Deze vaartocht is onderdeel van een groter rondje van Sneek, Bolsward, Franeker, Bartlehiem, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Visvliet en Eastermar aan het Bergumermeer via Grou terug naar Sneek. Een rondje van om en nabij een week. De routes worden in delen weer gegeven. Dit is deel 5 van de vaarroute Rondje Noord-Friesland: Van Zoutkamp naar het Bergumermeer.

In deze video varen we over de Oude Lauwers

Specs Van Zoutkamp naar het Bergumermeer: De tocht duurt vier á vijf uur en is alleen geschikt voor schepen korter dan tien meter en lager dan 2.30 meter, in verband met de afmetingen van de Friese sluis. De brug in Pieterzijl is een zelfbedieningsbrug. Je hebt daarvoor een sleutel nodig, die je kunt ophalen bij het VVV-kantoor in Zoutkamp. De maximale diepgang is 1.70 meter, de breedte 5.95 meter.  Vanaf Gerkesklooster gaat de route verder over het Prinses Margrietkanaal, waar je binnenvaartschepen tegenkomt.

Varen met de Canicula- Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Zoutkamp naar het Bergumermeer
Een overzicht van de hele vaartocht door Noord-Friesland

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de complete vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Varen met de Canicula Vaarroute van Zoutkamp naar het Bergumermeer
Vissersschepen aan de kleurige kade van Zoutkamp
Comfortabel overnachten

Vaar je in een sloep? Hieronder kun je een comfortabele overnachting boeken in het aangename visserdorp Zoutkamp.Booking.com

 

Van Zoutkamp naar Eastermar aan het Bergumermeer

We beginnen in de haven van Zoutkamp. Dit vissersdorp bereik je vanuit de stad Groningen over het Reitdiep, vanaf de Waddenzee via het Lauwersmeer en vanuit Friesland over de Lauwers en het Dokkumerdiep. Ga vooral even zitten op het mooie bankje aan het begin van de haven, waar je een mooi uitzicht hebt over het Reitdiep.

   

Friese sluis

Routebeschrijving: In Zoutkamp onder de Reitdiepbrug door richting Lauwersmeer. Direct met een scherpe bocht bakboord uit. Je ziet de Friese sluis meteen. Hij wordt op afstand bediend. Wij vinden het een aparte ervaring, opgesloten in zo’n eenzame sluis zonder iemand in de buurt…

Varen met de Canicula - Van Zoutkamp naar het Bergumermeer
De Friese sluis benaderd vanaf de Friese kant We zijn hier nog met de Corsiva sloep.
Munnekezijl

Vervolg routebeschrijving: Aan de andere kant van de sluis heet het water Munnekezijlster Ried. Na een half uurtje passeer je het dorpje Munnekezijl.

Varen met de Canicula - Van Zoutkamp naar het Bergumermeer
Munnekezijl met de imposante voormalige zeesluis
Passentenhaven Munnekezijl

Watersporters kunnen in Munnekezijl aaanleggen in passantenhaven ’t Eiland. Er staat een sanitairgebouwtje met wc en douchegelegenheid. Er is een walstroompaal bij het sanitairgebouwtje.

Varen met de Canicula - Vaarroute van Zoutkamp naar het Bergumermeer
De passantenhaven is meteen na de brug aan bakboord

Ha lezer!

De Wateralmanak moet je verplicht aan boord hebben. Koop je de nieuwste versie via deze link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast! (PS Digitaal mag trouwens ook, maar dan moet je wel een oplader bij je hebben, anders ben je alsnog strafbaar…)

 

Oude Lauwers

Vervolg routebeschrijving: Even na Munnekezijl splitst het water zich in de onbevaarbare Oude Lauwers en het Zijldiep. Bakboord aanhouden en je komt in Pieterzijl, het plaatsje met de zelfbedieningsbrug. Ik had daar een mooi filmpje van willen maken, maar helaas heb ik de camera niet goed bediend. Daarom alleen een foto van ná het passeren van de brug. Overigens werkt alles prima met die sleutel. De gebruiksaanwijzing staat duidelijk vermeld op een bordje bij de brug.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Zoutkamp naar het Bergumermeer
De zelfbedieningsbrug in Pieterzijl
   
Zeehaven Visvliet

Het Zijldiep is de loop van de Oude Lauwers, honderden jaren geleden door de monniken van Gerkesklooster gekanaliseerd. Na Pieterzijl vaar je rond Visvliet, ooit een zeehaven en drukke handelsplaats. In 1794 werd de plaats beschreven als een “zeer aanzienlijk dorp met een eigen jaarmarkt”. Een halve eeuw later was dat allemaal verleden tijd.

Gerkesklooster

Vervolg routebeschrijving: Tussen Visvliet en Gerkesklooster vaar je over een mooi meanderende Lauwers. We kunnen helaas niet door het centrum van Gerkesklooster, maar moeten er omheen. Even buiten Gerkesklooster kun je stuurboord uit het Prinses Margriet Kanaal op. 

Varen met de Canicula- Vaarroute Rondje Noord-Friesland van Zoutkamp naar het Bergumermeer
Het Prinses Margrietkanaal
Kolonelsvaart

Vervolg routebeschrijving: Het Prinses Margrietkanaal wordt hier ook wel de Kolonelsvaart genoemd. Het gaat over in het Bergumermeer. Halverwege de oversteek moet je bakboord uit. Het is dan nog maar een heel klein stukje naar Eastermar.

Lees ook: Wie is toch die man op die dijk

Comfortabel overnachten in Eastermar?

Vaar je in een sloep en wil je wat comfortabeler overnachten? Kijk eens rond in Eastermar. (Oostermeer in het Nederlands) Je kunt er mooi wandelen en misschien kom je dan Doutzen kroes wel tegen! Als je boekt via onderstaande link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden.Booking.com

 

De Canicula YouTube banner

Op naar Sneek!

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland tussen Eastermar en Sneek

Aanmeren in Zoutkamp of in Eastermar aan het Bergumermeer?

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Marieke, mei 2018