Op deze tocht vaar je door de Prinsengracht in Amsterdam. Via de Amstel, de Drecht en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder kom je op de Kagerplassen. Vandaar ga je in noordelijke richting door het mooie Haarlem naar de sluis bij Spaarndam. Je vervolgt de route over het Noordzeekanaal terug naar de Sixhaven in Amsterdam.

Specs: Met gemiddeld zeven tot acht vaaruren per dag en 8 tot 9 kilometer per uur kun je deze vaartocht in twee dagen maken. Als je wat meer tijd neemt kun je een dagje op Kevereiland in de Kagerplassen doorbrengen of Haarlem bekijken. Onderweg moet je schutten op de kruising van de Amstel en de Drecht en in Spaarndam. De laagste brug in de route is H 2.42 over de Prinsengracht in Amsterdam. Is jouw boot hoger, dan kun je vanaf het IJ ook via de Kostverlorenvaart en het Amstelkanaal naar de Amstel.

Doorvaarvignet

Vanaf de zomer van 2022 moet iedereen die door Amsterdam wil varen een doorvaartvignet hebben. Het vignet geldt voor het Amsterdamse binnenwater in alle stadsdelen, inclusief de Kostverlorenvaart die onderdeel is van de Staande Mastroute én de doorvaart van de Amstel naar het IJ via de Nieuwe Herengracht. Het vignet kost veertig euro en is drie jaar geldig. Dat bedrag is inclusief 24 uur gratis afmeren op een dag naar keuze. Wil je nog een keer afmeren, dan kun je voor dertig euro 24 uur kopen. Het doorvaarvignet is hier te koop. 

Overweeg je het vaarrondje in omgekeerde richting te varen? Dan kun je niet door de Prinsengracht, want daar geldt eenrichtingsverkeer. Op overtredingen staan hele hoge boetes… En probeer de weekeinden te vermijden. Vanwege de drukte kun je de Prinsengracht het beste vóór elf uur ’s morgens bevaren.

Comfortabel slapen

Vaar je in een sloep en wil je comfortabel overnachten langs het water? Als je via deze link je accomodatie boekt, krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden.Booking.com

Sixhaven Amsterdam - De Canicula
De Sixhaven in Amsterdam. Op het bord met de roodwitte strepen rechts staat dat het tot 12.00 uur verboden is om in te varen.
   
Sixhaven

Start routebeschrijving: We beginnen ons vaarrondje bij de Sixhaven in Amsterdam, naast de toegang van het Noordhollands Kanaal. Ga stuurboord uit en steek even verder ter hoogte van het Eye Filmmuseum het IJ recht over. Denk om de veerponten die hier onophoudelijk heen-en-weer varen en natuurlijk ook om het overige scheepvaartverkeer. 

Bezoek Amsterdam

Wil je nog een kijkje nemen in Amsterdam? Op een paar minuten lopen van de Sixhaven vertrekt de pont over het IJ. Je komt dan uit bij het Centraal Station. Vandaar sta je in een paar minuten op de Dam.

Pont IJ - De Canicula
Het tripje met de pont over het IJ is gratis
Ouderkerk aan de Amstel

Vervolg routebeschrijving: Na de Westerdoksbrug en de Jan Lammersbrug ga je door de Eenhoornsluis. Die staat overdag open. Daarna vaar je de Prinsengracht op. Je passeert een brug of vijftien. Vaar na de laatste brug stuurboord uit de Amstel op. Je passeert de openstaande Amstelsluizen. Ga na de Berlagebrug stuurboord uit verder over de Amstel. Je komt door het leuke plaatsje Ouderkerk aan de Amstel. Moet je nog bunkeren? Even na de bocht kun je aan bakboord aanleggen naast de supermarkt.

Ouderkerk aan de Amstel - De Canicula
Bij de super in Ouderkerk aan de Amstel kun je de boodschappenkar naast de boot parkeren

 

Tip: In Ouderkerk aan de Amstel kun je bakboord uit via Bullewijk, de Waver en de Winkel naar de Vinkeveense Plassen. Dat kan ook over de Oude Waver tussen Nes aan de Amstel en Nessersluis. Bekijk voor meer info de Canicula-vaarroute Rondje Utrecht-Woerden-Vinkeveen-Utrecht.

Uithoorn - De Canicula
In Uithoorn kun je de boot aanleggen voor een lekkere lunch
   
Kevereiland

Vervolg routebeschrijving: Ter hoogte van Nes kom je een pontje tegen. Denk om de stalen kabel. Hou op de splitsing even na Uithoorn stuurboord aan. Na een paar kilometer moet je schutten in de Tolhuissluizen. Na de sluis stuurboord uit. Je bent nu op de Drecht. In Oude Wetering stuurboord uit de Oude Wetering op en na een paar honderd meter bakboord uit de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder in. Neem de tweede vaarweg aan bakboord. Je vaart nu meteen op Kevereiland aan, met vlaggen aan weerskanten van de haveningang. 

Keverhaven wordt beheerd door havenmeesters Edwin en Gilia. Ze doen dat met veel passie, zoals je kunt zien in dit filmpje.

Haarlem aan het Spaarne

Vervolg routebeschrijving: Verlaat Keverhaven in zuidelijke richting en vaar om de Kagerpolder via het Gravenwater in noordelijke richting de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder op richting Lisse en Hillegom. Ga na de Cruquiusbrug bakboord uit het Spaarne op. Het tochtje door Haarlem is prachtig!

Ook met een sloep kun je deze vaartocht natuurlijk maken, misschien is dat zelfs nóg mooier! Voor een comfortabele nacht in Haarlem: boek via onderstaande link!Booking.com

 

Haarlem, de Gravestenenbrug
   

Vervolg routebeschrijving: Via het Noorder Buiten Spaarne vervolg je de tocht naar Spaarndam. Ga door de Grote Sluis (kost 3,50 euro), onder twee hoge bruggen door naar Zijkanaal C en ga op het Noordzeekanaal stuurboord uit terug naar Amsterdam.

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? Laat het ons weten. Je doet er andere watersporters veel plezier mee!

Ik hoop dat je het vaarrondje leuk vindt. Ik stel het zeer op prijs als je me een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op mijn YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juli 2018