Na een tocht over de schilderachtige Overijsselse Vecht komen we aan in Dalfsen. De jachthaven ligt nog voor de Vechtbrug en kun je niet missen. We worden verwelkomd door de havenmeester, die helpt met aanleggen en ons daarbij meteen vertelt dat we moeten relaxen, want: “we zijn hier in Dalfsen”.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Dalfsen
De jachthaven van Dalfsen heeft twintig ligplaatsen voor passanten
Aanleggen in Dalfsen

Tijdens ons bezoek in mei is het nog rustig, maar volgens de havenmeester zijn de ligplaatsen in de passantenhaven hartje zomer allemaal bezet. Je kunt ook aanleggen langs de Vechtkade. Daar is het iets goedkoper. Het sanitair zit in het naastgelegen gemeentehuis en is ruim opgezet en schoon. De wifi is uitstekend. Er zijn zelfs fietsen gratis te leen. Achter de dijk naast het gemeentehuis is een speeltuin.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Dalfsen
De blauwe Vechtbrug wordt ’s avonds verlicht
   
Dalfsen

Het havenfront is onlangs opgeknapt, aan de westkant van de Vechtbrug zijn nieuwe huizen gebouwd in oude stijl. Langs de boulevard staat de opgeknapte oude stoomcichoreifabriek. Daarnaast de voormalige directeurswoning het Witte Huis, met voor beide gebouwen gezellige terrassen. Het dorp ziet er leuk uit, alleen het gemeentehuis dat naast de jachthaven aan de Vechtoever staat ziet er wat massief uit.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Dalfsen
In dit Witte Huis, de voormalige directeurswoning van de cichoreifabriek, zit nu een restaurant
Winkels in Dalfsen

Dalfsen heeft drie supermarkten, de dichtst bijzijnde zit zo’n beetje om de hoek van de jachthaven. Er zijn leuke winkeltjes, een goede groenteboer, slager en visboer én fijne terrasjes.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Dalfsen
De Prinsenstraat met op de achtergrond de Grote Kerk
Landgoederen

De omgeving van Dalfsen grossiert in de landgoederen. Ze werden aangelegd door edelen en rijke kooplieden uit vooral Zwolle. Zij kochten boerderijen en grond, waarop ze schuren lieten bouwen om de opbrengsten van hun landerijen op te slaan. Die boerderijen groeiden geleidelijk uit tot buitenhuizen. De landgoederen Mataram, Den Aalshorst en Den Berg zijn bewaard gebleven.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Dalfsen
Landgoed Den Aalshorst dient als vakantieverblijf voor de adellijke familie Van Dedem
Fietsen en wandelen

In de omgeving is het mooi fietsen en wandelen. Bijvoorbeeld naar de grootste attractie in de omgeving: kasteel Rechteren. Je komt er langs tijdens deze fietsroute. En deze wandelroute brengt je langs de mooiste landgoederen.

Varen met de Canicula - aanleggen in Dalfsen - kasteel rechteren
Helaas is het kasteel niet toegankelijk. Maar je mag vrij wandelen op het enorme landgoed
Het alleenrecht van Rechteren

Kasteel Rechteren heeft veel invloed gehad op de vroegere inwoners van Dalfsen. Alleen de kasteelheer mocht wind- en waterkracht gebruiken en dat betekende dat alleen hij een molen mocht exploiteren. De inwoners van Dalfsen waren verplicht om tegen betaling hun graan bij deze Rechterense molen te laten malen.

Abonneer je hier gratis op ons YouTubekanaal

De Canicula YouTube banner

Veerpont

De kasteelheer was dus ook de enige die veerponten mocht laten varen. Omdat dit veel tolgeld opleverde wilde hij natuurlijk niet van de veerponten af. Pas in 1836 lukte het om het waterrecht af te kopen en kon Dalfsen een brug bouwen. Ter vergelijking: de stad Ommen had al in de 15de eeuw een brug.

We komen onder de brug van Dalfsen door in deze video. Kijk maar even mee!

Aanleggen in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je nog meer mooie aanlegplaatsen.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via het formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, mei 2019