Vaarroute Rondje Noord-Friesland

Deze vaartocht is onderdeel van een groter rondje van Sneek, Bolsward, Franeker, Bartlehiem, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Visvliet en Eastermar aan het Bergumermeer via Grou terug naar Sneek. Een rondje van om en nabij een week. De routes worden in delen weer gegeven, dit is deel 2: van Franeker naar Leeuwarden. 

Varen met de Canicula - Rondje Noord Friesland van Franeker naar Leeuwarden

Specs: De route is geschikt voor boten met een doorvaarthoogte van plm. 2.40 (brughoogte 2.50 t.o.v. streefpeil) en een diepgang van 1.30.

Van Franeker naar Leeuwarden

We beginnen deze vaartocht in haven van De Tuinen in Franeker. Franeker is weer zo’n Friese verrassing. Het plaatsje heeft een historische binnenstad met een heleboel prachtige panden. We varen een stukje over het Van Harinxmakanaal en duiken vervolgens het binnenland in om via het beroemde Bartlehiem naar Leeuwarden te gaan. 

Varen met de Canicula - Vaaroute van Franeker naar Leeuwarden
Deze schepen liggen even buiten Franeker aangemeerd in het Van Harinxmakanaal

 

Routebeschrijving: Van de haven aan De Tuinen in Franeker gaan we het Van Harinxmakanaal op. We varen door tot Deinum en gaan daar bakboord uit de Menamer Feart op. We houden eigenlijk niet zo van kanalen, maar bij dit stuk Van Harinxma is er veel te zien onderweg! Na de afslag bij Deinum passeer je het terpdorp Menaldum. Na Berlikum komen we bij een zelfbedieningssluis, de Wierstersyl. De bediening is een makkie! De tocht gaat verder over de Blikfaart en de Súdhoekster Faart naar Vrouwbuurtstermolen. 

Varen met de Canicula - Vaarroute tussen Franeker en Leeuwarden
De Vrouwbuurtstermolen is de laatste historische graanmolen op Het Bildt. Elke zaterdagmiddag – als het tenminste een beetje waait – is de molen in bedrijf en te bekijken

Vervolg routebeschrijving: Vlak na Vrouwbuurtstermolen ligt Oude Leije. Voordat je dit plaatsje in kunt varen moet je opnieuw door een sluis. Instructies voor de bediening en de bedieningsknop staan aan stuurboord op de wal. In de sluis zelf staat ook zo’n bord.

Varen met de Canicula - Vaarroute tussen Franeker en Leeuwarden
De Anita Andriessensluis vlak voor Oude Leije

Passantenhaven Oude Leije

Oude Leije was vroeger een handelsplaats aan de voormalige Middelsee. Het oudste pand is een gerestaureerde boerderij uit 1767 die wordt bewoond door een kunstenaar. Tekenend, want het hele dorp schijnt geliefd te zijn bij kunstenaars. Even buiten het dorp ligt een passantenhaven.

In deze video varen we van Harlingen naar even voorbij Berlikum

Bartlehiem en z’n brug

Vervolg routebeschrijving: Even verderop komen we bij Bartlehiem. Het gehucht is beroemd door de elfstedentocht. De schaatsers moeten hier twee keer langs. Onder het houten bruggetje door en dan stuurboord uit, de Dokkumer Ee op. Je passeert Wijns en Lekkum en komt dan Leeuwarden binnen. Bij de eerste brug moet je 7 euro betalen. Dat is dan voor alle bruggen in de stad.

Varen met de Canicula - Rondje Noord Friesland van Franeker naar Leeuwarden
Veel mensen vinden de Prinsentuin de mooiste jachthaven van Leeuwarden. Het park is ook een geliefde hangplek.

Op naar Dokkum!

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Leeuwarden naar Dokkum

Aanleggen in Franeker of Leeuwarden?

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Update: mei 2018