Het is zondagmiddag. We varen op De Oarden van Stavoren richting thuishaven. We moeten naar huis, maar we hebben géén zin… Ineens herinner ik me een tip van een van m’n facebookvrienden: ‘Ga eens kijken op de Wyldemerk!’ Meteen gaan we stuurboord uit. We komen langs slootjes uit een sprookje. Een echte verrassing!

Heen-en-weer naar de Wyldemerk

We weten al dat we, als we eenmaal bij het meertje zijn, terug moeten. Vanwege de diepgang en de lage bruggen kunnen we niet verder via De Luts naar Balk en het Slotermeer. Bij de Wyldemerk moeten we dus jammer genoeg rechtsomkeert maken. Maar wat zijn we blij dat we er zijn geweest. En misschien kan jij wel de hele route varen! 

UPDATE:

In mei 2022 komen we erachter dat we met de kap naar beneden de Luts wél kunnen bevaren. Op een infobord bij de eerste brug in Balk staan de volgende afmetingen: Maximale diepgang 0.90, doorvaarbreedte 3.90, hoogte 2.20 FZP. De tijden van de brugbediening zijn tussen 1 mei en 1 oktober van 9.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.15 en van 17.15 tot 19.00 uur. Nadere info over de route volgt, maar hier is alvast het filmpje!

Naar de Wyldemerk vanaf De Oarden

Routebeschrijving: Vanaf De Oarden (rechts van het Johan Frisokanaal) onder de brug door (H23, W150, diepte 0.80 tot 1.00 meter) de Ryster Feart op. Neem in de bocht de volgende brug (H23.2, W147). Het water heet dan Spoekhoekster Feart. Om de bocht bakboord uit onder een houten bruggetje door (H26.5).

Dit filmpje maakten we toen we nog dachten dat we niet naar Balk konden varen vanwege de brughoogtes

Beperkte bediening

Wil je verder over De Luts naar Balk? De vaardiepte blijft 0.80 tot 1.00 meter. De laagste brug is 21.5, W 40. Denk ook om het waterpeil. De bruggen in Balk worden beperkt bediend. De info in de papieren waterkaart is niet dezelfde als in de Waterkaarten app. Die laatste geeft aan 9-12, 13-16.15. Check zelf ook even.  

Libellenreservaat

De Wyldemerk, of Wildemerk in het Nederlands, is een zandgat met met een mooi natuurgebied er omheen tussen Balk, Oudemirdum en Rijs.  Koeien en geiten lopen er los rond en een deel is ingericht als libellenreservaat. Er zijn wel 34 soorten libellen te vinden. Het terrein is eigendom van Staatsbosbeheer. En wat de naam betekent? Wilde markt. Het schijnt dat het er vroeger wild aan toe ging tijdens de markten en kermissen die op deze plek gehouden werden.

Aanmeren in de buurt?

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Voor meer mooie vaarvideo’s abonneer op ons YouTubekanaal! Klik op de button!

Marieke, juni 2017