De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

Hindeloopen

Voor de eerste keer vanaf het IJsselmeer Hindeloopen binnenvaren. Dat is een geweldige ervaring die we nooit meer vergeten. Door de Sylroede-Zuiderzeesluis, die nog steeds met de hand wordt bediend. Je waant je in de 18e eeuw. Hindeloopen. Hylpen in het Fries.

Boven op de oude zeesluis

Een klein, pittoresk stadje aan het IJsselmeer. Vanaf het land bereikbaar via Aesterfeart (alleen voor sloepen vanwege de geringe diepgang) en de Yndijk. Wil je verder? Dan kun je (met kalme wind) over het IJsselmeer. Van Hindeloopen naar Workum is het maar een piepklein stukje. Het oude centrum is een bezoek méér dan waard!

De sfeer in Hindeloopen kun je het beste proeven door zelf even een ommetje te maken... - De Canicula
De sfeer in Hindeloopen kun je het beste proeven door zelf een ommetje te maken…

In Hindeloopen zijn leuke winkeltjes te vinden. Atelier Glashouwer aan de Nieuwstad bijvoorbeeld, is gespecialiseerd in de tradionele Hindelooper schilderkunst en stoffen voor de klederdracht. De eigenaar heeft samen met zijn dochter het servies Hylper Heritage ontworpen. Ik kan de verleiding niet weerstaan…

Hylpen Heritage-servies - De Canicula
Hylper Heritage-servies. Helaas alleen in mokken en kopjes, anders had ik nog veel meer gekocht…

Bijzonder zijn de grootschipperhuizen met daarachter de zogenaamde likhúzen waar moeder met kroost in de zomermaanden verbleef zolang manlief op zee was om in Scandinavië en Rusland handel te drijven.

Een likhuus in Hindeloopen - de Canicula
Een van de bewaard gebleven likhúsjes. Ik ben er nog steeds niet achter waarom moeder en kinderen naar zo’n achteraf schuurtje werden ‘verbannen’ als de schipper op zee was…

De bloeiperiode van Hindeloopen duurde tot eind 17e eeuw. Daarna ging het aantal vissersschepen drastisch naar beneden en vertrokken er meer mensen uit Hindeloopen dan er terugkwamen. De aanleg van de Afsluitdijk is de genadeklap. Hindeloopen moet het niet meer van de vissers hebben, maar van de toeristen.

Wat is er te doen in Hindeloopen:

Ga naar het Schaatsmuseum om de grootste schaatsencollectie ter wereld te bewonderen.

Het museum verzorgt ook stadswandelingen onder begeleiding van een gids.

Kijk op een doordeweekse dag even binnen bij de Grote Kerk van Hindeloopen. Hij staat een tikkeltje uit het lood.

De Grote Kerk van Hindeloopen - De Canicula
De Grote Kerk van Hindeloopen zie je over water en land al van verre

De haven heeft vanaf 2005 een grondige opknapbeurt gehad.

Zicht op het IJsselmeer vanaf de sluis.

In de oude haven is een grote jachthaven. Je kunt ook overnachten even buiten het centrum aan de Yndyk. Daar is geen elektriciteit, wel sanitair. Hier ons scorelijstje. Onder de tekst een korte video van de doorvaart door Hindeloopen.

  • Sanitair: simpel en netjes, zo’n 300 meter verderop
  • Privacy: in de lengterichting langs de oever van de Yndyk
  • Wifi: niet ontdekt. Kan aan mij liggen
  • Winkels: supermarktje net iets verder lopen dan de toiletten
  • Schaduw: wel bomen, maar noordelijk van de aanlegplaats
  • Havenmeester: vriendelijk
  • Blote voeten in het gras: meer dan genoeg gras!
  • Geluidsoverlast: nee, het is er heerlijk rustig
Hier komen we met de Corsiva sloep van 4.75 meter door de Aesterfeart. Dat lukt niet met een grotere boot, helaas… In het donkere pand rechts zit het sanitair verstopt

Je komt door Hindeloopen tijdens de zeer afwisselende Canicula-vaarroute Rondje Workum-Hindeloopen-Fluessen-Workum. Klik op de foto voor de routebeschrijving:

Varen met de Canicula - Aanleggen in Hindeloopen

Overnachten in de buurt?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!