Bolsward

Over de Wimerts

In het vroege voorjaar van 2017 varen we via de Wimerts Bolsward binnen. De bomen beginnen nog maar net groen te kleuren. We leggen aan in de Stadsgracht, waar een eendenpaartje zwemt met één kuiken. Waar is de rest, denk je dan. Opgegeten? Niet over nadenken, er op uit. Het eerste dat opvalt is het imposante stadhuis.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Bolsward
Het voormalige stadhuis is gebouwd rond 1615 in Friese renaissancestijl
Middelzee

Het is nu niet meer voor te stellen, maar in de middeleeuwen is Bolsward na Leeuwarden de belangrijkste stad van Friesland. De Hanzestad heeft een drukke haven aan de Middelzee. De Middelzee is allang verdwenen, maar vanuit Bolsward kun je nog steeds met de boot naar Sneek, Makkum, Workum, Hindeloopen en via Wommels ook naar Leeuwarden. De stad zélf heeft ook opvallend veel grachtjes en grachten. 

In deze video varen we van Nijezijl over de Wimerts naar Bolsward

Wat is er te doen in Bolsward

In juli en augustus kun je elke werkdag met de rondvaartboot een tochtje maken door de stadsgrachten. De boot vertrekt om 14.00 uur vanaf de aanlegsteiger naast het historische stadhuis.

Bekijk het Mariabeeld Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden. Het staat in de Sint Franciscusbasiliek aan de Dijlakker. Ze overleefde op miraculeuze wijze twee rampen en sindsdien wordt ze vereerd.

Bezoek de indrukwekkende Broerekerk. Die komt uit het eind van de 13e eeuw en is daarmee het oudste gebouw van de Hanzestad. In 1980 werd de kerk door brand verwoest, maar is prachtig als ruïne geconserveerd, compleet met zwart geblakerde deur.

Havenvoorzieningen

Aan het Krúswetter en bij de Gysbert Japicxlaan staan sanitaire units met douches en toiletten. Aan de Gleibakkerij is een unit met een wasmachine en een droger. Toegangspasjes kun je krijgen bij de havenmeester of de brugwachter van de Blauwpoortsbrug. Brandstof en water zijn verkrijgbaar bij het pompstation aan de Stoombootkade.

In deze video varen we van Bolsward naar Franeker… Vaar mee!

Je komt door Bolsward met de Canicula-vaarroute Van Sneek naar Franeker

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer jachthavens in Nederland vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!