Deze route duurt een een dag of vier. De Vinkeveense plassen lenen zich goed voor een wat langer verblijf.Komende vanaf de Vecht varen we op deze zaterdag met de Canicula dwars door Utrecht. Het is bewolkt, ik weet dat we over een paar dagen nog een keertje door het centrum komen, dus ik laat de camera in de tas. Ik heb er nu nog spijt van, want P. wil de week erna vanwege de drukte en de klotsende oksels natuurlijk niet nóg een keer door Utrechtse grachten…. en pakt de afslag naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Dág Utrecht….Dág video….

[Update: Bovenstaande was in 2016. Inmiddels zijn we wél door Utrecht gevaren. De video komt binnenkort. Wil je meer info over de Utrechtse Vecht, klik dan hier. Je vindt op er ook verse video’s van de vaartocht over de Vecht.]
Start in Utrecht

Dat kan natuurlijk ook ergens anders, want het is niet voor niks een rondje….. Ver komen we trouwens de eerste keer niet, na die spannende tocht door het centrum van Utrecht. De Zuidersluis aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal heeft het begeven. We mogen van de sluiswachter de nacht doorbrengen naast de Noordersluis.

Naast de Noordersluis in de Vaartsche Rijn. In de verte kantoorgebouwen.

Er zijn daar geen voorzieningen maar we krijgen water uit het kantoor van de sluiswachter. Een ook gestrande buurman is zo aardig om ons wat stroom te leveren uit zijn generator. En zo kunnen we de volgende dag onze reis vervolgen via Nieuwegein, IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Woerden, Uithoorn, de Vinkenveense plassen, terug naar de Vecht ter hoogte van Nieuwersluis.

Specs: De tocht is zo’n 100 kilometer. Met vijf vaaruren per dag kun je het rondje in vier dagen maken. De maximale doorvaarthoogte is 2.20 meter. Dat komt door de lage brug bij Goejanverwellesluis. Je kunt ook doorvaren naar Gouda, dan is de maximale doorvaarthoogte drie meter, maar duurt de tocht ook iets langer. Maximale diepgang 1.40 meter, maar dat kan fluctueren door de verschillende waterstanden. Maximale breedte: 3.40 meter. 

Rondje Utrecht-Woerden-Vinkeveen-Utrecht

Routebeschrijving: Steek bij de Noordersluis in Utrecht het Amsterdam-Rijnkanaal recht over naar de Zuidersluis. Let goed op de binnenvaartschepen, ze varen vaak harder dan je denkt. Je komt door Nieuwegein. Hou op de splitsing stuurboord aan en vaar via de smalle ingang van de openstaande Doorslagsluis de Hollandse IJssel op. Denk om tegenliggers, even verderop is de IJssel weer breder.

Bakboord gaat naar Vreeswijk en de Lek, wij gaan stuurboord uit de smalle Doorslag in

Vervolg routebeschrijving: Je vaart door IJsselstein, Montfoort en Oudewater. Bij Hekendorp stuurboord uit door de Goejanverwellesluis en de daarachter geleden zelf te bedienen Ruigeweidsebrug. 

Als jouw boot te hoog is voor de brug bij de Goejanverwellesluis, vaar dan door naar Gouda en Alphen aan de Rijn. Vandaar kun je naar Woerden, óf via de Nieuwkoopse Plassen naar de Kromme Mijdrecht. 

Goejanverwellesluis - de Canicula
De Goejanverwellesluis. We kunnen maar net onder de brug van 2.20 meter door. Uit voorzorg leggen we handdoeken over de uitstekende delen…

Wij kunnen de Goejanverwellesluis zonder schade passeren en gaan via de Dubbele Wiericke en de Oude Rijn naar Woerden. Woerden is een aangename plek om te liggen. Wil je de route vervolgen, vaar dan vlak vóór Woerden bakboord uit de Grecht in. In het Woerdens Verlaat moet je omhoog schutten. Op de kruising stuurboord uit en je bent op de Kromme Mijdrecht. Die mondt uit in de Amstel bij Uithoorn.

Uithoorn. Hier hadden we het beroemde Rechthuis aan den Amstel kunnen bezoeken, maar ja, we hadden weer eens haast…

Op de Amstel stuurboord uit. Vlak na Nessersluis stuurboord uit de Oude Waver op. Over de Waver liggen een paar zelfbedieningsbruggen. Als je met een schip of vier op vaart, kom je allemaal een keer aan de beurt. Heel gezellig! 

Een van de zelfbedieningsbruggen over de Waver. Foto: Goris Groenewegen van der Weide

Bij Stokkelaarsbrug krijg je de kruising met de Winkel, ga daar weer stuurboord uit.

Bij Stokkelaarsbrug gaat het riviertje Waver over in Oude Waver. Bovendien komt daar de Winkel erbij. Dank voor de foto Jan Dijkstra!
Op het veenriviertje de Waver. In de verte de bebouwing rond Amsterdam.

Na een paar bochten bereik je de Proostdijersluis. Daar schut je een kleine twee meter omlaag naar de Vinkeveense Plassen. Dat kost voor de Canicula zeven euro. Je vaart meteen langs Jachthaven Bon. Wij gaan aan de buitenkant van de verste steiger liggen, nou dat hebben we geweten…

Het is een komen en gaan van vooral sloepen.

Je klotst voortdurend op en neer, maar je hebt wel een geweldig zicht op alles wat passeert. En dat is nogal wat. Het is leuk liggen op de Vinkeveense plassen!

Vervolg routebeschrijving: Ben je uitgekeken op de Vinkeveense Plassen, steek dan de Noordplas over, passeer de brug in de Baambrugse Zuwe en steek de Zuidplas over richting zuiden. Via de brug in de provinciale weg kom je in de Geuzensloot.

Ga bakboord uit en schut omhoog in de Demmerikse sluis. Dat kost weer zeven euro.

Op de kruising met de Angstel moet je stuurboord uit. De Angstel mondt uit in de Nieuwe Wetering, die kruist met het Amsterdam-Rijnkanaal. Vaar rechtdoor (kijk goed uit bij het oversteken voor de beroepsvaart) naar Nieuwersluis. De doorgang naar de openstaande sluis is met 3.40 meter erg smal. Na de ophaalbrug stuurboord uit de Vecht op. Het is een erg mooie tocht (video!) langs de 17e en 18e eeuwse buitenhuizen van de rijke Amsterdammers.

De Vecht voert langs Breukelen en kasteel Nijenrode, langs Maarssen en Oud-Zuilen, met achter de bomen verstopt Slot Zuylen.

Slot Zuylen is een van de oudste kastelen langs de Vecht. Een van de beroemdste bewoners was schrijfster Belle van Zuylen.

Veel te snel vaar je Utrecht binnen. Het is erg lang wachten voor de Weerdsluis (heel normaal, weten mede-wachtenden achter ons), je schut omhoog en gaat dan onder de ronde brug rechtdoor, door de Oude Gracht van Utrecht.

Weerdsluis in Utrecht - de Canicula
De Weerdsluis in Utrecht. Foto: Vera Janssen van de Aqua Domus

Heul veel terrasjes langs het water, ook veel kleine bootjes en kano’s.  Af en toe komt er een rondvaartboot van de andere kant, kortom, je moet je hoofd er goed bij houden.

Ga niet te snel onder de Stadhuisbrug door, het is een tunnel met een gemene bocht er in.

Tunnel Oude Gracht Utrecht - de Canicula
De tunnel in de Oude Gracht onder de brug bij het Stadhuis . Foto: Vera Janssen van de Aqua Domus

De Oude Gracht gaat over in de Vaartse Rijn en zo kom je weer bij de Noordersluis. Wij gaan verder, over het Amsterdam-Rijnkanaal rechtdoor richting Gorinchem.

Via de link kun je de korte versie van de vaarroute downloaden om uit te printen. Als je je email-adres invult stuur ik je af en toe een nieuwsbrief met updates over de website.  

Download vaarroute

Tip: Je kunt deze tocht verlengen met het Rondje Gouda-Biesbosch-Gorinchem-Gouda, een vaartocht van minimaal drie dagen. Nog een tip: Hier vind je de beschrijving van de vaartocht over de hele Utrechtse Vecht dus vanaf Muiden. Mét verse video’s! 

Aanleggen langs de route?

Marieke, mei 2018