Dit Rondje Utrecht-Woerden-Vinkeveen-Utrecht was zo’n beetje onze eerste vaartocht buiten Friesland. Op een zaterdag kwamen we dwars door Utrecht. Wisten wij veel… Inmiddels draaien we er onze hand niet meer om voor de drukke tocht door de Domstad. Het is een prachtige, afwisselende vaartocht. Blijf vooral een paar dagen liggen in de Vinkeveense Plassen, met z’n glasheldere water!

Specs Rondje Utrecht-Woerden-Vinkeveen-Utrecht: De tocht is zo’n 100 kilometer. Met vijf vaaruren per dag kun je het rondje in vier dagen maken. De maximale doorvaarthoogte is 2.20 meter. Dat komt door de lage brug bij Goejanverwellesluis (gewelfde sluis H18-24). Je kunt ook doorvaren naar Gouda, dan is de maximale doorvaarthoogte drie meter, maar dan duurt de tocht ook iets langer. Maximale diepgang 1.40 meter, maar dat kan fluctueren door de verschillende waterstanden. Maximale breedte: 3.40 meter.

Een vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Bakboord gaat naar Vreeswijk en de Lek, wij gaan stuurboord uit de smalle Doorslag in
Download route in Waterkaarten app

Wij gebruiken de Waterkaarten app. Heb jij die app al geïnstalleerd en ben je ingelogd met een actief (proef)abonnement? Sla dan Stap 1 over en ga meteen naar Stap 2 om de route te downloaden. De vaarroute wordt dan automatisch geopend in de Waterkaarten app in de tab ‘Routes’.

Heb je de Waterkaarten app nog niet? Dan kun je de app hieronder downloaden en 7 dagen gratis uitproberen. Download eerst de app (Stap 1) en klik daarna op Stap 2 om de route in je tablet of mobiel te openen.

Met een klik op de banner hieronder kun je nu de vaarroute openen op je tablet of je mobiele telefoon.

Rondje Utrecht-Woerden-Vinkeveen-Utrecht

Routebeschrijving: Steek bij de Noordersluis in Utrecht het Amsterdam-Rijnkanaal recht over naar de Zuidersluis. Let goed op de binnenvaartschepen, ze varen vaak harder dan je denkt. Je komt door Nieuwegein. Hou op de splitsing stuurboord aan en vaar via de smalle ingang van de openstaande Doorslagsluis de Hollandse IJssel op. Denk om tegenliggers, even verderop is de IJssel weer breder. Je vaart door IJsselstein, Montfoort en Oudewater. Bij Hekendorp stuurboord uit door de Goejanverwellesluis en de daarachter gelegen zelf te bedienen Ruigeweidsebrug. 

   

Tip: Als jouw boot te hoog is voor de brug bij de Goejanverwellesluis, vaar dan door naar Gouda en Alphen aan de Rijn. Vandaar kun je naar Woerden, óf via de Nieuwkoopse Plassen naar de Kromme Mijdrecht. 

Woerdens Verlaat

Wij kunnen de Goejanverwellesluis zonder schade passeren en gaan via de Dubbele Wiericke en de Oude Rijn naar Woerden. Woerden is een aangename plek om te liggen. Wil je de route vervolgen, vaar dan vlak vóór Woerden bakboord uit de Grecht in. In het Woerdens Verlaat moet je omhoog schutten. Op de kruising stuurboord uit en je bent op de Kromme Mijdrecht. Die mondt uit in de Amstel bij Uithoorn.

Zelfbedieningsbruggen

Op de Amstel stuurboord uit. Vlak na Nessersluis stuurboord uit de Oude Waver op. Over de Waver liggen een paar zelfbedieningsbruggen. Als je met een schip of vier op vaart, kom je allemaal een keer aan de beurt.

Een van de zelfbedieningsbruggen over de Waver. Foto: Goris Groenewegen van der Weide
Proostdijersluis

Bij Stokkelaarsbrug gaat het riviertje Waver over in Oude Waver. Bovendien komt daar de Winkel erbij. Ga op de kruising weer stuurboord uit. Na een paar bochten bereik je de Proostdijersluis. Daar schut je een kleine twee meter omlaag naar de Vinkeveense Plassen. Dat kost voor de Canicula zeven euro. Je vaart meteen langs Jachthaven Bon. Wij gaan aan de buitenkant van de verste steiger liggen, nou dat hebben we geweten… Je klotst voortdurend op en neer en heen en weer, maar je hebt wel een geweldig zicht op alles wat passeert. Het is er leuk liggen!

Stokkelaarsbrug. Foto: Jan Dijkstra
   

Vervolg routebeschrijving: Ben je uitgekeken op de Vinkeveense Plassen, steek dan de Noordplas over, passeer de brug in de Baambrugse Zuwe en steek de Zuidplas over richting zuiden. Via de brug in de provinciale weg kom je in de Geuzensloot. Ga bakboord uit en schut omhoog in de Demmerikse sluis. Dat kost weer zeven euro.

Buitenhuizen en kastelen

Op de kruising met de Angstel moet je stuurboord uit. De Angstel mondt uit in de Nieuwe Wetering, die kruist met het Amsterdam-Rijnkanaal. Vaar rechtdoor (kijk goed uit bij het oversteken voor de beroepsvaart) naar Nieuwersluis. De doorgang naar de openstaande sluis is met 3.40 meter erg smal. Na de ophaalbrug stuurboord uit de Vecht op. Het is een erg mooie tocht langs de 17e en 18e eeuwse buitenhuizen van de rijke Amsterdammers. De Vecht voert langs Breukelen en kasteel Nijenrode, langs Maarssen en Oud-Zuilen, met achter de bomen verstopt Slot Zuylen.

Hier de video van de tocht over de Utrechtse Vecht tussen Nieuwersluis en Maarssen

Door de Oudegracht

Vervolg routebeschrijving: Veel te snel vaar je Utrecht binnen. Het is erg lang wachten voor de Weerdsluis (heel normaal, weten mede-wachtenden achter ons), je schut omhoog en gaat dan onder de ronde Zandbrug rechtdoor, door de Oudegracht van Utrecht.

   
Drukke stadsgracht

Heul veel terrasjes langs het water, ook veel kleine bootjes en kano’s.  Af en toe komt er een rondvaartboot van de andere kant, kortom, in deze doorgaans drukke stadsgracht moet je je hoofd er goed bij houden. Ga niet te snel onder de Stadhuisbrug door, het is een tunnel met een gemene bocht er in. De Oude Gracht gaat over in de Vaartse Rijn en zo kom je weer bij de Noordersluis.

In deze video kun je de vaartocht door Utrecht bekijken

Tip: Je kunt deze tocht verlengen met het Rondje Gouda-Biesbosch-Gorinchem-Gouda, een vaartocht van minimaal drie dagen. Nog een tip: Hier vind je de beschrijving van de vaartocht over de hele Utrechtse Vecht dus vanaf Muiden. Mét verse video’s! 

Aanleggen langs de route?

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Marieke, mei 2018