De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Laat je inspireren!

Stavoren

Met de Canicula liggen we vaak in de Stadsgracht, vlakbij de Koebrug. Met een beetje geluk lig je langszij de graskant en anders in een box met ook wel wat groen bij de boot. In de zomermaanden kan het vrij druk zijn. 

Stadsgracht Stavoren met Koebrug / Aanleggen in Stavoren - De Canicula
De Stadsgracht in Stavoren met op de achtergrond de Koebrug. Je mag op de meeste plekken aanleggen.

Je bereikt Stavoren over het IJsselmeer of via het Johan Frisokanaal. Als je met een sloep vaart kun je vanaf  Hindeloopen ook langs de IJsselmeerdijk. Je vaart dan recht op de oude zeesluis aan. Een bijzondere ervaring! 

Buitenhaven Stavoren / Aanleggen in Stavoren - De Canicula
Bovenop de oude zeesluis kijk je uit op de buitenhaven van Stavoren
Stilte in Stavoren

Op het eerste gezicht lijkt Stavoren een toeristisch en gezellig plaatsje. De Stadsgracht ligt vol zeiljachten en motorboten. Bij oude haven, de nieuwe sluis en in de Smidsstraat zijn restaurants en winkeltjes. Maar loop je door naar de Voorstraat dan valt vooral de stilte op. Er is bijna niemand op straat. De huizen zijn klein en weinig indrukwekkend. Toch doet het plaatsje prettig aan. We varen geregeld met plezier naar het voormalige Hanzestadje.

Voordelft Stavoren / Aanleggen in Stavoren - De Canicula
De Voordelft, vroeger de belangrijkste gracht van Stavoren met pakhuizen en woningen van reders.
Wat is er te doen in Stavoren

Bezoek Stavers’ beroemdste inwoner: het vrouwtje van Stavoren. De rijke koopmansweduwe die door haar hebzucht aan de bedelstaf raakte kijkt uit over de oude zeehaven.

Aan het Hellingspad is museum ’t Ponthûs gevestigd. Je vindt er alles over de roemruchte geschiedenis van Stavoren.

Het museum is gehuisvest in twee voormalige diensthuizen van stokers en machinisten die tussen 1886 en 1936 de spoorpontverbinding tussen Stavoren en Enkhuizen in de vaart hielden.

Stavoren Spoorpont / Aanleggen in Stavoren - De Canicula
De pont had plaats voor tien wagons. De rails op het dek sloten in beide havens precies aan op de sporen op de wal. Foto: Spoorwegmuseum
Tip: Buuf Jelly

In en rond het centrum zijn nog een paar winkels te vinden. Winkels die in de zomermaanden genoeg klandizie hebben, maar buiten het vaarseizoen nog wel wat klanten kunnen gebruiken. Loop daarom beslist eens binnen bij Buuf Jelly. In de winkel kun je leuke dameskleding kopen, wijn en hebbedingen voor in huis. Ik scoorde er twee korte broeken en een leuke trui en ben er nog steeds heel blij mee!

De winkel van Buuf Jelly aan het Hellingspad 24 / Aanleggen in Stavoren - De Canicula
De winkel van Buuf Jelly aan het Hellingspad 24
Aanleggen in Stavoren:
  • Sanitair: gebouw naast de Koebrug. Schoon maar sober
  • Bij de sluis is meer sanitair. Daar zijn we niet geweest
  • Privacy: je ligt in een box of langs een grasveld
  • Wifi: ja maar langzaam
  • Winkels: supermarkt op drie minuten lopen, verder een paar shops
  • Schaduw: wat boompjes bij de boot
  • Havenmeester: vriendelijk
  • Blote voeten in het gras: op meeste plekken gras bij de boot
  • Geluidsoverlast: niet bijzonder. Er zijn soms buitenfestiviteiten
Stavoren supermarkt / Aanleggen in Stavoren - De Canicula
In Stavoren kun je naast de supermarkt aanleggen. De volle boodschappenkar kun je naast de boot overladen. Bunkeren!

We komen langs Stavoren tijdens deze tocht over het IJsselmeer


Stavoren heeft elk voorjaar last van een muggenplaag. De muggen zitten overal op: boten, huizen en auto’s. Het zijn mannetjes- dansmuggen die een paringsdans uitvoeren om indruk te maken op de vrouwtjes. De jaarlijkse invasie komt door de ligging van Stavoren langs de IJsselmeerkust met veel water en langgerekte oevers. Dansmuggen zijn ongevaarlijk. Ze steken niet, maar veroorzaken wel veel ergernis en overlast. De Canicula zit er ook altijd onder. Maar na een paar regenbuien zijn alle muggen weg.

Rijke historie

Ooit was Stavoren een trotse stad aan de Zuiderzee, de oudste van de elf Friese steden. Door overstromingen in de 12e en de 13e eeuw verdween veel land rond Stavoren in zee. Een reeks oorlogen deed de rest: het oude, rijke en machtige Stavoren ging ten onder.

Blokhuis Stavoren / Aanleggen in Stavoren - De Canicula
Dat Stavoren vroeger een vestingstad was zie je op deze detailkaart uit 1616. Linksonder het Blokhuis dat als verdedigingswerk diende.

Het inwonertal van Stavoren daalt nog steeds en veel winkeliers en restauranthouders hebben moeite het hoofd boven water te houden. Om Stavoren weer op de kaart te zetten zijn plannen gemaakt om de historie van Stavoren opnieuw zichtbaar te maken. Zo wordt het historische Blokhuis in modern glas en staal neergezet. Daar is niet iedereen blij mee. 

Stavoren, Het historische blokhuis / Aanleggen in Stavoren - De Canicula
Op het voormalige voetbalveld wordt het historische blokhuis in moderne stijl weer opgebouwd – tot afgrijzen van sommige omwonenden…

Tip: Ga je van Stavoren over de Fluessen in noordoostelijke richting dan kun je dit uitstapje maken: Heen-en-weer naar de Wyldemerk

Aanleggen in de buurt?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Stavoren leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, mei 2018