We varen door Zaandam tijdens onze prachtige tocht van Alkmaar via het Alkmaardermeer over de Zaan. We komen langs indrukwekkende fabrieksgebouwen, bruggen en de molens van de Zaanse Schans. Zaandam zelf is net een toneeldecor, met de climax aan het eind van de lange winkelstraat…

Varen met de Canicula - Aanleggen in Zaandam
De Gedempte Gracht, Zaandam

Het is allemaal nep. Maar wél indrukwekkend!

Varen met de Canicula - Aanleggen in Zaandam
De gevel van dit hotel is versierd met Zaanse huisjes
Gespleten door de Zaan

Zaandam bestaat uit twee helften, de ene helft langs de ene kant van de rivier, de andere helft aan de andere kant. Gespleten door de Zaan dus eigenlijk. Wij liggen aan de kant van het Zaanse-huisjes-hotel en de Russische buurt waar tsaar Peter de Grote in 1697 acht dagen lang logeerde om te zien hoe de Zaankanters hun schepen in elkaar timmerden.

Het huisje zorgt voor een fikse toeloop van toeristen. Zelfs Napoleon heeft het bekeken, wordt verteld. Dat is niet zo, staat hier. Behalve een bezoek brengen aan het Tsaar Peter Huisje kun je in en rond Zaandam een paar mooie wandelingen maken. Ze staan op deze website.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Zaandam
Zicht op de Wilhelminasluis. Aan de grote sluis wordt gewerkt, maar het schiet niet erg op
   
Aanleggen in Zaandam

Als we vóór de Wilhelminasluis in Zaandam wachten op groen licht zien we aan stuurboord een passantensteiger mét stroom. Ter plekke besluiten we daar aan te leggen. Een mooie plek zo voor de sluis én vlakbij het winkelcentrum. Aan de steiger kunnen maar een paar plezierjachten aanmeren en de ligtijd is beperkt tot 3 x 24 uur.

Lees ook: onze vaarroute kris-kras door Noord-Holland

Varen met de Canicula - Aanleggen in Zaandam
De winkelstraat ligt vlak bij de passantensteiger.De Albert Heijn (groot geworden in Zaandam) ligt aan het eind van deze -niet zolang geleden opnieuw open gegraven – gracht.
Zaanse Schans

We komen in Zaandam na een vaartocht over de Zaan, langs historische fabrieksgebouwen, imposante bruggen en natuurlijk de molens van de Zaanse Schans. Je ziet ze in dit leuke dronefilmpje van RTV NH.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Zaandam leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2018