Foto boven: zicht op de Ee gracht richting zuiden.

IJlst

Varen met de Canicula - Aanleggen in IJlst
De Ee gracht met z’n prachtige overtuinen.

IJlst is een van de kleinste Friese elf steden. De plaats heeft niet heel veel bijzonders, maar is toch leuk om even door heen te varen.

“Krak”, zegt de vlaggenmast als we onder het eerste bruggetje doorvaren….

Maar dat is in 2015, tijdens een van de eerste tochtjes die we maken met de Corsiva. Met die sloep kun je wel door de Ee gracht. Tenminste, als je de vlaggenmast binnen haalt… Gelukkig valt de schade aan de sloep mee…

Als je kans ziet om met sloep of bijboot door de Eegracht te varen moet je dat zeker doen. Aan weerskanten van het water liggen de zogenaamde overtuinen, tuinen die door de weg van de huizen zijn gescheiden. Vroeger werden ze gebruikt om de was op te bleken. Veel mensen hebben er een prachtig plekje van gemaakt.

Varen met de Canicula - Aanleggen in IJlst
De lindenbomen langs de gracht zijn bedoeld als zonwering
Aanleggen in IJlst

IJlst heeft twee plaatsen aangewezen voor passanten. Die zijn door de lage bruggen niet onderling bereikbaar. Op de ene locatie, bereikbaar via De Geeuw, kun je afmeren aan de kade.

De andere locatie is alleen bereikbaar via het zuiden of oosten, via de Weinsleat, de Riper Feart of de Nauwe Wimerts. Deze passantenhaven aan de Tsjerkesleat is alleen doorgaand voor lage schepen en dus rustig. Ligt trouwens wel naast een sportveld. En naast de trainingsbaan van de Fierljepvereniging IJlst, bijzonder om te zien.

Het scorelijstje van de passantenhaven aan de Tsjerkesleat:

  • Sanitair: Prima. In het naastgelegen sportcomplex
  • Privacy: geen klachten
  • Wifi: niet
  • Supermarkt: tien minuten lopen
  • Schaduw: niet
  • Havenmeester: prima
  • Blote voeten in het gras: jazeker
  • Geluidsoverlast: niet

In deze video varen we van IJlst over de Wimerts naar Bolsward

Aanleggen in de buurt?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!