Vanuit Bolsward was Harlingen het doel, maar door de harde wind is de tocht naar Franeker strategischer. Dus liggen we ineens in Franeker. Weer zo’n verrassing in Friesland! Een historische binnenstad met een heleboel prachtige panden! Je kunt op een heleboel plaatsen aanleggen, deze keer doen wij dat in de Noordergracht, vlak naast het Geuzengat, waardoor inwoners na de avondklok stiekem de stad in- en uit konden glippen.

In deze video varen we van Bolsward naar Franeker

Aanleggen in Franeker

De gemeentelijke passantenplaatsen zijn in de (vesting)grachten rond het centrum. Water is dichtbij, walstroom zit elegant verstopt langs de aanlegplaatsen. Het sanitair is op loopafstand in een voormalig woonhuisje aan de Turfkade. Sober, maar uitstekend in orde. De supermarkten en de winkels zijn allemaal dichtbij. Zeilboten kunnen ivm de diepgang beter aanmeren in de jachthaven van de Franeker Watersport Vereniging langs het van Harinxmakanaal op negen minuten loopafstand van het centrum.

Aanleggen in de Noordergracht

Op de voorgrond de ligplaatsen aan De Tuinen in de Kromme Gracht

   

Franeker

Franeker is een van de Friese elf steden. In de voormalige vestingstad zijn heel veel monumentale gebouwen te bewonderen, als het Martenahuis, het gemeentehuis en niet te vergeten het Korendragershuisje uit 1643. Daar werden in vroeger tijden de aangevoerde granen, peulvruchten, bieren en wijnen gecontroleerd en verder getransporteerd. De tentoonstelling in het huisje is tijdens winkelopeningstijden gratis toegankelijk.

Het Koren- of Zakkendragershuisje aan de Zilverstraat
Indrukwekkend

Naast het imponerende stadhuis, dat in 1591 werd gebouwd in Friese renaissancestijl, staat het Planetarium van Eise Eisinga. Het is beroemd en dat is terecht. De wolkammer bouwde 200 jaar geleden in zijn woonkamer een schaalmodel van ons zonnestelsel. Heel indrukwekkend! Klik op de afbeelding voor ons verhaal!

Franeker is eindpunt van de Canicula-vaarroute Van Sneek naar Franeker. Hier kun je de route vervolgen: Tussen Franeker en Leeuwarden.

   
Meer mooie aanlegplaatsen in de buurt bekijken? 

Meer jachthavens in heel Nederland vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!