Joure ligt net wat te dicht bij onze thuishaven, vandaar dat we er niet eerder hebben aangelegd. Maar tijdens een vaartochtje met vrienden komt het er dan toch van. We zijn aangenaam verrast als we aanleggen in Joure. Het is er gezellig druk. Wat? Tópdrukte!

Aanleggen in Joure

Je komt Joure binnen over de Zijlroede. Twee dingen vallen meteen op. De eerste is de zwarte schuur van scheepswerf De Jong, de tweede is de hoge heuvel aan bakboord. Je kunt aanleggen tussen de molen en de Tolhuisbrug naast het centrum. Het hoort allemaal bij de passantenhaven. Walstroom gaat via de jachthavenbetaalkaart. Het sanitairgebouw kom je binnen met een code, die je krijgt na betaling van het havengeld.

Aanleggen in de boxen van de jachthaven van Joure - De Canicula
De passantenhaven van Joure heeft ruime boxen
   
Vlecke Joure

Geen dorp, geen stad maar iets er tussenin: naar oud-Friese traditie wordt Joure een vlecke genoemd. De winkelstraat, de Middenstraat, wordt gedomineerd door de Jouster Toer. Aan het begin van de straat zijn een paar gezellige terrassen, even verderop is de supermarkt. Je kunt ook eten in de Orangerie naast de passantenhaven.

Breng na het aanleggen in de passantenhaven een bezoek aan de markante 'Jouster toer' in de Midstraat - De Canicula
De markante ‘Jouster toer’ uit 1644 domineert de Middenstraat
Herema State

De hoge heuvel blijkt te horen bij het adellijke huis de Herema State. Tijdens de strijd tegen Spanje werd hier een schans aangelegd. Rond 1700 werd het mode om in de parken bij adellijke huizen een heuvel aan te leggen, mogelijk zijn de resten van de schans hiervoor gebruikt. Bovenop de berg stond een zomerhuisje, nu vind je er alleen nog een paal. De Oranjerie naast de passantenhaven was vroeger de winterberging voor de tuinplanten van de bewoners van de state.

Na het aanleggen vind je even buiten de jachthaven de voormalige Herema State - De Canicula
De Herema State is tegenwoordig aan alle kanten uitgebouwd om plaats te bieden aan de ambtenaren van de gemeente De Friese Meren
Wat is er te doen in Joure

Joure is altijd het centrum van de Friese klokkenindustrie geweest. Bij de Jouster Klokkenmakerij mag je tijdens de openingsuren een kijkje nemen bij het productieproces.

Plan je bezoek aan Joure in de laatste week van juli. Dan worden de Friese Ballonfeesten gehouden, waarbij zo’n 35 heteluchtballonnen het luchtruim kiezen. Er zijn optredens, een wedstrijd op ongezadelde paarden en een boerenbruiloft.

In de Middenstraat zit de allereerste Douwe Egberts-winkel, nu onderdeel van Museum Joure. Hier wordt in het museum gebrande koffie en losse thee verkocht.

In dit filmpje kun je vanaf ongeveer 20.00 minuut bekijken wat we in Joure beleven

Tip extra

Ben je écht geinteresseerd in Joure? Wandel dan het Jouster Kuierke met een van de gildemeesters. Je hoort geweldige verhalen!

Lees ook: Doorvaren na het zomerseizoen

Varen in de omgeving van Joure? Dit is een hele leuke, afwisselende route!

Vaarroute Rondje Sneek-Oppenhuizen-Langweer-Sneek - De Canicula

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken? 

Op de kaart onderaan de pagina vind je meer leuke aanlegplaatsen. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018