Altijd ’n avontuur voor ons, die oversteek over het IJsselmeer. De Canicula is nogal windgevoelig, dus we maken de tocht alleen bij hooguit windkracht 3 en dan moet-ie ook nog uit de goede hoek komen. Maar dit jaar lukt het voor de tweede keer in ons bootleven. We beginnen onze vaartocht in het Friese Stavoren met als doel: aanleggen in Medemblik. Maar we maken óók een tussenstop!

Nét een tropisch eiland!
Leuk welkomstbord

Daar komen we zometeen op terug. Eerst Medemblik, de oudste stad van West-Friesland. Van verre zie je kasteel Radboud door de bomen glinsteren. Boven de bebouwing torent de Bonifaciuskerk uit, met even verder bovenop de dijk het hagelwitte gebouw van gemaal Lely. Daar weer naast domineert de Ambtenaar de kustlijn van West-Friesland, zo genoemd omdat de eerste versie van de windmolen amper draaide. Bij de havenmond worden we op een groot bord welkom geheten, leuk!

In deze video kun je onze vaartocht van Stavoren naar Medemblik bekijken

Aanleggen in Medemblik

Tijdens het binnenvaren is het meteen duidelijk: Medemblik is één en al haven. Aan de IJsselmeerzijde ligt Regatta Center Medemblik, meteen na binnenkomst is aan bakboord de Pekelharinghaven, vaar je rechtdoor dan liggen daar de Oosterhaven en, achter de Kwikkelsebrug, de Westerhaven. Wij gaan aanleggen in de Oosterhaven. Je kunt je melden bij het havenkantoor naast de Kwikkelsebrug, dan krijg je ook de code voor de sanitairunit er vlak achter. De super en andere winkels zitten op loopafstand in de Nieuwstraat.

Lees ook: onze vaarroute Kris-kras door Noord-Holland

Bij de pijl de plek waar we de Canicula hebben aangelegd.
   
Watersportstad

Medemblik is de oudste stad van West-Friesland en lag strategisch aan de Zuiderzee. Drie ‘klappen’ kreeg het te verwerken: allereerst de opening van het Noordhollands Kanaal in 1824, waardoor schepen niet meer via Medemblik naar Amsterdam voeren, maar via de veiligere route door het land gingen. De tweede was de inpoldering van de Wieringermeer en de afsluiting van de Zuiderzee door middel van de Afsluitdijk. Inmiddels heeft de plaats zich ontwikkeld als watersportstad. Daarvoor is zelfs de eerder gedempte Pekelharinghaven opnieuw uitgegraven.

De Westerhaven werd door Napolen himself ooit nog uitgeroepen tot oorlogshaven. Die status had het niet lang.
Wat is er te doen in Medemblik

Naast het robuuste stadhuis staat het station van de museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Met een retourtje ben je wel een paar uur onder de pannen. 

Nog meer stoom: op 19 minuten loopafstand van de Kwikkelsebrug zit in het voormalige stoomgemaal De Vier Noorder Koggen het Stoommachinemuseum met de grootste collectie nog werkende stoommachines van Nederland.

Van de rijke historie van Medemblik is nog veel overgebleven. Met de stadswandeling van de VVV kom je langs highlights als meelmolen De Herder en het robuuste stadhuis. Bekijk ter voorbereiding alvast deze leuke wandelpagina.

Kasteel Radboud is nooit bewoond geweest door een adellijke familie, maar werd door graaf Floris V gebouwd als dwangburcht om de eigen inwoners onder controle te houden. Je kunt er exposities over de middeleeuwen bekijken.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd Rembrandt’s Nachtwacht een tijdje verstopt in kasteel Radboud.
Vogeleiland De Kreupel

Een paar kilometer voor de kust van Medemblik ligt vogeleiland De Kreupel, aangelegd op een zandbank die in de 15e eeuw nog een eiland was in de Zuiderzee. Het eiland is alleen toegankelijk voor vogels die broeden op kale grond, als visdieven en zwarte sterns. Aan de zuidkant van het eiland is een passantenhaven aangelegd. Er zijn behalve steigers en een uitkijktoren geen voorzieningen. De haven wordt beheerd door vrijwilligers van watersportvereniging De Kreupel in Andijk, die doorgaans een week achter elkaar op het eiland bivakkeren. Om de vogels niet te verstoren zijn zaken als zwemmen en bbq-en verboden.

In deze video varen we van Medemblik naar Den Helder

Vind je de video’s leuk? Je kunt je hier gratis abonneren op ons kanaal, dan zie je de nieuwste video’s het eerst!

Lees ook: Aanleggen in Den Helder

Heb je tips of aanvullingen? We horen het graag!