Sneek

Sneek, vaak aangeduid als hét watersportcentrum van Friesland. En je kunt er inderdaad je hart ophalen als watersportliefhebber. Topdrukte tijdens de Sneekweek. 

Aanleggen in de Stadsgracht van Sneek

In Sneek zelf is de Sneekweek meer een feestweek dan het sportieve zeilevenement op het Sneekermeer. Wij liggen met de Canicula op rustiger momenten vaak in de Stadsgracht aan de Harinxmakade tegenover de Woudvaartsbrug. We genieten van alle boten die voorbij komen. En het centrum op een minuutje lopen. Sneek is een leuke plaats om een middagje rond te dwalen. De stad heeft een gezellig winkelcentrum en ruim voldoende terrassen, cafés en restaurants.

Waterpoort Sneek - De Canicula
De Waterpoort vanaf het centrum met uitzicht op de Geau richting IJlst
Waterpoort

Blikvanger van Sneek is natuurlijk de Waterpoort. Deze poort was met nog vier waterpoorten en twee landpoorten onderdeel van de stadsmuur van Sneek. In de negentiende eeuw werden de andere poorten afgebroken. Omdat de stoomboten er niet onderdoor konden dreigde ook de overgebleven waterpoort te worden gesloopt. De bevolking wist dat te voorkomen.

Haven Sneek - De Canicula
Sneek was de enige Friese stad die werd beschermd door een muur. Voor de Waterpoort ligt de haven van Sneek, waar de beurtschepen lagen afgemeerd. Deze maquette van het Fries Scheepvaartmuseum is gemaakt naar een kaart uit 1649.
Wat is er te doen in Sneek?

Heb je wat met treinen? Dan kun je terecht in het Nationaal Modelspoor Museum. , heel toepasselijk gehuisvest in het Stationsgebouw van Sneek. Je vindt er onder meer de treinencollectie van de bekende auteur Appie Baantjer die romans over politierechercheur De Cock.

En hou je van een Beerenburgje? Breng dan een bezoek aan de Weduwe Joustra.

Maak een rondvaart door de historische grachten, of een rondwandeling langs de monumentale gebouwen.

Eén van de opvallendste gebouwen van Sneek is de Martinikerk. De driebeukige hallenkerk is gebouwd in 1498 en staat op een terp.  Vlak ernaast staat een houten klokkentoren. In het verleden had de kerk drie aangebouwde torens en zag-ie er nog imposanter uit.

In 1681 stort de middelste van de drie torens in. De zwaar beschadigde kerk wordt herbouwd zonder de torens. De contouren ervan zijn te zien aan een verhoogde plek op het oude kerkhof voor de kerk.

Martinikerk Sneek - De Canicula
De Martinikerk van Sneek voor 1681

Het scorelijstje van de ligplaatsen aan de Geeuwkade, de Kolk en in Stadsgracht in de binnenstad:

  • Sanitair: vlakbij de Waterpoort. We zijn er 1 keer geweest. Het was erg vies.
  • Privacy: je ligt aan de kade met parkeerplekken en straat
  • Walstroom: op veel plaatsen.
  • Wifi: gratis beschikbaar langs vaarroutes door Sneek
  • Winkels: alles heel dichtbij
  • Schaduw: geen
  • Havenmeester: vriendelijk
  • Blote voeten in het gras: nee, alleen een stenen kade
  • Geluidsoverlast: niet meegemaakt. De Sneekweek mijden we

Je kunt ook overblijven in de jachthavens van Sneek. Even buiten het stadscentrum aan de Sneeker Oudvaart liggen jachthaven De Domp  en de Sneeker Jachthaven.

Je komt in Sneek tijdens de Canicula-vaarroute Van Sneek naar Franeker en Tussen Eastermar en Sneek

Aanleggen in de buurt?

Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!