Vanuit Bolsward was Harlingen het doel, maar door de harde wind is de tocht naar Franeker strategischer. Dus liggen we ineens in Franeker. Weer zo’n verrassing in Friesland! Een historische binnenstad met een heleboel prachtige panden! We gaan aanleggen langs De Tuinen.

Franeker Tuinen - De Canicula

Korendragers

In dit Korendragershuisje uit 1643 werden de in de stad aangevoerde granen, peulvruchten, bieren en wijnen gecontroleerd en getransporteerd. Het is leuk om er even langs te lopen en je mag gratis naar binnen. Er is een permanente tentoonstelling te zien. 

Het Korendragershuisje is tijdens winkelopeningstijden gratis te bezoeken.
Indrukwekkend

Als je verder loopt (het wijst zich allemaal vanzelf) de Eise Eisingastraat in dan valt eerst je blik op het indrukwekkende stadhuis. Het is in 1591 gebouwd in Friese renaissancestijl.

Het stadhuis van Franeker staat in de top 100 van mooiste monumenten in Nederland.

Als je boven aan de bordestrap van het stadhuis staat en je omdraait, valt je oog meteen op een pandje aan de andere kant van het grachtje. Het Planetarium van Eise Eisinga. Het is beroemd en dat is zeer terecht. De wolkammer bouwde 200 jaar geleden in zijn woonkamer een schaalmodel van ons zonnestelsel. Heel indrukwekkend!

Het oudste werkende planetarium ter wereld werd door Eisinga gebouwd tussen 1774 en 1781.
Aanleggen in Franeker

De havenvoorzieningen: wij lagen aan de Tuinen. Een leuke plek, maar let vooral goed op waar je je voeten neerzet. Er staat een hondenpoep-vuilnisbak, compleet met plastic zakjes, maar daar trekken de bewoners van de naastgelegen huizen zich he-le-maal niks van aan.  De grasstrook tussen haven en straat ligt dan ook bezaaid met hondenpoep.

De toiletvoorzieningen zitten in een voormalig woonhuisje aan de Turfkade. Sober, maar uitstekend in orde. 

Een video van onze tocht tussen Harlingen en Berlikum

Franeker is eindpunt van de Canicula-vaarroute Van Sneek naar Franeker. Hier kun je de route vervolgen: Tussen Franeker en Leeuwarden.

Meer mooie aanlegplaatsen in de buurt bekijken? 

Meer jachthavens in heel Nederland vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!