Op deze tocht vaar je door de Prinsengracht in Amsterdam. Via de Amstel, de Drecht en deRingvaart van de Haarlemmermeerpolder kom je op de Kagerplassen. Vandaar ga je in noordelijke richting door Haarlem naar het idyllische plaatsje Spaarndam. Je vervolgt de route over het Noordzeekanaal terug naar de Sixhaven in Amsterdam.

Specs: Met gemiddeld zeven tot acht vaaruren per dag en 8 tot 9 kilometer per uur kun je deze vaartocht in twee dagen maken. Als je wat meer tijd neemt kun je een dagje op Kevereiland in de Kagerplassen doorbrengen of Haarlem en Spaarndam bekijken.

Onderweg moet je schutten op de kruising van de Amstel en de Drecht en in Spaarndam. De laagste brug in de route is H 2.42 over de Prinsengracht in Amsterdam. Is jouw boot hoger, dan kun je vanaf het IJ ook via de Kostverlorenvaart en het Amstelkanaal naar de Amstel.

Overweeg je het vaarrondje in omgekeerde richting te varen? Dan kun je niet door de Prinsengracht, want daar geldt eenrichtingsverkeer. Op overtredingen staan hele hoge boetes… En probeer de weekeinden te vermijden. Vanwege de drukte kun je de Prinsengracht het beste vóór elf uur ’s morgens bevaren. En wil je aanleggen onderweg? Dan moet je een dagpas kopen bij Waternet. Dat kost 20 euro.

Sixhaven Amsterdam - De Canicula
De Sixhaven in Amsterdam. Op het bord met de roodwitte strepen rechts staat dat het tot 12.00 uur verboden is om in te varen.
   
Sixhaven

Start routebeschrijving: We beginnen ons vaarrondje bij de Sixhaven in Amsterdam, naast de toegang van het Noordhollands Kanaal. Ga stuurboord uit en steek even verder ter hoogte van het Eye Filmmuseum het IJ recht over. Denk om de veerponten die hier onophoudelijk heen-en-weer varen en natuurlijk ook om het overige scheepvaartverkeer. 

Bezoek Amsterdam

Wil je nog een kijkje nemen in Amsterdam? Op een paar minuten lopen van de Sixhaven vertrekt de pont over het IJ. Je komt dan uit bij het Centraal Station. Vandaar sta je in een paar minuten op de Dam.

Pont IJ - De Canicula
Het tripje met de pont over het IJ is gratis
Ouderkerk aan de Amstel

Vervolg routebeschrijving: Na de Westerdoksbrug en de Jan Lammersbrug ga je door de Eenhoornsluis. Die staat overdag open. Daarna vaar je de Prinsengracht op. Je passeert een brug of vijftien. Vaar na de laatste brug stuurboord uit de Amstel op. Je passeert de openstaande Amstelsluizen. Ga na de Berlagebrug stuurboord uit verder over de Amstel. Je komt door het leuke plaatsje Ouderkerk aan de Amstel. Moet je nog bunkeren? Even na de bocht kun je aan bakboord aanleggen naast de supermarkt.

Ouderkerk aan de Amstel - De Canicula
Bij de super in Ouderkerk aan de Amstel kun je de boodschappenkar naast de boot parkeren

 

Tip: In Ouderkerk aan de Amstel kun je bakboord uit via Bullewijk, de Waver en de Winkel naar de Vinkeveense Plassen. Dat kan ook over de Oude Waver tussen Nes aan de Amstel en Nessersluis. Bekijk voor meer info de Canicula-vaarroute Rondje Utrecht-Woerden-Vinkeveen-Utrecht.

Uithoorn - De Canicula
In Uithoorn kun je de boot aanleggen voor een lekkere lunch
   
Kevereiland

Vervolg routebeschrijving: Ter hoogte van Nes kom je een pontje tegen. Denk om de stalen kabel. Hou op de splitsing even na Uithoorn stuurboord aan. Na een paar kilometer moet je schutten in de Tolhuissluizen. Na de sluis stuurboord uit. Je bent nu op de Drecht. In Oude Wetering stuurboord uit de Oude Wetering op en na een paar honderd meter bakboord uit de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder in. Neem de tweede vaarweg aan bakboord. Je vaart nu meteen op Kevereiland aan, met vlaggen aan weerskanten van de haveningang. 

Keverhaven wordt beheerd door havenmeesters Edwin en Gilia. Ze doen dat met veel passie, zoals je kunt zien in dit filmpje.

Vervolg routebeschrijving: Verlaat Keverhaven in zuidelijke richting en vaar om de Kagerpolder via het Gravenwater in noordelijke richting de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder op richting Lisse en Hillegom. Ga na de Cruquiusbrug bakboord uit het Spaarne op. Het tochtje door Haarlem is prachtig!

Haarlem, de Gravestenenbrug
   

Vervolg routebeschrijving: Via het Noorder Buiten Spaarne vervolg je de tocht naar Spaarndam. Wil je een nachtje overblijven ga dan voor de sluis bakboord uit naar jachthaven De Rietpol. Wij varen rechtdoor over Zijkanaal C en gaan op het Noordzeekanaal stuurboord uit terug naar Amsterdam.

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? Laat het ons weten. Je doet er andere watersporters veel plezier mee!

Ik hoop dat je het vaarrondje leuk vindt. Ik stel het zeer op prijs als je me een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op mijn YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juli 2018