In het vroege voorjaar van 2017 varen we voor het eerst via de Wimerts Bolsward binnen. De bomen beginnen nog maar net groen te kleuren. We leggen aan in de Stadsgracht, waar een eendenpaartje zwemt met maar één kuiken. Waar is de rest, denk je dan. Opgegeten? Niet over nadenken, er op uit. Door de oude binnenstad met leuke grachten en monumentale gebouwen. 

De Wimerts vlak voor Bolsward is nogal saai…
Aanleggen in Bolsward

Je kunt aanleggen aan de Gleibakkerij en de Gasthuissingel, meteen na binnenvaart vanaf de Wimerts aan stuurboord. Het is daar een beetje lawaaierig door de nabijgelegen snelweg. Ook als je bakboord uitgaat kun je aanleggen, meteen na de bocht aan de Stoombootkade. Vaar je bakboord uit voorbij het benzinestation (tanken langs het water!) en de Blauwpoortsbrug, dan zijn er aanlegplaatsen langs het Laag Bolwerk.

Sanitair

Aan de Gleibakkerij en bij de Gysbert Japicxlaan (de eerste brug na de Blauwpoortsbrug) staan sanitaire units met douches en toiletten. Aan de Gleibakkerij is bovendien een unit met een wasmachine en een droger. Toegangspasjes kun je krijgen bij de havenmeester of de brugwachter van de Blauwpoortsbrug. Brandstof en water zijn verkrijgbaar bij het pompstation aan de Stoombootkade.

Tijdens onze rondwandeling valt vooral het imposante stadhuis op.
   
Grachtjes en grachten

In de middeleeuwen was Bolsward na Leeuwarden de belangrijkste stad van Friesland. De Hanzestad had een drukke haven aan de Middelzee. De Middelzee is allang verdwenen, maar vanuit Bolsward kun je nog steeds met de boot naar Sneek, Makkum, Workum, Hindeloopen en via Wommels ook naar Leeuwarden. De stad zélf heeft ook opvallend veel grachtjes en grachten. 

Gracht langs de Broerestraat
Wat is er te doen in Bolsward

In juli en augustus kun je elke werkdag met de rondvaartboot een tochtje maken door de stadsgrachten. De boot vertrekt om 14.00 uur vanaf de aanlegsteiger naast het historische stadhuis.

Bekijk het Mariabeeld Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden. Het staat in de Sint Franciscusbasiliek aan de Dijlakker. Ze overleefde op miraculeuze wijze twee rampen en sindsdien wordt ze vereerd.

Bezoek de indrukwekkende Broerekerk. Die komt uit het eind van de 13e eeuw en is daarmee het oudste gebouw van de Hanzestad. In 1980 werd de kerk door brand verwoest, maar is prachtig als ruïne geconserveerd, compleet met zwart geblakerde deur.

De indrukwekkend geconserveerde Broerekerk in Bolsward

In deze video varen we door Bolsward over de Wytmarsumer Feart via Schettens, Witmarsum en Kimswerd naar Harlingen.

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer jachthavens in Nederland vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

 

Marieke, juni 2021