Het is maar een korte reis vanuit de jachthaven aan de Mooie Nel bij Spaarndam. We zijn één keertje eerder in de stad aan het Spaarne geweest, om snel wat boodschappen te halen. Dat korte bezoekje smaakte naar meer. Daarom gaan we deze keer wat langer aanleggen in Haarlem, voor het toeristische programma.

Aanleggen aan de Kelderwindkade in Haarlem
Aanleggen in Haarlem

Vanaf het Noorder Buiten Spaarne varen we Haarlem binnen. Na de Prinsenbrug en Spaarnespoorbrug leggen we de Canicula aan naast de Kelderwindkade. Het is een relatief rustige plek met stroom en via de Catharijnebrug ben je zó in het centrum. Er zijn trouwens veel meer aanlegplekken langs het Spaarne, maar niet overal is walstroom beschikbaar. Er zijn tal van restaurants in de buurt, je kunt uitgebreid shoppen en je dorst lessen op één van de vele terrassen in deze historische stad aan het Spaarne.

Bekijk hier onze vaartocht van Kampen over de Randmeren naar Haarlem

Duinwaterbier

Haarlem heeft een rijke geschiedenis waarvan nog heel veel te zien is. Er zijn bijvoorbeeld meer dan tweeduizend monumentale gebouwen. Tot de achttiende eeuw werd er goed geld verdiend aan de productie van wol, linnen en laken. En in de middeleeuwen was het brouwen van bier een van de belangrijkste economische activiteiten. Daarbij werd water uit de Spaarne gebruikt. Toen dat te sterk vervuild raakte, werd een vaart gegraven naar de duinen om met het schone duinwater het gerstenat te brouwen.

Tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Urk kom je door heel Nederland!

Vanaf de Melkbrug heb je mooi zicht op het imposante waaggebouw
Wat is er te doen in Haarlem

De Grote Markt met de Grote of Sint Bavokerk is het episch centrum van Haarlem. Maar er valt nog veel meer te ontdekken. Maak daarom een stadswandeling! Het is de mooiste manier om Haarlem te verkennen!

Met de rondvaartboot vaar je over het Spaarne en door een deel van de Haarlemse grachten. Wij hadden er wat meer van verwacht, maar als je zelf geen boot hebt is de tocht best de moeite waard.

Eén van de grootste publiekstrekkers van Haarlem in het Frans Hals Museum. In de collectie tref je uiteraard werken van de grote meester zelf, maar ook eigentijdse kunst. Dat doen we een ander keertje. We gaan nu naar het Teylers Museum.

Zonder druk van Kerk of Staat

Het Teylers Museum is het oudste nog bestaande museum van Nederland. Het museum dankt z’n naam aan Pieter Teyler van der Hulst, die zijn erfenis wilde besteden aan de oprichting van een instituut voor kunst en wetenschap.  Een vrijplaats waar ongestoord en zonder druk van Kerk en Staat gediscussieerd kon worden over kunst en wetenschappelijke ontwikkelingen. De collectie is zeer divers: natuurkundige instrumenten, een grote collectie wetenschappelijke boeken, mineralen, fossielen en tekeningen. En je vindt er de oervogel van 150 miljoen jaar oud.

Vanaf het begin had het Teylers een grote internationale uitstraling. Het is dan ook bezocht door Napoleon, tsaar Alexander de Eerste, Einstein, Verdi en nog veel meer historische figuren. En nu dan ook door ons. En we komen zeker weten nog een keer terug. Ook om de rest van Haarlem te bekijken. Want we hebben nog lang niet alles gezien!

De Grote of Sint Bavokerk domineert het centrum van de stad. Foto: Pixabay/Daria Nepriakhina
Het vrouwenleger van Kenau

Vrijwel iedereen in Nederland heeft wel eens van Kenau gehoord. Maar hoe het nu precies zit? Haar volledige naam is Kenau Simonsdochter Hasselaer. Bij het Beleg van Haarlem tijdens de tachtigjarige oorlog zou ze een leidende rol hebben gespeeld in de verdediging van de stad tegen de Spanjaarden. Dat ze scheepshout levert voor de schepen die contact onderhouden met de prins van Oranje staat wel vast. Ongetwijfeld heeft ze ook geholpen bij de verdediging van de stadswallen, want dat deed heel Haarlem.

Na verloop van tijd wordt de vermeende bijdrage van Kenau in de geschiedschrijving steeds heroïscher. Zo zou ze een vrouwenleger van 300 vrouwen hebben aangevoerd in de strijd tegen de Spanjaarden. Daar wordt door de historici inmiddels ernstig aan getwijfeld. Maar haar naam leeft voort in de Nederlandse taal.

Wij gaan verder, richting Kagerplassen waar we gaan aanleggen in Keverhaven. De video van die tocht is begin oktober klaar. Abonneer je op ons YouTubekanaal, dan komt-ie meteen voorbij in je tijdlijn!

Lees ook: Aanleggen in Keverhaven

Twee pittoreske eilandjes vormen samen Kevereiland

Nog meer aanlegplaatsen bekijken?

Heb je tips of aanvullingen? Stuur ons een berichtje!

Marieke, Assen, september 2022