Dit Rondje Amsterdam-Edam-Alkmaar-Amsterdam begint in de Oranjesluizen in Amsterdam en voert naar Monnickendam en Edam. Daarna varen we over de Purmerringvaart naar Purmerend en verder naar Alkmaar. We maken het rondje af via het Noordhollands Kanaal, de Zaan en het IJ.

De hefbrug in Broek in Waterland was in 2023 gestremd. Volgens de provincie Noord-Holland is-ie bij aanvang van vaarseizoen 2024 weer gerepareerd.

Varen met de Canicula - Rondje Amsterdam Edam Alkmaar Amsterdam

Specs Rondje Amsterdam-Edam-Alkmaar-Amsterdam: Zes sluizen kom je tegen. De tocht duurt ongeveer vier dagen, maar het is natuurlijk leuker om wat meer tijd te nemen. Op de route passeer je alleen hele hoge (de laagste is H36.5) of beweegbare bruggen. De maximale diepgang is D17.

Een vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

In deze video zie je de doorvaart door de Oranjesluizen

Download route in Waterkaarten app

Wij gebruiken de Waterkaarten app. Heb jij die app al geïnstalleerd en ben je ingelogd met een actief (proef)abonnement? Sla dan Stap 1 over en ga meteen naar Stap 2 om de route te downloaden. De vaarroute wordt dan automatisch geopend in de Waterkaarten app in de tab ‘Routes’.

Heb je de Waterkaarten app nog niet? Dan kun je de app hieronder downloaden en 7 dagen gratis uitproberen. Download eerst de app (Stap 1) en klik daarna op Stap 2 om de route in je tablet of mobiel te openen.

Met een klik op de banner hieronder kun je nu de vaarroute openen op je tablet of je mobiele telefoon.

Schilderachtig Buiksloot

Routebeschrijving: Vaar vanaf het Buiten-IJ Amsterdam binnen. Je komt óver de Zeeburgertunnel en ónder de Zuiderzeeweg door. De Oranjesluizen zijn dan al in zicht. Na de IJtunnel (waar je niets van ziet) en jachthaven Sixhaven (tip: lees De levens van Jan Six van Geert Mak) stuurboord uit het Noordhollands Kanaal op. Je vaart meteen de Koning Willem I sluis binnen en gaat daarna via het schilderachtige Buiksloot Amsterdam uit. Ga op de driesprong bij café Het Schouw stuurboord uit de Trekvaart op. De tocht gaat door vlak polderlandschap. Ter hoogte van het dorp Watergang ligt de vaart vol met woonboten.

 

Varen met de Canicula - Rondje Amsterdam Edam Alkmaar Amsterdam
Na een hefbrug passeer je deze ophaalbrug in Broek in Waterland
Mooi Monnickendam

Vervolg routebeschrijving: Heb je geen stroom nodig dan kun je meteen na de hefbrug in het mooie Monnickendam aan stuurboord aanleggen. Wij varen verder door de Kloosterdijksluis en de Grafelijkheidssluis (fijne vlotte bediening!) en komen dan in de buitenhaven. Vaar ongeveer 300 meter door en ga dan bakboord uit richting Gouwzee. Links en rechts zijn jachthavens. Wij kiezen voor jachthaven Waterland Monnickendam. [Einde vaardag 1]

 

Slapen in een havenlodge

Vaar je in een sloep en wil je liever comfortabeler overnachten? Boek een accomodatie van Marina Parcs in Monnickendam. Vanaf het terras van de havenlodge kun je de boten de jachthaven zien binnenvaren. Monnickendam is een leuk stadje om te bekijken en Amsterdam ligt op 15 kilometer afstand. Als je boekt via deze link  Jachthaven Monnickendam, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden.

Varen met de Canicula - Rondje Amsterdam Edam Alkmaar Amsterdam
Jachthaven Waterland is nogal groot…
Over het Markermeer

Vervolg routebeschrijving: Vanuit Monnickendam kun je op twee manieren naar Purmerend, binnendoor of buitenom. Als je binnendoor wilt moet je terug door de Grafelijkheidssluis, een stukje rechtdoor het Stinkevuil of de Purmer Ee op en dan via de Purmerringvaart naar Edam (specs: D10/H29). Buitenom ga je over de Gouwzee en een stukje Markermeer. Wij kiezen voor de tweede optie. Het is maar een heel klein stukje, het is rustig weer en je hebt zicht op Marken en Volendam. Wel in de vaargeul blijven in verband met de waterplanten die behoorlijke schade kunnen aanrichten aan schroef en roer.

Varen met de Canicula - Rondje Amsterdam Edam Alkmaar Amsterdam
De Marken Express onderhoudt een veerdienst tussen Volendam en Marken. Je fiets mag mee!
Smalle haveningang

Vervolg routebeschrijving: Vaar de Gouwzee op in noordelijke richting. Voorbij Volendam markeren de boeien E1 en E2 de ingang naar Edam. Bij slecht weer is de smalle haveningang lastig te zien. Meteen na het binnenvaren van de haven krijg je een bocht naar bakboord. Na een paar honderd meter doemt de zeesluis op, met daarachter het havenkanaal. Hou op de splitsing bakboord aan.  Het tochtje door Edam is prachtig!

