Deze vaartocht tussen Franeker en Leeuwarden is onderdeel van een groter rondje van Sneek, Bolsward, Franeker, Bartlehiem, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Visvliet en Eastermar aan het Bergumermeer via Grou terug naar Sneek. Een rondje van om en nabij een week. De routes worden in delen weer gegeven, dit is deel 2 van de vaarroute Rondje Noord-Friesland: van Franeker naar Leeuwarden. 

In deze video varen we van Harlingen via Franeker naar even voorbij Berlikum

Specs tussen Franeker en Leeuwarden: De tocht duurt een uurtje of vier. De laagste vaste brug in het traject (voor Menaldum) is 2.40 meter. De smalste brug is 4 meter 50 (bij Feinsum), de maximale diepgang 1.40 centimeter (op de Feinsumer Feart). In het traject zitten twee zelfbedieningssluizen (bij Berlikum en Oude Leie). Bij Wyns kom je een voetveer tegen.

Varen met de Canicula - Rondje Noord Friesland van Franeker naar Leeuwarden

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de complete vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

   
Van Franeker naar Leeuwarden

We beginnen deze vaartocht in haven van De Tuinen in Franeker. Franeker is weer zo’n Friese verrassing. Het plaatsje heeft een historische binnenstad met een heleboel prachtige panden. We varen een stukje over het Van Harinxmakanaal en duiken vervolgens het binnenland in om via het beroemde Bartlehiem naar Leeuwarden te gaan. 

Lees ook: Aanleggen in Franeker

Comfortabel overnachten in Franeker?

Vaar je in een sloep en wil je wat comfortabeler overnachten? Keus genoeg in Franeker! De stad van wolkammer Eise Eisenga die een prachtig planetarium bouwde onder de zolder van zijn woonkamer. En de stad die ooit een universiteit had. Genoeg te zien! Als je boekt via onderstaande link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden!Booking.com

 

Varen met de Canicula - Vaaroute van Franeker naar Leeuwarden
Deze schepen liggen even buiten Franeker aangemeerd in het Van Harinxmakanaal
Ha lezer!

De droneopnames in onze video’s maken we met een DJI Mavic Air. Dit is een kleinere en lichtere versie. Iets voor jou?

 

Zelfbedieningssluis

Routebeschrijving: Van de haven aan De Tuinen in Franeker gaan we het Van Harinxmakanaal op. We varen door tot Deinum en gaan daar bakboord uit de Menamer Feart op. We houden eigenlijk niet zo van kanalen, maar bij dit stuk Van Harinxma is er veel te zien onderweg! Na de afslag bij Deinum passeer je het terpdorp Menaldum. Na Berlikum komen we bij een zelfbedieningssluis, de Wierstersyl. De bediening is een makkie! De tocht gaat verder over de Blikfaart en de Súdhoekster Faart naar Vrouwbuurtstermolen. 

Varen met de Canicula - Vaarroute tussen Franeker en Leeuwarden
De Vrouwbuurtstermolen is de laatste historische graanmolen op Het Bildt. Elke zaterdagmiddag – als het tenminste een beetje waait – is de molen in bedrijf en te bekijken
Nóg eentje

Vervolg routebeschrijving: Vlak na Vrouwbuurtstermolen ligt Oude Leije. Voordat je dit plaatsje in kunt varen moet je opnieuw door een sluis. Instructies voor de bediening en de bedieningsknop staan aan stuurboord op de wal. In de sluis zelf staat ook zo’n bord.

Varen met de Canicula - Vaarroute tussen Franeker en Leeuwarden
De Anita Andriessensluis vlak voor Oude Leije
Passantenhaven Oude Leije

Oude Leije was vroeger een handelsplaats aan de voormalige Middelsee. Het oudste pand is een gerestaureerde boerderij uit 1767 die wordt bewoond door een kunstenaar. Tekenend, want het hele dorp schijnt geliefd te zijn bij kunstenaars. Even buiten het dorp ligt een passantenhaven.

   
Bartlehiem en z’n brug

Vervolg routebeschrijving: Even verderop komen we bij Bartlehiem. Het gehucht is beroemd vanwege de Elfstedentocht. De schaatsers moeten hier twee keer langs. Wij gaan onder het houten bruggetje door en dan stuurboord uit, de Dokkumer Ee op. Je passeert Wijns en Lekkum en komt dan Leeuwarden binnen. 

Lees ook: Aanleggen in Leeuwarden

Varen met de Canicula - Rondje Noord Friesland van Franeker naar Leeuwarden
Veel mensen vinden de Prinsentuin de mooiste jachthaven van Leeuwarden. Het park is ook een geliefde hangplek.
Comfortabel overnachten in Leeuwarden?

Vaar je in een sloep en wil je wat comfortabeler overnachten? Kies voor Leeuwarden! De stad die ooit de woonplaats was van de Friese Nassau’s is een elegante plaats en heeft genoeg te bieden voor een dagje rondneuzen. Als je boekt via onderstaande link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden.Booking.com

 

Op naar Dokkum!

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Leeuwarden naar Dokkum

Aanleggen in Franeker of Leeuwarden?

Volg onze vaartochten op ons YouTubekanaal voor een hoop inspiratie en dat helemaal gratis!

De Canicula YouTube banner

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Update: mei 2018