Deze vaartocht is onderdeel van een groter rondje via Sneek, Bolsward, Franeker, Bartlehiem, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Visvliet en Eastermar aan het Bergumermeer via Grou terug naar Sneek. Een rondje van om en nabij een week. De routes worden in delen weer gegeven. Dit is deel 6 van de vaarroute Rondje Noord-Friesland, het laatste deel: van Eastermar aan het Bergumermeer naar Sneek.

In deze video varen we vanaf het Prinses Margrietkanaal de Âlde Feanen binnen

Specs Tussen Eastermar en Sneek: De tocht duurt vijf a zes uur. De laagste vaste brug is 3.27 meter, de max breedte zo’n zes meter. De maximale diepgang (op de Âlde Wei in de Oude Venen) is D10. In de route is een alternatieve beschrijving opgenomen, zie verderop in de tekst. De tocht duurt vier tot vijf uur bij een snelheid van 8 tot 9 kilometer per uur. Je komt een klein stukje over het Prinses Margrietkanaal, waar je binnenvaartschepen tegenkomt.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland tussen Eastermar en Sneek
Een overzicht van de hele vaarroute door Noord-Friesland

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de complete vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Varen met de Canicula - Tussen Eastermar en Sneek Vaarroute rondje noord friesland
Over De Lits naar De Leien
Comfortabel overnachten in Eastermar?

Vaar je in een sloep en wil je wat comfortabeler overnachten? Kijk eens rond in Eastermar. (Oostermeer in het Nederlands) Je kunt er mooi wandelen en misschien kom je dan Doutzen Kroes wel tegen! Als je boekt via onderstaande link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden.Booking.com

 

Van Eastermar aan het Bergumermeer naar Sneek

Eastermar ligt ingeklemd tussen twee meren, het Bergumermeer en De Leien. Er zijn een paar restaurants en een kleine supermarkt. Verder is het dorp bekend als geboorteplaats van topmodel Doutzen Kroes én van de postcodemiljoenen die er begin 2018 terecht kwamen. We gaan over De Leien naar Drachten en De Veenhoop, waar we de Oude Venen binnenvaren. Via Grou en Akkrum gaan we terug naar Sneek.

   

Over de Lits en de Leien

Routebeschrijving: Ga vanuit Eastermar in zuidelijke richting over De Lits en De Leien naar Drachten. Daar stuurboord uit naar De Veenhoop. Opnieuw stuurboord uit de Headamsleat en vervolgens de Fokkesleat in. Je bent in de Oude Venen (Alde Feanen) waar je beslist een tijdje door kunt brengen.

Varen met de Canicula - Vaarroute tussen Eastermar en Sneek Vaarroute rondje noord friesland
Je kunt zomaar een groot schip tegenkomen in de smalle Alde Wei
Nationaal Park De Oude Venen

De Oude Venen of Alde Feanen is een laagveenmoeras van zo’n 2.300 hectare. Het is een afwisselend landschap van meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Er komen 450 soorten planten voor en er broeden ruim 100 soorten vogels. Je kunt de boot op veel plekken aanleggen, vooral in het noordelijke deel van de Alde Feanen zijn veel aanmeerplaatsen.

   

Kromme Knilles

Vervolg routebeschrijving: Vaar bakboord uit de Âlde Wei in en ga via de Sytse Maaike (D10) en de Holstmar bakboord uit het Prinses Margrietkanaal op. Steekt jouw boot dieper, vaar dan op de Fokkesleat rechtdoor. De Fokkesleat gaat over in de Lange Sleaten en komt ook uit op het Prinses Margrietkanaal. Daar bakboord uit. Voorbij Grou zie je Hotel de Oude Schouw. Ga opnieuw bakboord uit de Kromme Knilles op richting Akkrum. Stuurboord uit de brug door en de Meinesleat in.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland tussen Eastermar en Sneek
De Meinesleat in Akkrum

Tip: Je kunt deze Canicula-vaarroute uitbreiden met het Rondje Tuffend over de Tjonger. Die voert van Echtenerbrug via Heerenveen, Akkrum en de Langwarder Wielen terug naar Echtenerbrug.

Ha lezer!

De droneopnames in onze video’s maken we met een DJI Mavic Air. Dit is een kleinere en lichtere versie. Als je ‘m koopt via onderstaande link krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Waterpoort

Vervolg vaarroute: Op de Hoarne bakboord uit en volg de boeien door de Terkaplester Puollen naar de brug. Steek het Sneekermeer over in westelijke richting. Je komt uit op de Houkesleat en vervolgens de Simmerak. Bakboord uit en je passeert achtereenvolgens de Oppenhuizerbrug, de Van Harinxmabrug, de Woudvaartsbrug en de Lemmerbrug. De Waterpoort doemt op en je bent aan het eind van het rondje Noord-Friesland.

Varen met de Canicula - Vaarroute van Eastermaar naar Sneek Vaarroute rondje Noord Friesland
Het kroonjuweel van Sneek: de Waterpoort
Comfortabel overnachten

Vaar je in een sloep en wil je wat comfortabeler overnachten? Keus genoeg in de leuke stad Sneek! Als je boekt via onderstaande link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden!Booking.com

 

Nog een tip: Als je genoeg tijd hebt kun je een uitstapje van om en nabij een week maken. Ga dan in De Veenhoop bakboord door de brug/sluis het Polderhoofdkanaal op. Na Nij Beets en nog een sluis kun je bakboord uit naar Gorredijk en de Turfroute.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland tussen Eastermar en Sneek
De toegang tot het Polderhoofdkanaal
Polderhoofdkanaal

De bruggen en sluizen op het Polderhoofdkanaal (tussen de Veenhoop en Nij Beets) worden bediend van 15 mei tot en met 15 september tussen 9.30 tot 16.30 uur. Daarmee is het vaarseizoen hetzelfde als op de Turfroute. De bedieningstijden zijn wel iets ruimer met dagelijks van 9.00 tot 20.00 uur. De diepgang is 1.10, de doorvaarthoogte 2.70 en er geldt een maximale snelheid van 6 km per uur.

Ha lezer!

Mocht je toevallig iets willen kopen bij Bol.com, doe dat dan via deze link. Dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

Design en lifestyleDesign en lifestyle
 

Gratis en voor niks al onze tochten meevaren? Abonneer je dan op ons YouTubekanaal!

De Canicula YouTube banner

Aanmeren in Eastermar of in Sneek?

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Marieke, mei 2018