk om Wergea heenvaren.

Rondje Noord-Nederland: Van Grou naar Leeuwarden

Een vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Grou kom je tegen tijdens de vaarroute Rondje Noord-Nederland / Van Grou naar Leeuwarden - De Canicula
Watersportdorp Grou wordt aan drie kanten ingesloten door het water

Routebeschrijving: Start bij het Theehuis, naast watersportcentrum Anja aan de kant van het Pikmar. Vaar richting het noordwesten een klein stukje naar het centrum totdat je aan stuurboord een verwijzingsbord ziet naar de Staande mast-route. Vaar daar in, je bent dan op de Wide Galle. Even verder zie je de beweegbare Gallebrêge.

Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Vervolg routebeschrijving: Vaar vervolgens onder de Tútsebrêge door, rechtdoor naar Wergea. Daar aangekomen kun je kiezen: stuurboord uit dwars door Wergea of bakboord uit er omheen. Het tochtje door Wergea is alleen voorbehouden aan schepen tot tien meter en smaller dan vier meter. Is jouw boot groter? Ga dan niet door het dorp maar bakboord uit via de beweegbare Palmabrêge. Na Wergea komt het water weer bij elkaar. Beelden van de doortocht zie je in deze video!

De Wergeaster Feart was vroeger een drukke verbinding tussen Leeuwarden en plaatsen als Grou en Sneek. Veel schippers stapten in Wergea van boord voor hun natje en droogje. De plaats was dan ook redelijk welvarend. Dat zie je onder meer terug aan de kerken in dit kleine dorpje, want het zijn maar liefst twee grote: de Sint-Martinuskerk en de voormalige NH-kerk, waarvan de toren majestueus oprijst langs het water. Deze laatste kerk is omgebouwd tot wijkcentrum met de naam ‘de Bidler’, oftewel de bedelaar. Waarom?  Dat zat zo: binnen een afstand van 100 meter lagen drie bruggen over de Wergeaster Feart. Zowel over water als over land blééf je maar bruggeld betalen. Sindsdien staan de Wergeasters bekend als ‘Brêgebidlers’, ofwel brugbedelaars. Toen het wijkcentrum een naam moest krijgen, kozen de Wergeasters massaal voor ‘de Bidler’.

   
Vervolg routebeschrijving: Halverwege het dorp passeer je de beweegbare gemeentebrug (met het brugwachtershokje). Ga je niet door het dorp maar bakboord uit dan kom je de beweegbare Palmabrêge tegen. Gewoon recht zo die gaat, na het dorp komt het water weer bij elkaar. In de verte zie je Leeuwarden al liggen.

Video Van Harinxmakanaal (niet zichtbaar op tablet en mobiele telefoon)

Vervolg routebeschrijving: Op de splitsing kun je stuurboord uit naar Wartena. Dat doen we een ander keertje. Wij gaan rechtdoor over aquaduct Langdeel langs Hempens en gaan dan bakboord uit het Van Harinxmakanaal op. Je vaart een heel stuk langs een nieuwbouwwijk. Na drie bruggen kun je stuurboord uit de Harlingervaart op richting het centrum van Leeuwarden. We meren aan in de mooie Prinsentuin.

De Canicula YouTube banner

Hier het vervolg van de route van Leeuwarden via Oudkerk naar Dokkum:

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Nederland - Vaarroute van Leeuwarden naar Dokkum

Aanleggen in de buurt?

Meer mooie aanlegplaatsen bekijken?

Heb je tips of aanvullingen? Vertel het hier!

Ha lezer!

We hopen dat je de vaartocht leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018