Langs de drukbevaren Ee én ingeklemd tussen het Heegermeer en het Slotermeer ligt Woudsend. Vrij vertaald aan het eind van het woud dus. Maar er is geen woud te zien. Alleen water, heel veel water. Heel toepasselijk is de bijnaam van Woudsend dan ook ‘Driuwpôlle’,  Fries voor een van de oever losgeraakt stukje grond, een drijvend eilandje dus, begroeid met riet of gras. Omdat Woudsend heel dicht bij onze thuishaven ligt varen we er meestal voorbij, maar deze vrijdag zijn we laat vertrokken en gaan we in Woudsend aanleggen.

Lees hier onze blog over doorvaren na het zomerseizoen waarbij we de Elfstegentocht ontdekken én heerlijk eten bij restaurant Vis en Meer van Sjouke en Maya. Mét video!

De brug over de Ee is een van de drukste van Friesland
Aanleggen in Woudsend

Je mag langs de kade aanleggen, maar helaas is het daar vrijwel altijd vol. Daarom is nog niet zo lang geleden, net om de bocht langs de Woudsenderrakken, een nieuwe passantenhaven aangelegd. Overnachten mag daar niet, dat kan in de naastgelegen jachthaven De Rakken. De Rakken heeft alle voorzieningen en je kunt er zelfs een auto huren. Zowel de passantenhaven en De Rakken liggen naast de supermarkt en het centrum, met zo’n vijf restaurants en een paar gezellige winkeltjes. Maar er zijn nog meer havens!

De passantenhaven van Woudsend, met ernaast jachthaven De Rakken
Leuks langs de Wellesloot

Die jachthavens liggen wat verder van het centrum, langs de Wellesloot aan de oostkant van Woudsend. Langs die Wellesloot is genoeg leuks te zien bij de jachtwerven, bootverhuurders en de grote verkoophal van Aquatec Industries met de mooiste Makma, Antaris en Maril-sloepen en cruisers. Vlak voor de Wellebrug (H 2.50) kun je brandstof tanken. Ook al is je schip te hoog voor de Wellebrug, het is toch leuk om even heen-en-weer te varen!

Er wordt gefluisterd dat Woudsend eigenlijk stadsrechten zou moeten hebben. Want een dorp dat handelsbetrekkingen onderhield, over een waag beschikte, eigen rechtspraak en een jaarmarkt had, kwam daarvoor in aanmerking. Woudsend voldeed aan deze voorwaarden, maar de inwoners hadden de naam koppig, eigenwijs en dwars te zijn en weigerden zich te onderwerpen aan de hoge heren die over de stadsrechten gingen. En zo kan het zomaar zijn dat Woudsend nét niet de twaalfde Elfstedenstad is geworden. Bron: Elfstegentocht Woudsend.

   
Houtzaagmolen De Jager is een van de drie nog werkende houtzaagmolens in Friesland
Het geheim van Woudsend

Het markantste gebouw van Woudsend is wat ons betreft houtzaagmolen De Jager op z’n houten onderbouw uit 1719. Ook kerkgebouw De Karmel en molen Het Lam mogen er beslist zijn. Minder opvallend, maar daarom niet minder interessant, zijn de stegen van Woudsend. Het zijn er maar liefst negentien. Ze verbinden de centraal gelegen Midstrjitte met het water en met elkaar. En wat zo leuk is: achter elke steeg zit een verhaal. Je kunt ze bekijken op de website van de Elfstegentocht Woudsend, maar het is nóg leuker om er zelf doorheen te wandelen!

In deze video zie je hoe we de winter zijn doorgekomen én onze eerste vaartocht van 2022 maken van Sloten naar Woudsend.

   
Zeven paters

Aan het Ald Tsjerkhof staat de imposante kerk De Karmel, gebouwd op de plek van het klooster dat in 1337 door zeven paters van de Orde Karmelieten werd gesticht. Het verhaal gaat dat ze uit Haarlem kwamen en koud, moe en hongerig waren tegen de tijd dat ze in Friesland kwamen. Ze vonden een rustplaats op een kleine terp, omgeven door water en besloten alle zeven dat dit de plek moest zijn waar hun klooster moest komen: het ontstaan van Woudsend. Maar of het waar is? Bron: Elfstegentocht Woudsend.

Bouwhekken en stapels stenen
Heechhûs

Sinds we rondvaren in Friesland wordt het opvallend hoge huis op de kruising van de Ee, de Wellesloot en de Woudsenderrakken ontsierd door bouwhekken en stapels stenen. Het theekoepeltje in de tuin is inmiddels klaar, maar voor het overige lijkt er weinig schot in de verbouwing te zitten. Volgens de Historische Kring stond op deze plek stond ooit Vlasfabriek Heeg en is het theekoepeltje dan ook niet authentiek. Het huis wordt het Heechhûs genoemd vanwege twee redenen. Ooit woonde er de familie Heeg én omdat het huis, inderdaad, opvallend hoog is. Weten we dat ook maar weer even.

De dichtstbijzijnde Canicula-vaarroute bekijken? Begin dan in Langweer met dit Rondje Sneek-Oppenhuizen-Langweer-Sneek

Aanmeren in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je nog meer mooie aanlegplaatsen

En heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je een berichtje stuurt. Wie weet kun je er andere watersporters mee helpen. Ga met de pijltjes naar het volgende vak, als je op enter klikt wordt het bericht meteen verzonden…

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Woudsend nuttig vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, april 2022

Bronnen: