IJlst is een van de kleinste Friese elf steden. De plaats heeft niet heel veel bijzonders, maar is een feestje om doorheen te varen, zowel over de Geeuw en de Wiidraai als door de Eegracht. Ga je met je sloepje door de gracht, dan moet je wel oppassen voor je vlaggenmast. Die van ons zei “krak”, bij het eerste bruggetje….

In deze video varen we via de Luts naar IJlst waar we schrijver Flip van Doorn van het boek ‘De Friezen’ ontmoeten én de ‘roots’ van de schippers van de Kameleon ontdekken

Aanleggen in IJlst

IJlst heeft twee plaatsen aangewezen voor passanten. Die zijn door de lage bruggen voor de meeste schepen niet onderling bereikbaar. Op de ene locatie, bereikbaar via De Geeuw, kun je afmeren aan de kade. De andere locatie is alleen bereikbaar via het zuiden of oosten, via de Weinsleat, de Riper Feart of de Nauwe Wimerts. Deze haven ligt wel naast een sportveld. En naast de trainingsbaan van de Fierljepvereniging IJlst, bijzonder om te zien.

Varen met de Canicula - Aanleggen in IJlst
De Ee gracht met z’n prachtige overtuinen.
De Canicula YouTube banner
Overtuinen

Als je dus kans ziet om met sloep of bijboot door de Eegracht te varen moet je dat zeker doen. Aan weerskanten van het water liggen de zogenaamde overtuinen, tuinen die door de weg van de huizen zijn gescheiden. Vroeger werden ze gebruikt om de was op te bleken. Veel mensen hebben er een prachtig plekje van gemaakt.

Varen met de Canicula - Aanleggen in IJlst
De lindenbomen langs de gracht zijn bedoeld als zonwering

   
In deze video varen we van IJlst over de Wimerts naar Bolsward

Aanleggen in de buurt?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!