Als we in 2015 voor het eerst met ons sloepje het Friese water op gaan, hebben we nog geen digitale Waterkaarten app. We redden ons prima met de papieren waterkaarten, want we kunnen bijna onder elke brug door zonder dat die voor ons open hoeft. En de bedieningstijd van de enkele sluis die we tegen komen, zoeken we op in de wateralmanak van de ANWB. 

Van papier naar digitaal

Het jaar daarop ruilen we onze sloep in voor een cabincruiser, waarmee we vaartochten door heel Nederland willen maken. We kopen dan ook de digitale Waterkaarten app van de ANWB. Alle Nederlandse binnenwateren op de smartphone en de iPad. En dat is een hele verbetering. De belangrijke vaar- en verblijfsinformatie is meteen beschikbaar zoals:

      • Je positie en vaarrichting
      • Diepte van het vaarwater
      • Afmetingen en bedieningstijden van bruggen en sluizen
      • Aanlegplaatsen
      • Uitgebreide jachthaveninformatie (beschikbaarheid walstroom/douches/brandstof etc.)
      • Actuele vaarweginformatie (stremmingen, storingen etc.)

En dat allemaal zonder dat je voortdurend een internetverbinding nodig hebt. Het grootste voordeel van de app vinden wij dat je ook in onbekend vaargebied je overzicht houdt en gemakkelijk alle relevante vaarinformatie bij de hand hebt.

“Welke app gebruiken jullie?”

In onze video’s komt geregeld een shot voorbij van de iPad met het navigatieprogramma. We krijgen dan ook vaak de vraag welke app het is. Tot een paar jaar geleden gemakkelijk te beantwoorden: de Waterkaarten app van de ANWB. Een fijne app, met alle informatie die je nodig hebt. Inmiddels is de app in andere handen overgegaan. Om de vragenstellers goed antwoord te kunnen geven, zoeken we uit hoe het nu precies zit met die app.

Routeplanner

Dat zit zo: als de ANWB in 2018 met de watersportactiviteiten stopt, komt de Waterkaarten app in handen van Biggerworks. De grootste verandering is dat behalve de Nederlandse nu ook de Duitse, Belgische en zelfs Britse vaarinformatie is toegevoegd. Ook is er een nieuwe routeplanner waarmee je snel een vaartocht kunt plannen. Die buitenlandse toevoegingen hebben wij trouwens nog niet uitgeprobeerd. Daarvoor zijn onze vakanties helaas niet lang genoeg.

In samenwerking met Waterkaarten App hebben we een video gemaakt over het gebruik van de app

Overgangsjaar

Zijn we helemaal tevreden met de app? Nou, niet helemaal. Er zijn een paar dingen die naar ons idee beter kunnen. Zoals een betere leesbaarheid van plaatsnamen bijvoorbeeld. We hebben daarover contact gehad met de producent. En er wordt hard aan gewerkt, is ons verzekerd. Update: Inmiddels is de leesbaarheid van de plaatsnamen beduidend beter!

Abonnement

Wij verlengen ook volgend vaarjaar zeker ons abonnement. Je kunt de app trouwens ook 7 dagen gratis en vrijblijvend uitproberenEn wat de papieren waterkaarten betreft, die houden we ook bij de hand. Oververhitting van de iPad wil nog wel eens voorkomen onderweg…

Kiek, ook de hele maand april twintig procent korting op een jaarabonnement!

Assen, augustus 2020

Pieter en Marieke van de Canicula

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Waterkaarten App.

   

Heb je tips, opmerkingen of aanvullingen? Stuur ons een berichtje!

Lees ook: