Enkhuizen staat al jaren op ons verlanglijstje. De kortste weg vanuit onze thuishaven in Friesland is vanuit Stavoren het IJsselmeer over. Maar alsof de duvel ermee speelt: steeds als we vakantie hebben, waait het te hard voor ons lichte bootje. Tot dit jaar. Het weer is wat zompig en vanaf het middaguur wordt windkracht vier verwacht. Daarom proberen we vóór die tijd over te zijn. Om 10 uur liggen we in de sluis van Stavoren. We gaan over het IJsselmeer naar Enkhuizen!

De haven van Stavoren uit naar Enkhuizen

Je kunt natuurlijk ook binnendoor naar Noord-Holland. Maar zowel Enkhuizen als Hoorn zijn alleen over IJsselmeer en Markermeer bereikbaar. Wil je een route zo kort mogelijk over het grote water, vaar dan binnendoor en ga via Edam, Monnickendam of Medemblik naar Enkhuizen en Hoorn. Overigens is de route over het Markermeer momenteel af te raden vanwege de overlast van waterplanten.

Aanleggen in Enkhuizen

Je kunt aanleggen in de gemeentelijke jachthavens Oude Haven, Buitenhaven of Oosterhaven. Het sanitair zit bij het VVV kantoor bij Tussen Twee Havens en in het havenkantoor aan de Havenweg. Je moet het havengeld betalen bij een betaalautomaat. Walstroom gaat via een SEP-card die je tegen borg kunt halen in het havenkantoor. Voor de douche kun je die kaart ook gebruiken, maar een 1 euromunt werkt ook. De Wi-Fi gaat via het open netwerk en is gratis.

Een overzicht van de aanlegplaatsen in Enkhuizen
   
Stapelen

De Buitenhaven is gezellig, maar hou er rekening mee dat er gestapeld wordt met één of meerdere schepen langszij. Rustiger ligt het in de Oude- of Oosterhaven. Daarvoor moet wel de ophaalbrug bediend worden. Aanmelden daarvoor gaat via het havenkantoor 0228-312444 of via marifoonkanaal 12. Je kunt ook aanleggen in de Compagnieshaven (commercieel) en Buyshaven (watersportvereniging).

Wij leggen aan in de Buitenhaven van Enkhuizen
Enkhuizen Haringstad

Enkhuizen is een verrassend leuk stadje met grachten, waterpoorten, monumentale gebouwen en veel terrassen. Meteen als je binnenvaart valt de Drommedaris op. Oorspronkelijk de toegangspoort vanuit het zuiden, nu het bekendste bouwwerk van Enkhuizen. Enkhuizen werd in de 17e eeuw rijk door de haringvisserij. De stad werd daarom ook wel Haringstad genoemd.

Levendig

Ook de handel op de Oostzeelanden, Engeland, West-Afrika en Indië bracht Enkhuizen welvaart. De zee-oorlogen met Engeland in de 17e en 18e eeuw en de verzanding van de haven maakten van Enkhuizen een stil, armoedig stadje aan de Zuiderzee. Inmiddels is Enkhuizen weer een levendige stad onder meer dankzij het (watersport)toerisme.

Varen met de Canicula - Over het IJsselmeer naar Enkhuizen
De Drommedaris is het bekendste gebouw van de stad
Wat is er te doen in Enkhuizen

In het historische Spuihuisje aan de Zuiderspui zit het Flessenscheepjes Museum. Uniek in de wereld, staat op de website. Wij zijn er niet binnengeweest, maar hou je van miniatuur schepen die op miraculeuze wijze in een fles zijn gebouwd, dan is dit jouw museum!

Aan de Gependam liggen de tjalken, klippers en aken van de bruine vloot. Behalve ze huren voor een fantastische zeiltrip, kun je er ook een wandelingetje langs maken.

Maak een rondvaart door de sloten en grachten. De schipper van Rondvaart Enkhuizen vertelt enthousiast van alles over de Haringstad. 

In het Zuiderzeemuseum is van alles verzameld om de herinnering aan de voormalige Zuiderzee levend te houden: hele dorpen, gebruiksvoorwerpen en de klederdracht. Als je van historie houdt moet je er zeker een kijkje gaan nemen, het is een heel leuk museum, ook voor de kids!

Varen met de Canicula - Over het IJsselmeer naar Enkhuizen
Het Zuiderzeemuseum heeft een grote collectie historische schepen

Tip extra: Enkhuizen heeft een heleboel restaurants en gezellige terrassen. Maar je kunt je maaltje ook halen bij Eterij Toko Suraya aan de Zuiderkerkstraat. Lekker!

Bekijk hier onze video met beelden van de tocht over het IJsselmeer en de invaart van Enkhuizen.

Nog een filmpje bekijken over een van onze vaartochten over het IJsselmeer? Kijk hier!

Aanleggen in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je nog veel meer mooie aanlegplaatsen!

Heb je tips of een opmerking? Via het formulier kun je ons een berichtje sturen.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie/het vaarrondje leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juli 2019