Van Sloten naar Grou

Deze vaartocht is onderdeel van Rondje Noord-Nederland, een afwisselende route over de mooie Dokkumer Ee, het Lauwersmeer en het meanderende Reitdiep door de stad Groningen. We gaan over de Drentse hooglanden via Zwartsluis en de Arembergergracht terug naar Friesland. Een rondje van ongeveer anderhalve week. Dit is deel 1.

In deze video kun je zien hoe we tijdens de start van het vaarseizoen Woudsend ontdekken

Kromme Knillis

Tijdens het eerste traject van het Rondje Noord-Nederland varen we over het Slotermeer en de Langweerder Wielen. We komen door een meertje met een piepklein eilandje waarop een even piepklein huisje staat. Door een paar poelen met bijna onuitspreekbare Friese namen komen we tussen Akkrum en Grou over de Kromme Knillis, een bochtig watertje dat door de boze reus Knillis zou zijn uitgegraven.

Rondje Noord-Nederland - De Canicula

Specs: Van Sloten naar Grou is het een uur of vier varen, bij 8 tot 9 kilometer per uur. De laagste vaste brug in de route is H27.5, tussen Langweerder Wielen en Jentjemeer. Tussen het Koevordermeer en Grou tref je ook een lage brug, daarvoor is in de routebeschrijving een alternatief opgenomen.

Een vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Sleepbootdagen Woudsend / Rondje Noord Nederland: van Sloten naar Grou- De Canicula
Het is altijd gezellig druk in Woudsend en tijdens de Sleepbootdagen helemaal

Over het Slotermeer

Routebeschrijving: Start aan de noordkant van Sloten en vaar door het Slotergat in noordelijke richting het Slotermeer over. Je komt door het leuke plaatsje Woudsend waar iedereen altijd vakantie lijkt te hebben. De beweegbare brug over de Ie is H 24.5 (2 meter 45) hoog. Is jouw schip lager dan 2.40 dan kun je op de kruising stuurboord uit. Aan het einde van De Welle bakboord uit het Koevordermeer op. De vaarroute wordt met boeien aangegeven, de middelste vaargeul is bestemd voor binnenvaartschepen.  Aan het eind van het meer stuurboord uit de Jaansloot in.

Lees ook: Aanleggen in Woudsend

Wij doen er ongeveer een kwartier over om het Slotermeer over te varen. Bij harde westenwind kan het water wat ‘grumpig’ zijn, zoals Pieter het noemt. Het meer is buiten de vaargeulen vrij ontdiep, variërend van 1 meter tot 1.20 meter. Sloten, Balk en Woudsend liggen op behoorlijke afstand van het meer, wat maakt dat je nauwelijks bebouwing ziet rond het water.

Voor hogere schepen

Is jouw schip hoger dan 2.40, vaar dan op de kruising in Woudsend rechtdoor de Nauwe Wimerts in. Let op: na plm. 200 meter bakboord aanhouden, het vaarwater richting stuurboord loopt dood. Op de volgende kruising van waterwegen stuurboord uit het Johan Frisokanaal in. Aan het eind een klein stukje stuurboord uit het Prinses Margrietkanaal op, meteen daarna weer bakboord uit en de bent in de Jaansloot. Denk bij het oversteken van het kanaal aan de binnenvaartschepen.

Het Jentjemeer op de vaartocht Rondje Noord-Nederland: van Sloten naar Grou - De Canicula
Het eilandje in het Jentjemeer is van de besloten vereniging Jentjemeer
Attentie!

Wilde je toevallig toch al iets bij Bol.com kopen, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Select 2021Select 2021
 

Vervolg routebeschrijving: Na het passeren van de beweegbare brug kom je op de Langweerder Wielen. Hou bakboord aan. Je passeert aan bakboord de Langweerdervaart. Niet invaren, maar rechtdoor De Kaai in. De ingang wordt aangegeven door een rood ribbaken. Op de kruising stuurboord uit de Fammensrakken op. Je gaat onder de snelweg A7 door. Na het Jentjemeer en de Langsturtepoel kun je stuurboord uit de Gudzekop in. Steek de Goëngarijpsterpoelen rechtdoor over in noordelijke richting en ga stuurboord onder de Heerenzijlbrug door naar de Terkaplesterpoelen.

De beweegbare brug in Akkrum kom je tegen tijdens het Vaarrondje Noord-Nederland: Van Sloten naar Grou - De Canicula
Voor de doorgang van de beweegbare brug bij Akkrum hoef je sinds 2018 niet meer te betalen 

Vervolg routebeschrijving: Volg de boeien in noordelijke richting, maak aan het eind van het meer een bocht naar bakboord en ga vervolgens stuurboord uit de Meinesloot in. Je passeert de beweegbare brug bij Akkrum en gaat dan bakboord uit de Kromme Knillis op. Vaar aan het eind van dit kronkelende watertje stuurboord uit het Prinses Margrietkanaal op (let op de binnenvaartschepen!).

Grou wordt aan drie kanten door water omgeven - De Canicula
Grou wordt aan drie kanten door water omgeven

Na de spoorbrug vaar je Grou binnen. Je kunt hier kiezen uit verschillende aanlegplaatsen. Wij leggen de Canicula aan in de gemeentelijke passantenhaven naast Watersportcentrum Anja, waar je een mooi uitzicht hebt over het Pikmeer.

Lees ook: Aanleggen in Grou

De Canicula YouTube banner

In deel 2 van de route gaan we verder naar het mooie Leeuwarden!

Rondje Noord-Nederland / Van grou naar Leeuwarden - Varen met de Canicula

Aanleggen in de buurt?

TIP: Grou is startpunt van de Canicula-vaarroute Rondje Grou-Wergea-Alde Feanen-Grou. Klik op de afbeelding voor de routebeschrijving.

Meer mooie aanlegplaatsen bekijken?

Tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Doneren? Graag!

We hopen dat je de vaartocht tussen Sloten en Grou leuk vindt. Het maken van de video’s en onderhouden van de website kost natuurlijk tijd (ongeveer tachtig uur per video) en geld (apparatuur, muziekabonnement en provider). We waarderen het daarom zeer als je ons steunt met een financiële bijdrage. Dat kan voor de prijs van een glaasje rosé via Buy Me a Coffee. De betaling gaat via creditcard. Klik op de link en het wijst zich vanzelf. Wij én alle andere watersporters zijn je er dankbaar voor!

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018