Op deze zeer afwisselende route varen we van Sneek via Oppenhuizen en Uitwellingerga naar Goingarijp. Daar gaan we door de meestal openstaande keersluis over de Lijkvaart naar Broek-Noord. We varen langs Langweer terug naar Sneek.

Kaart route Sneek-Oppenhuizen-Langweer-Sneek - De Canicula
Een overzicht van de totale route. Op de inzet zie je onder de rode aanwijzer de trailerhelling. Tussen de blauwe pijlen is een brug van H12. Is jouw boot hoger, vaar dan een stukje om via de Houkesloot.

Specs Rondje Sneek-Oppenhuizen-Langweer-Sneek: de tocht duurt een uur of vier bij 8 tot 9 kilometer per uur.  De route is geschikt voor sloepen en schepen met een maximale diepgang tot 1 meter, vanwege de bruggen een maximale hoogte van 2,50 meter en een maximale breedte van 4.00 meter. Sloepvaarders kunnen hun boot te water laten bij de trailerhelling aan de Bellstraat 10 in Sneek. Wil je liever een rustig plekje? Start dan in Goingarijp. De trailerhelling vind je in de jachthaven aan It Hôf 31. (Hier een overzicht van trailerhellingen.)

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

De Goëngarijpsterpoelen - De Canicula Rondje Sneek-Oppenhuizen-Langweer-Sneek
De Goëngarijpsterpoelen. Foto: Varen door de Friese Meren
Download route in Waterkaarten app

Wij gebruiken de Waterkaarten app. Heb jij die app al geïnstalleerd en ben je ingelogd met een actief (proef)abonnement? Sla dan Stap 1 over en ga meteen naar Stap 2 om de route te downloaden. De vaarroute wordt dan automatisch geopend in de Waterkaarten app in de tab ‘Routes’.

Heb je de Waterkaarten app nog niet? Dan kun je de app hieronder downloaden en 7 dagen gratis uitproberen. Download eerst de app (Stap 1) en klik daarna op Stap 2 om de route in je tablet of mobiel te openen.

Met een klik op de banner hieronder kun je nu de vaarroute openen op je tablet of je mobiele telefoon.

Langs particuliere bruggen

Start in de Houkesloot (Houkesleat) ten oosten van Sneek. Vaar na de laatste bebouwing (of ervoor, afhankelijk van waar je vandaan komt) in zuidelijke richting It Ges in. Je vaart rond een industriewijkje met loodsen, jachthavens en huizen. Hou op de driesprong bakboord aan, blijf bakboord aanhouden en vaar het smalle vaarwater in. Je mag hier maximaal 5 kilometer per uur varen. It Ges kronkelt zich langs buurtschappen en boerderijen met een paar smalle (max 4 meter) particuliere bruggen die meestal open staan.

In deze zomerse video varen we in omgekeerde richting door Uitwellingerga en Oppenhuizen

   

Vervolg routebeschrijving: Na Uitwellingerga via de Oosterbrugsloot (Easterbrêgesleat) op de kruising met het Prinses Margrietkanaal (let op: binnenvaart) rechtdoor de Holle Grêft op. Aan het eind daarvan een kort stukje stuurboord uit en meteen daarna bakboord uit de Gudzekop in. Je komt uit in de Goëngarijpsterpoelen (Goaiingarijpsterpuol). Vaar door de keersluis (staat meestal open) stuurboord uit de Lijkvaart (Lykfeart) op.

Bovenaanzicht Goingarijp - De Canicula Rondje Sneek-Oppenhuizen-Langweer-Sneek
Bovenaanzicht van Goingarijp. De trailerhelling is bij de jachthaven van Oer ’t String. Foto: Varen door de Friese Meren
Goingarijp

Het kleine plaatsje Goingarijp ligt prachtig aan de Goëngarijpsterpoelen, een zijmeertje van het Sneekermeer. Er zijn twee jachthavens, Oer ’t String en WSV Goingarijp. Tegenover de sluis ligt een watersportrestaurant.  Het meest opvallende aan Goingarijp is de klokkenstoel naast de kerk. (Op de foto linksboven.) Het is inmiddels een rijksmonument. De kerk wordt nog eens in de paar weken gebruikt voor kerkdiensten en bruiloften en begrafenissen.

Lijkvaart Goingarijp - De Canicula Rondje Sneek-Oppenhuizen-Langweer-Sneek
De Lijkvaart richting Broek-Noord. De naam zegt het al: in de tijd dat er nog geen wegen waren werden overledenen over dit vaarwater naar het kerkhof gebracht. Foto: Varen door de Friese Meren
Over de Lijkvaart

Vervolg routebeschrijving: De Lijkvaart gaat over in de Noordbroekstervaart (Noardbroekster Feart). Je passeert Broek-Noord. Aan het einde van de vaart kun je bakboord uit richting Joure. Daar kun je aanleggen in de passantenhaven of aan weerskanten van de Jouster Zijlroede (Jouster Sylroede). Wij varen stuurboord uit door de meestal openstaande Joustersluis, gaan bakboord uit de Oudeweg (Alde Wei) op, onder de A7 door naar de Langweerder Wielen (Langwarder Wielen). Heb je zin in een uitstapje, ga dan even van boord in Langweer.

Langweer - De Canicula Rondje Sneek-Oppenhuizen-Langweer-Sneek
Cafeetjes en restaurants tussen de karakteristieke lindebomen in Langweer
Langweer

Een leuk, pittoresk plaatsje is watersportdorp Langweer. Heb je tijd, vaar de haven binnen en loop heen-en-weer door de Buorren met aan weerskanten eeuwenoude lindebomen. Er zijn leuke winkeltjes, er zit een supermarktje en een ijssalon. Als de oude haven vol is kun je voor 2 euro aanleggen in de naastgelegen nieuwe haven. Vandaar uit is het 500 meter lopen naar het centrum. In de zomer kan het wat luidruchtig zijn door vakantievierende jongeren. Langweer is ook een prima plek om de sloep te water te laten. Je vindt de trailerhelling aan de Pontdyk. 

 

   

Vervolg vaarroute: Hou op de Langwarder Wielen bakboord aan en vaar de Langwardervaart (Langwarder Feart) in. Op het kruispunt van waterwegen passeer je opnieuw het Prinses Margrietkanaal (binnenvaart!). Ga rechtdoor it Nau in, vervolg de route over de Woudvaart (Wâldfeart). Voordat je de Stadsgracht van Sneek kunt opvaren moet je door de beweegbare Woudvaartsburg. Wil je de Waterpoort nog even bewonderen? Ga dan bakboord uit. Je vindt het beroemdste bouwwerk van Sneek meteen na de volgende (Lemmer)brug.

Rondje Sneek-Oppenhuizen-Langweer-Sneek
De Waterpoort is het symbool van Sneek
Aanleggen in Sneek

Vervolg vaarroute: Wij gaan na de Woudvaartsbrug stuurboord uit, passeren de Van Harinxma- en de Oppenhuizerbrug en gaan dan stuurboord uit over het Simmerak, die overgaat in de Houkesloot. Sloepvaarders kunnen hun boot weer optakelen in de Bellstraat. Watersporters die willen blijven overnachten kunnen aanleggen in de Stadsgracht of in één van de jachthavens.

Lees ook: Aanleggen in Sneek

Aanmeren in de buurt?

En heb je tips, aanvullingen of opmerkingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Marieke, april 2018 (update januari 2022)