In deze video varen we een deel van de tocht in omgekeerde richting, vanuit Edam varen we via Marken naar Amsterdam

Zeven bruggen

Vervolg routebeschrijving: Na de zeven bruggen gaan we stuurboord uit onder de beweegbare Jan Koningbrug door, over de Purmerringvaart. In Purmerend stuurboord uit de Where op. Na een paar bruggen zie je de jachthaven van WSV Purmerend. Wij blijven hier een nachtje liggen. [einde vaardag 2]

De ligplaatsen van Watersportvereniging Purmerend langs de Where
Kruispunt van waterwegen

Vervolg routebeschrijving: Vanuit de jachthaven in noordelijke richting en vervolgens bakboord uit het Noordhollands Kanaal op. Op een kruispunt van waterwegen passeer je Spijkerboor en z’n voetveer.

Varen met de Canicula - Rondje Amsterdam Edam Alkmaar Amsterdam
Je mag aanmeren bij restaurant ’t Heerenhuis en kunt met het pontje oversteken om het Fort bij Spijkerboor te bekijken.
   
Alkmaardermeer

Vervolg de tocht via West- en Oost-Grafdijk en ga na de Kogerpolderbrug bakboord uit het Kogerpolderkanaal op, waar je stuurboord uit via Enge Stierop het Alkmaardermeer op kunt varen. Het is onze bedoeling een nachtje te blijven liggen. We proberen eerst het eilandje Pannekoek in het Limmergat uit, maar het is daar redelijk druk, dus varen we door naar eiland de Nes.  

Varen met de Canicula - Rondje Amsterdam Edam Alkmaar Amsterdam
Het eiland De Nes is van de Zaanlandsche Zeil Vereeniging en wordt in de gaten gehouden door een beheerder
Accijnstoren

Wil je verder naar Alkmaar? Dat is maar een klein stukje. Vaar in noordelijke richting tot het punt waar het Alkmaardermeer over gaat in het Noordhollands Kanaal. Ga na de Leeghwaterbrug op de splitsing bakboord uit en je vaart zo’n beetje tegen de Accijnstoren aan. Alkmaar heeft meerdere ligplaatsen, onder meer aan de Bierkade en in de Luttik Ouddorp achter de Ringersbrug. Meer info over aanleggen in Alkmaar. [einde vaardag 3]

Alkmaar heeft heul veul lage bruggen. Daarom bekijken wij de stad niet vanaf de Canicula, maar op een andere manier!

Door de geur van koekjes en cacao

Vervolg routebeschrijving: Vaar terug over het Noordhollands Kanaal, steek het Alkmaardermeer over richting Westknollendam, waar de Markervaart overgaat in de Zaan. We hebben geen hoge verwachtingen van de tocht. De Zaan is toch één en al industriegebied? Ik ben dan ook niet voorbereid op het maken van een filmpje en heb alleen een fotocamera bij de hand. Vanaf de Markervaart zwieren we de bocht om en ja hoor: wát een treurige lelijkheid!

Varen met de Canicula - Rondje Amsterdam Edam Alkmaar Amsterdam
Voormalig veevoederfabriek Brokking, Wormerveer
   
Provisiekast

Maar als we verder varen raken we steeds meer onder de indruk. Wij snappen nu waarom De Zaan ook wel de provisiekast van Nederland wordt genoemd. Grote pakhuizen en fabrieken staan langs het water met bekende namen als Verkade, Honig, Lassie, Duyvis. En het ruikt de hele tocht lang naar koekjes en cacao!

Varen met de Canicula - Rondje Amsterdam Edam Alkmaar Amsterdam
Een muur van appartementencomplexen en pakhuizen
Koloniaal verleden

Tussen moderne fabrieken en appartementencomplexen staan pakhuizen met namen die herinneren aan ons koloniale verleden, zoals Saigon, Batavia, Hollandia en Java. Vooral in Wormerveer en Wormer is het niet moeilijk je voor te stellen hoe het er vroeger uitzag. Alleen hebben de meeste vrachtschepen plaatsgemaakt voor plezierjachten en een enkel woonschip.

Molenwieken

Even voorbij Wormerveer zien we in de verte ineens een paar molenwieken. En nog méér molenwieken. We kijken elkaar aan. Dat zal toch niet…? Het ís de Zaanse Schans! We kijken onze ogen uit…

Varen met de Canicula - Rondje Amsterdam Edam Alkmaar Amsterdam
Op de voorgrond oliemolen De Bonte Hen
Openluchtmuseum

De Zaanse Schans is één groot openlucht museum. Vroeger stonden de molens verspreid langs De Zaan. Rond 1960 en 1970 werden tientallen molens en historische houten huizen naar dit stukje Zaan gebracht om ze beter te kunnen bewaren voor de toekomst. De huizen in het openlucht museum zijn bewoond om te voorkomen dat het een stille boel wordt. De Zaanse huisjes zijn trouwens niet alleen bij de Zaanse Schans te bewonderen, ze staan ook op diverse andere plaatsen langs het water.

Aanlegplaatsen langs de vaarroute: