IJlst is een van de kleinste Friese elf steden. De plaats heeft niet veel bijzonders, maar het is erg leuk om door de Eegracht te varen. Dan moet je wel oppassen voor je vlaggenmast. Die van ons zei “krak”, toen we onder het eerste bruggetje doorvoeren….

Varen met de Canicula - Aanleggen in IJlst
De Ee gracht met z’n prachtige overtuinen.
Aanleggen in IJlst

IJlst heeft twee plaatsen aangewezen voor passanten. Die zijn door de lage bruggen niet onderling bereikbaar. Op de ene locatie, bereikbaar via De Geeuw, kun je afmeren aan de kade. De andere locatie is alleen bereikbaar via het zuiden of oosten, via de Weinsleat, de Riper Feart of de Nauwe Wimerts. Deze passantenhaven aan de Tsjerkesleat is alleen doorgaand voor lage schepen en dus rustig. Ligt trouwens wel naast een sportveld. En naast de trainingsbaan van de Fierljepvereniging IJlst, bijzonder om te zien.

Overtuinen

Als je dus kans ziet om met sloep of bijboot door de Eegracht te varen moet je dat zeker doen. Aan weerskanten van het water liggen de zogenaamde overtuinen, tuinen die door de weg van de huizen zijn gescheiden. Vroeger werden ze gebruikt om de was op te bleken. Veel mensen hebben er een prachtig plekje van gemaakt.

Varen met de Canicula - Aanleggen in IJlst
De lindenbomen langs de gracht zijn bedoeld als zonwering

In deze video varen we van IJlst over de Wimerts naar Bolsward

Aanleggen in de buurt?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!