Met de auto zijn we de afslag misschien wel duizend keer zonder nadenken gepasseerd. Het is ook wel een beetje een saaie naam, Hattem. Maar beslist geen saaie plaats, zagen wij na het aanleggen in Hattem. Het is een pittoresk plaatsje tussen de Veluwe en de IJssel. Delen van de stadsmuur zijn bewaard gebleven, net zoals de imposante Dijkpoort. Je kunt er leuk winkelen en het centrum staat vol met terrasjes.

Hattem vanaf het Apeldoorns Kanaal. De ingang van de jachthaven is voor de parkeerplaats links

   

Aanleggen in Hattem

We liggen met de Canicula in jachthaven IJsseldelta Marina. Vanuit de jachthaven is het een klein stukje lopen naar het centrum met gezellige terrassen en restaurants. De jachthaven is voorzien van walstroom, water en zelfs een verwarmd sanitairgebouw.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Hattem
IJsseldelta Marina in Hattem is een ruim opgezette jachthaven met alle faciliteiten, waaronder een verwarmd toiletgebouw

Wat is er te doen in Hattem

De Grote Kerk, de Waag, het Stadhuis en niet te vergeten het Pand der Liefde, je komt er allemaal langs tijdens deze stadswandeling.

Vind jij de IJssel ook zo mooi? Ga dan naar het Voerman Museum, waar je de IJssellandschappen van vader en zoon Voerman kunt bekijken. Hattem heeft méér musea, je vindt er ook het Bakkerijmuseum en het Anton Pieckmuseum.

Heb je geen zin in historie, dan kun je ook naar windkorenmolen De Fortuin op de stadswal. Elke zaterdag is de molen open. Je kunt er ambachtelijke brood- en cakemixen kopen. Helaas heeft de Canicula geen oventje aan boord…

Wil je vanuit Hattem verder over de IJssel naar het Noorden? Bekijk alvast de route in dit filmpje, dat begint in de sluis in Zwolle

Dikke Tinne

In Hattem stond ooit een kasteel met de dikste kasteelmuren van Nederland. Ze waren maar liefst zeven meter dik, stel je eens voor…  Kasteel St. Lucia werd daarom in spottend Dikke Tinne genoemd. Lang geleden is het gesloopt.

Op het Tinneplein zijn de opgegraven contouren van de muren van het kasteel zichtbaar gemaakt.
Apeldoorns Kanaal

Hattem ligt nét niet aan de IJssel. Je kunt er met de boot komen over een klein stukje kanaal. Dat is het Apeldoorns Kanaal, dat loopt van Dieren naar Hattem. Dit kanaal werd aangelegd voor de binnenvaart als alternatief voor de lastig te bevaren IJssel. Het kanaal werd overbodig toen steeds meer vracht over de weg werd vervoerd. In 1962 werd het kanaal in Apeldoorn afgesloten.

Apeldoorns Kanaal bij Dieren - De Canicula
De toegang tot het Apeldoorns Kanaal bij Dieren. Al jaren wordt er gepraat over het opnieuw bevaarbaar maken van het kanaal.

Meer weten over varen op de IJssel en wat je allemaal tegen kunt komen? Kijk bij Varen op de Gelderse IJssel.

Je komt in Hattem over de IJssel. De IJssel is snelvaargebied. Plezierig voor de liefhebbers van snelle motorboten, wij vinden het wat minder leuk....

Abonneer je hier gratis op ons YouTubekanaal

Meer aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Update: maart 2018