Als je vanuit Muiden over de Utrechtse Vecht vaart zie je na de spoorbrug het dorpje Weesp gezellig glinsteren in het zonlicht. Tijdens onze eerste vaartocht over de Vecht, een paar jaar geleden, voeren we er zomaar voorbij. Sindsdien heb ik me afgevraagd wat er te zien is achter die brug naar Smal Weesp. Maar nu weten we het!

Over de Utrechtse Vecht naar Weesp
Achter de Sluisbrug is de mooie havenkom van Weesp. Je kunt verder varen over de Gaasp en de Weesper Trekvaart naar Amsterdam
Aanleggen in Weesp

Achter de Sluisbrug ligt het riviertje Smal Weesp, dat dwars door Weesp stroomt. De havenkolk ligt vol, daarom leggen we aan na de Zwaantjesbrug. Je kunt ook verder doorvaren, na de Roskambrug in de Casparuslaan zijn veel aanlegplaatsen langs een fijne graskant. De sanitaire voorzieningen van de gemeentehaven zijn aan de Korte Stammerdijk.

Je kunt ook aanleggen in de beveiligde jachthaven van Watersport Vereniging Weesp. Deze jachthaven ligt naast het Amsterdam-Rijnkanaal. Langs de Vecht zijn nog twee jachthavens met plaats voor passanten.

De aanlegplaatsen achter de Roskambrug. Even verderop richting Amsterdam-Rijnkanaal zijn er nog meer
   
Chocola en jenever

Vestingstad Weesp was vroeger een belangrijke producent van bier, jenever en brandewijn. Je kunt het nog zien aan de pakhuizen langs het Smal Weesp. Ook de Cacao-fabriek Van Houten was lange tijd gevestigd langs dit riviertje. De vaarroute door Weesp naar Amsterdam werd dan ook druk bevaren. Na de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal gingen de binnenvaartschippers langs deze kortere route. 

Je komt door Weesp tijdens deze Canicula-vaarroute: Rondje Weesp-Gouda-Utrecht-Weesp

Het riviertje Smal Weesp vanaf de Vecht tussen de Sluisbrug en de Zwaantjesbrug
Wat is er te doen in Weesp

In Weesp werd het eerste Nederlandse porselein gemaakt. Museum Weesp heeft een grote collectie.

Maak een rondwandeling van drie kilometer langs de highlights van Weesp. Hier kun je ‘m bekijken.

In en rond Weesp is het mooi fietsen. Op deze website vind je diverse fietsroutes.

Op deze aanlegplaatsen langs de Vecht mag je 3 x 24 uur blijven liggen
Naar Amsterdam

Steek je het Amsterdam-Rijnkanaal over (let op de beroepsvaart) dan vaar je via de Gaasp en de Weesper Trekvaart zó de Amstel op en Amsterdam binnen! Het is een koud kunstje: de sluizen aan weerskanten van het Amsterdam-Rijnkanaal staan open en de bruggen zijn beweegbaar of hoog genoeg voor een niet al te groot schip. Denk wel even om je route, Amsterdam heeft allerlei regels voor het varen door de grachten.  Info daarover vind je hier.

In deze video varen we door Weesp naar de Amstel

Tip!

Wat je verplicht aan boord moet hebben is de ANWB-wateralmanak deel 1. Daar in staat het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) van Nederland en België én veel praktische info.  Digitaal mag ook, maar als je telefoon leeg is en je hebt geen oplader bij je, dan schijn je strafbaar te zijn.

 

De Utrechtse Vecht

We komen terecht in Weesp na een vaartocht over de Utrechtse Vecht, een prachtige rivier langs imposante kastelen, statige buitenhuizen en elegante ophaalbruggen. We maakten er deze serie van. Vind je de video’s leuk? Abonneer je dan op ons kanaal, dan zie je de nieuwste video’s meteen! Gratis en voor niks!

Aanleggen in de buurt? Klik op de foto. Onderaan de pagina vind je nog meer mooie aanlegplaatsen!

Heb je tips, opmerkingen of aanvullingen? Je maakt er ons blij mee!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Weesp leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, augustus 2019