Vanuit Bolsward was Harlingen het doel, maar door de harde wind is de tocht naar Franeker strategischer. Dus liggen we ineens in Franeker. Weer zo’n verrassing in Friesland! Een historische binnenstad met een heleboel prachtige panden! We gaan aanleggen langs De Tuinen.

Aanleggen in Franeker

De havenvoorzieningen: wij lagen aan de Tuinen. Een leuke plek, maar let vooral goed op waar je je voeten neerzet. Er staat een hondenpoep-vuilnisbak, compleet met plastic zakjes, maar daar trekken de bewoners van de naastgelegen huizen zich he-le-maal niks van aan.  Het sanitair zit op loopafstand in een voormalig woonhuisje aan de Turfkade. Sober, maar uitstekend in orde. Er is stroom en water. Ook aan de Turfkade en de Salverderweg mag je aanleggen.

Op negen minuten loopafstand van het centrum is de Franeker Watersportvereniging, met ook plaats voor passanten.

Op de voorgrond de ligplaatsen aan De Tuinen in de Kromme Gracht
   
Franeker

Franeker is een van de Friese elf steden. In de voormalige vestingstad zijn heel veel monumentale gebouwen te bewonderen, als het Martenahuis, het gemeentehuis en niet te vergeten het Korendragershuisje uit 1643. Daar werden in vroeger tijden de aangevoerde granen, peulvruchten, bieren en wijnen gecontroleerd en verder getransporteerd. De tentoonstelling in het huisje is tijdens winkelopeningstijden gratis toegankelijk.

Het Koren- of Zakkendragershuisje aan de Zilverstraat
Indrukwekkend

Naast het imponerende stadhuis, dat in 1591 werd gebouwd in Friese renaissancestijl, staat het Planetarium van Eise Eisinga. Het is beroemd en dat is zeer terecht. De wolkammer bouwde 200 jaar geleden in zijn woonkamer een schaalmodel van ons zonnestelsel. Heel indrukwekkend!

Het oudste werkende planetarium ter wereld werd door Eisinga gebouwd tussen 1774 en 1781.

Tijdens deze vaartocht tussen Harlingen en Berlikum passeren we Franeker

Franeker is eindpunt van de Canicula-vaarroute Van Sneek naar Franeker. Hier kun je de route vervolgen: Tussen Franeker en Leeuwarden.

Ha lezer!

Het is altijd handig om je vaarbewijs te halen. Is het niet voor jezelf, dan wel voor je medewatersporters! Als je het cursusboek Klein Vaarbewijs koopt via onderstaande link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

 

Meer mooie aanlegplaatsen in de buurt bekijken? 

Meer jachthavens in heel Nederland vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!